Interview med Jens Malling – Publiceret i Arbejderen

Efterlader en verden i kaos

Anders Fogh Rasmussen tr√¶der tilbage som Natos generalsekret√¶r i dag efter fem √•r p√• posten. Aggressivitet over for Rusland og hykleri n√•r det g√¶lder Irak har if√łlge fredsforsker Jan √ėberg kendetegnet hans sidste √•r i spidsen for organisationen. Et udtryk for Vestens moralske forfald, mener han

AF JENS MALLING

‚ÄĚVerden er et mere usikkert sted nu, end da jeg tr√•dte til‚ÄĚ. S√• klart udtrykte den afg√•ende generalsekret√¶r Anders Fogh Rasmussen sig efter Nato-topm√łdet i Wales i september, if√łlge DR.

Med situationen i Mellem√łsten fuldst√¶ndig ude af kontrol samt en d√łdsensfarlig og eskalerende konfrontation med Rusland over Ukraine kan udtalelsen virke som fornuftig selverkendelse. Den r√¶kker dog ikke l√¶ngere end at Fogh Rasmussen i interviewet med det samme bruger de to konflikter som argument for et endnu st√¶rkere Nato. Han dv√¶ler ikke ved, at den organisation han p√• femte √•r st√•r i spidsen for ‚Äď samt enkelte medlemslande ‚Äď kan siges at have en v√¶sentlig del af ansvaret for den tragiske udvikling i b√•de Ukraine og Irak. Men det mener fredsforsker Jan √ėberg at generalsekret√¶ren b√łr g√łre.

‚ÄĚNatos ekspansion i √ėsteuropa ‚Äď og s√¶rligt den planlagte indlemmelse af Georgien og Ukraine ‚Äď er den v√¶sentligste √•rsag til at Rusland omsider viser t√¶nder. I Kreml opfattes Nato-udvidelse som en alvorlig sikkerhedspolitisk trussel. Putin har sagt stop og pr√łver at s√¶tte sig imod, at organisationen indd√¶mmer Rusland fra Baltikum til Tbilisi. For ham er det ikke acceptabelt, at Nato planl√¶gger et missilskjold i de nye medlemslande, der vil give Atlantpagten en strategisk fordel over for Rusland,‚ÄĚ siger fredsforskeren.

Ligeledes mener √ėberg ikke, at man kan forst√• den nuv√¶rende kaotiske situation i Mellem√łsten og terrororganisationen IS’s h√¶rgen i Irak og Syrien uden at s√¶tte den i forbindelse med den destabiliserende rolle som en r√¶kke Nato-lande spillede, da de i 2003 erkl√¶rede krig mod Irak, besatte landet i otte √•r og henrettede pr√¶sidenten Saddam Hussein.

‚ÄĚDer g√•r en lige linje fra USA, Storbritannien og Danmarks katastrofale krig mod Irak i √•rene 2003 ‚Äď 2011 og det resulterende kaos som IS nu udnytter. Det er st√¶rkt bet√¶nkeligt, n√•r Anders Fogh Rasmussen ikke accepterer den kobling,‚ÄĚ siger √ėberg og peger p√• at Fogh, der som Danmarks statsleder p√• det tidspunkt, hvor beslutningen om at angribe Irak blev taget, m√• betragtes som hovedansvarlig her i landet.

Fredsforskeren finder det rystende at den afg√•ende Nato-chef i stedet for at erkende sit ansvar for katastrofen i Irak nu skyder skylden p√• landets befolkning. Her h√¶fter √ėberg sig ved et interview til DR 17. august, hvor Fogh Rasmussen sagde om Irakkrigen, at den ‚ÄĚgav irakerne chancen for at skabe et bedre samfund. Det er den chance de ikke har brugt. Tv√¶rtimod.‚ÄĚ

Allerede i 2004 foruds√• √ėberg, hvor det bar hen ad med Irak-krigen og udgav ‚ÄĚForudsigelig Fiasko: Om Irak-konflikten og Danmark som bes√¶ttelsesmagt‚ÄĚ ‚Äď en bog, der er baseret p√• interviews i Bagdad og Basra lige inden de vestlige landes angreb. Som g√¶steprofessor rundt om i verden og leder af TFF, Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, besk√¶ftiger han sig blandt andet med international konfliktl√łsning. √ėberg har desuden arbejdet i felten i lande som Jugoslavien, Georgien, Irak, Burundi, Somalia og Iran.

Interesting too?  Use Malaysia's MH17 to make peace instead

Han var i 1980’erne medlem af regeringens Nedrustnings- og Sikkerhedspolitiske Udvalg.

√ėberg har fulgt Nato n√łje under de fem √•r Anders Fogh Rasmussen har v√¶ret generalsekret√¶r. I den egenskab advarer fredsforskeren mod at till√¶gge ham mere betydning end der er grundlag for.

‚ÄĚSom Nato-chef er han ikke kun sig selv, men mere en dukke, der taler. Nato er jo et transatlantisk foretagende og ledes af amerikanerne. Det er en organisation, hvor det er klart, at n√•r vi taler om magtstrukturer, s√• har generalsekret√¶ren lidt selv at skulle have sagt. Men det er langtfra ham alene, der bestemmer. Det er alle medlemsstaterne. Og her vejer nogen tungere end andre. Anders Fogh Rasmussen er manden der repr√¶senterer organisationen udadtil og er bestilt til at sige bestemte ting. Han kan ikke have egne synspunkter, der g√•r imod de tunge lande. Hvis amerikanerne siger nu skal vi bombe d√©r og d√©r, betyder det ikke s√• meget, hvad generalsekret√¶ren mener. I den henseende mener jeg ikke, han har s√• meget indflydelse. Men det er klart at hans m√•de at pr√¶sentere en konflikt p√• og hans argumentation delvis kan v√¶re hans egen.‚ÄĚ

Undrer du dig over, hvordan tingene fungerer i det vestlige politiske system, n√•r en mand som Anders Fogh Rasmussen i 2003 p√• Folketingets talerstol siger den ber√łmte s√¶tning, der viste sig at v√¶re usand ‚ÄĚIrak har masse√łdel√¶ggelsesv√•ben, det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved‚ÄĚ ‚Äď at han p√• den baggrund starter en p√• alle m√•der katastrofal krig mod Irak, og at han derfra kan avancere fra Danmarks statsminister til chef for Nato i 2009. Hvad siger den proces dig?

‚ÄĚHvis vi skal r√¶sonnere ud fra de grundv√¶rdier, som vi gerne vil tro at Vesten bygger p√• ‚Äď retsstaten, nogenlunde ordentlig moral, man sl√•r ikke ihjel for et godt ord, m√¶gling, konfliktl√łsning ‚Äď at de ting er bedre end massemord, hvis vi g√•r ud fra at vi er en slags topcivilisation, s√• m√• man sige, at det er h√łjst besynderligt, at s√•dan noget kan ske. Hvis man har en humanistisk holdning til, hvad Vesten b√łr st√•r for med udgangspunkt i det kristendommen bygger p√• ‚Äď du m√• ikke sl√• ihjel og s√• videre ‚Äď s√• er det gruopv√¶kkende, at Anders Fogh Rasmussen blev sparket opad i systemet efter at han havde gjort det han har gjort,‚ÄĚ siger Jan √ėberg og henviser til at 13 √•rs vestligt-ledede sanktioner mod Irak samt den efterf√łlgende krig i landet har kostet omkring en million irakere livet.

‚ÄĚJeg har besk√¶ftiget mig med freds- og konfliktforskning i 40 √•r og har arbejdet i krigszoner, hvor Nato og Nato-lande har v√¶ret involveret. Det har f√•et mine √łjne op for de uhyrligheder, Vesten beg√•r i det godes navn,‚ÄĚ siger Jan √ėberg.

Han har en ide om, hvorfor der er så lang afstand mellem forkromede ord om demokrati og menneskerettigheder på den ene side og realiteterne de steder, hvor Nato sætter sin vilje igennem på den anden.

‚ÄĚVi har ikke l√¶ngere nogle faste principper i Vesten. Det er blevet for tykt, n√•r Nato-chefen st√•r og fort√¶ller Putin, at han med fredelige midler ikke kan tillade sig at annektere Krim som hans land mistede i 1954 p√• grund af at Khrusjtjov (Sovjetunionens leder p√• det tidspunkt, red.) bare gav det
til Ukraine. Fogh Rasmussen og amerikanske ledere fort√¶ller Putin, at det m√• han ikke til trods for det de selv har gjort i Somalia, Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien ‚Äď for ikke at tale om bombningen af Kosovo i 1999, hvor Nato med milit√¶re midler skar et nyt land ud af en eksisterende suver√¶n stat, der hed Jugoslavien og som var medstifter af FN. S√• har man ikke noget moralsk kapital.

Interesting too?  Libyen - en krigsdagbog, april 2011

S√• er det sv√¶rt at tage seri√łst, n√•r Anders Fogh Rasmussen og andre vestlige politikere fort√¶ller Putin, hvad der er moral og hvad der ikke er moral, hvad der er folkeret og hvad der ikke er. Vi har gjort alle de der ting tifold v√¶rre end Putin,‚ÄĚ siger √ėberg og drager en parallel:

‚ÄĚVesten gennemlever et enormt kulturelt forfald disse √•r. Det kan sammenlignes med √ėsttyskland og Sovjetunionen i 1980-erne, hvor enhver kunne se, at der var ikke nogen sammenh√¶ng l√¶ngere mellem det vi pr√¶diker og det vi rent faktisk selv g√łr. Som Nato-chef kr√¶ver Anders Fogh Rasmussen yderligere oprustning og √łgede budgetter. Han og NATO synes at mene at alle konflikter kan l√łses milit√¶rt. Det er et moralsk forfald, for f√łr i tiden var vi tilb√łjelige til at pr√łve at finde fredelige midler. For tyve √•r siden ville ingen have troet at Danmark skulle involveres i fire-fem krige, hvor ingen af landets beslutningstagere tog FN deklarationens Artikel 1 seri√łst: At fred skal skabes med fredelige mider.‚ÄĚ

Jan √ėberg har gentagne gange henvist til, at med det meget alvorlig brud p√• folkeretten som Irakkrigen var, kan Anders Fogh Rasmussen formentlig anklages ved den Internationale Straffedomstol og tiltales for krigsforbrydelser:

‚ÄĚHan var statschef dengang, og det er normalt d√©r ansvaret l√¶gges,‚ÄĚ siger han.

Fredsforskeren vurderer dog, at den afgående Nato-chefs fremtid kommer til at tegne sig anderledes. Selv har Anders Fogh Rasmussen sagt, at han hverken vender tilbage til dansk politik eller har i sinde at gå ikke på pension, når hans tid i Nato er slut.

Jan √ėberg giver sit bud:

‚ÄĚHan er en person, der i internationale, realpolitiske kredse opleves som effektiv og dygtig, s√• han har sikkert et job ventende p√• sig ude i verden. Anders Fogh Rasmussen er den dygtige h√•ndlanger, der ikke selv tager de store initiativer. Han er mere den loyale, den der f√łlger magten. N√•r man har v√¶ret Natos generalsekret√¶r, s√• har man et ret godt CV i de kredse. Fogh Rasmussen har ikke beg√•et nogle bommerter i medlemslandenes √łjne. Han har v√¶ret en trofast medarbejder, der har fremmet fremfor alt USA‚Äôs og Nato-regeringernes officielle interesser. S√•dan som de t√¶nker verden, har han v√¶ret en dygtig repr√¶sentant for Nato, formoder jeg.‚ÄĚ

Anders Fogh Rasmussen afl√łses p√• posten som Natos generalsekret√¶r af nordmanden Jens Stoltenberg.

Læs andre artikler af Jens Malling hér.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Vi skulle have gjort noget af dette istedet for krig…

Next Story

Statsminister og udenrigspolitik som en telefonsvarer

Latest from Atomvåben

Nej till NATO!

“Nej till NATO” √§r en svensk folkr√∂relse, som du b√∂r k√§nna till om du har det

%d bloggers like this: