/////////

Vi skulle have gjort noget af dette istedet for krig…

√Öbn √łjnene for muligheder istedet for “√ėje for √łje”

Princippet om √łje for √łje vil en dag g√łre hele verden blind – som Gandhi, der imorgen f√łdtes for 145 √•r siden, s√• klogt sagde.

Det er imidlertid d√©t princip den danske regering, et stort flertal i Folketinget og efter sigende 62% af den danske befolkning nu f√łlger n√•r Danmark g√•r i krig for 5. gang p√• 15 √•r.

Danmark bomber sammen med de store NATO-lande USA, England og Frankrig og så nogle arabiske småstater. Ud af 193 lande i verden!

Som kritiker af en militaristisk – men ikke aktiv – udenrigspolitik f√•r jeg ofte sp√łrgsm√•let hvad Danmark (jeg siger ikke ‚ÄĚvi‚ÄĚ) i stedet skulle have gjort.

Svarene forudsætter dels en anden måde at tænke på og en vis uddannelse og dels nogle konkrete ideer, der skulle kunne implementeres.

Her er nogle hurtigt nedfældede svar på de to dimensioner Рingen rangordning, tingene er alle vigtige:

Tænkemaade og (ud)dannelse

Lær noget af de tidligere krige. Det er gået ret skidt og ingen af antagelserne forud for dem holdt stik. Dette er specielt vigtigt hér fordi ISIS i hovedsagen er et resultat af besættelsen af Irak.

– Indse at terrorismen ikke kan nedk√¶mpes ved at sl√• terrorister ihjel – s√• lidt som man kommer kriminalitet til livs ved at sl√• alle kriminelle ihjel. Man maa fors√łge at f√∂rstaa drivkr√¶fterne bag den.

– G√łr en

grundl√¶ggende konfliktanalyse eller -diagnose og se p√• problemet mere end akt√łrerne.

РUdform din egen politik kreativt og inddrag værdier: Udenrigspolitik kan ikke bestå i at have en telefonsvarer til opkald fra Washington, der siger: Vi kommer så snart I kalder.

– T√¶nk i overensstemmelse med FN-Erkl√¶ringen som vi er moralsk og juridisk bundet af, nemlig at alle civile midler skal v√¶re pr√łvet og fundet resultatl√łse inden man tager voldelige midler i anvendelse.

– Handl ikke i panik – tag et l√¶ngere tidsperspektiv og se p√• alle akt√łrers rolle, inklusive den vestlige verdens historiske rolle i stort alle konflikter, ikke mindst i Mellem√łsten.

– Brug empati – sp√łrg dig selv om hvorledes modparterne vil opfatte det du g√łr og hvordan de vil reagere.

– Lad dig ikke forblinde af den milit√¶re magts muligheder – i sidste ende vindes krige og l√łses konflikter udelukkende gennem intellektuel form√•en og moralsk overlegenhed. Hybris er en meget farlig partner i alle statslige og menneskelige relationer.

Interesting too?  ‚Ėļ ‚Ėļ TFF PressInfo 280: Danish F16s to fight ISIS

Forstaa ISIS og deres had som mere end galninge Рse den som noget vi selv gennem besættelsen og (fejl)administrationen af Irak selv har et medansvar for. Det aktuelle kalifat og måden deet skabes på er en vanvittig idé, som vi ikke kan acceptere, men den har en gedigen historisk baggrund i Islam og i Vestens skalten og valten med regionen i hundredvis af år.

At g√• i krig er den vigtigste enkeltbeslutning noget land kan tage. Se til at dit lands kompetence er nogenlunde proportionel med d√©t og har tilstr√¶kkeligt mange eksperter og velinformerede folketingspolitikere, der kan noget om globale sp√łrgsm√•l.

Konkrete forslag

– Istedet for krig, erkl√¶r dig villig til at snakke med ISIS‚Äôs ledelse. En del af dem er tr√¶net af vestverden s√• vi har alts√• kunnet snakke med dem f√łr.

Erkend tidligere beg√•ede fejl – m√•ske endog sige undskyld – for tidligere tiders synder – ikke mindst for den cirka 1 million menneskeliv Irak-krigen har kostet (invasion, bes√¶ttelse og 13 √•rs sanktioner). Piet Hein har sagt det s√• fint: ‚ÄĚThe nobel art of losing face may one day save the human race and turn into eternal merit what weaker minds would call a disgrace.‚ÄĚ

Faa stoppet finansieringen af ISIS Рdet er desværre i hovedsagen vestens allierede som Saudi Arabien og Qatar, der giver dem penge.

РIndsæt en robust, upartisk sammensat global FN-ledet styrke ikke til offensivt at bekæmpe ISIS men defensivt beskytte byer, infrastruktur og oliekilder og kombinér det med humanitær hjælp til ISIS’ ofre.

Samarbejd med Iran og Rusland – uden dem kan ingen l√łsning findes. Oph√łr derfor med intimideringen af begge.

Stop al våbenhandel til konfliktområder! Disse konflikter ville aldrig været blevet så dybe og krævet så mange ofre hvis ikke i Vesten i hovedsagen havde pumpet ufattelige mængder af våben ind for milliarder af dollars år efter år. ISIS har fået sin militære styrke gennem de våben vi selv har pumpet ind.

Stands snakken om moderate terrorister/oppositionelle. De eneste, der b√łr have vores st√łtte er de 98% af alle befolkninger i alle landene, der udg√łr det civile samfund og aldrig har r√łrt et v√•ben men er ofre for v√•benhandel s√•vel som indre og ydre militarister og gangsters.

Interesting too?  Danske F16 fly til Irak: Regeringen mere loyal med USA end med danskerne

РDet er fra et demokratisk synspunkt civilsamfundet, der skal finde freden, ikke autoritære lokale ledere eller Vesten.

– Milt√¶re midler kan v√¶re n√łdvendige men ikke med en Coalition of the Killing uden FN-mandat. Der m√• findes b√•de en milit√¶r balance, en exit-strategi og en vision der indeholder en forhandlet l√łsning p√• vejen til et fredelige Mellem√łsten.

Man kan ikke bekæmpe terrorister fra luften uden at slå mange gange flere uskyldige ihjel. Lad være med gang paa gang at paatage dig ansvar for massemord.

– Stil Danmark/Norden til r√•dighed som m√¶gler, m√łdeplads for konsultationer.

– Opret frie forskningsinstitutter, der arbejder med konfliktl√łsning i fremtiden og ikke i hovedsagen legitimerer militarismen fordi de finansieres af staten.

– Brug h√łringer – f√• konfliktens deltagere samlet og fort√¶l verdensoffentligheden hvad parterne a) er bange for og b) hvad de √łnsker i fremtiden.

– Kr√¶v at dine medier balancerer den voldsfokuserende journalistik med konflikt-journalistik – alts√• fokus p√• de underliggende problemer og giv plads for kritiske sp√łrgsm√•l. Brug nettet i stedet for at forlade dig udelukkende p√• vestlige medier og nyhedsbureauer, der savner filtre mod krigspropaganda og p√•virkningsoperationer.

T√¶nk nyt om Mellem√łsten og vor egen rolle d√©r. T√¶nk ikke i stater men i federationer, konfederationer, autonomi, selvstyre, kantoner – og i et slags OSCE og et EU for hele omr√•det. T√¶nk p√• de positive ting vi alle kan vinde p√• samarbejde istedet for at bekrige hinanden i √•rhundreder. Konfliktl√łsning handler om at se en bedre fremtid – ikke at h√¶nge fast i hvem der gjorde hvad ig√•r.

– Str√¶b efter det FN allerede har besluttet: At Mellem√łsten skal v√¶re en zone befriet for masse√łdel√¶ggende v√•ben.

– Skab et moratorium for vold i hele Mellem√łsten og opret en forhandlingsstruktur over 3-5 √•r med alle relevante parter p√• regerings- og civilsamfundsniveau, ledt af FN, den Arabiske Liga, BRICS og lignende men ikke af USA eller NATO-lande, fordi de ikke kan opfattes af regionens akt√łrer som upartiske m√¶glere.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. […] hvordan skal vi s√• komme ISIS til livs, hvis ikke vi skal bombe dem v√¶k fra planeten? Se det har Jan √ėberg nogle gode forslag til her, men politikerne t√łr ikke g√• fredens vej ‚Äď sp√łrgsm√•let er hvor l√¶nge du og jeg f√łler os […]

  2. Hi there, I want to subscribe for this web site
    to obtain most up-to-date updates, therefore where can i
    do it please help.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

ISIS, Danmark og F16: Ih ja, det begyndte med de to tårne !

Next Story

Fogh Rasmussen efterlader en verden i kaos

Latest from Danmark

%d bloggers like this: