Hvad f√•r vi egentlig at vide om det nordiske topm√łde i Washington?

Svar: Andedamsjournalistik om middagen, salen, musikken, underholdningen og Lars L√łkke Rasmussens morsomme (?) tale. Det er politik som et show – eller d√¶kke. Benovelsen over at blive modtaget med pomp og pragt i Washington er til at tage og f√łle p√•. Og s√•dan er det hele vejen p√• tv√¶rs af dansk medier inklusive Ritzaus Bureau.

Hvad savner vi i alle ledende medier – ogs√• Public Service-DR?  

En analyse af (og l√¶nke til) det omfattende, detaljerede og exceptionelt lange f√¶llesdokument, der viljesl√łst binder landene til USAs udenrigs- og milit√¶rpolitik og g√łr dette m√łde til alt andet end en festlig begivenhed for Danmark og de andre nordiske lande.

Der er faktisk tale om totalt kn√¶fald for imperiets pr√¶misser – langt hen ad vejen i strid med hensynet til de nordiske landes egne sikkerhedsinteresser. Og de nordisk ledere g√łr det med smil, stolthed og intetanende hvad dette kan indeb√¶re ad √•re – men da vil de selv v√¶re borte.

Er en skeptisk vinkel på dette overhovedet tilladt i det stadigt mere homogeniserede og research-frie mediebillede?

Tilsyneladende ikke – alts√• m√• andre g√łre opm√¶rksom p√• den st√łrre sammenh√¶ng og udf√łre public service og folkeoplysning.

RTNordicSummit
Kommenterer på Russia Today

I en tid hvor sp√¶ndingen √łger mellem Rusland og NATO er der brug for alt andet end den ganging-up, milit√¶r ekspansion, konfrontation og polarisering mod Rusland – og h√•rdt pres p√• f.eks. Sverige og Finland for at blive ikke bare de facto men ogs√• de jure medlemmer af NATO – som USA/NATO k√łrer p√• i disse √•r med henvisning til Ruslands aggressive politik og annekteringen af Krim.

Ruslands milit√¶re udgifter er 11% af USAs og 8% af NATO if√łlge SIPRIs statistik. Der findes ikke √©n NATO general, der hellere ville v√¶re ansat i det russiske forsvar.

Ukrainekrisen skabtes af 25 √•rs fors√łg p√• NATO ekspansion hele vejen rundt om et Rusland som var p√• kn√¶. Den handler om brudte l√łfter til Gorbachev om at en s√•dan ekspansion aldrig ville finde sted. USAs veldokumenterede indblanding i Ukraines indre anliggender og rolle i regimeskiftet i Kiev, som udl√łste annekteringen af Krim, forties systematisk i vestlig – og dansk – presse og politik.

Interesting too?  Libyen - en krigsdagbog, april 2011

Der var en gang da Europa – og ikke mindst de nordiske lande – havde ansvarlige, selvst√¶ndigt t√¶nkende og vision√¶re politiske ledere – som f.eks. de Gaulle, Willy Brandt, Olof Palme, Uhro Kekkonen og andre, der takket v√¶re deres alder og erfaring vidste hvad krig var og derfor ogs√• havde visioner om et bedre Europa med fred og samarbejde.

Det var ogs√• i et Europa hvor Sovjetunionen potentielt kunne true NATO i langt h√łjre grad end Rusland kan i dag.

Alligevel agerer USA/NATO med sin 10-dobbelt milit√¶re styrke, uhyre √łkonomisk overlegenhed og politisk-psykologiske arrogance p√• en m√•de som absolut ikke kan defineres som fors√łg p√• det, man gjorde tidligere: tillidsskabelse, forhandlinger, sikkerhed og samarbejde (OSCE) etc.

Hvis USA/NATO og de nordiske lande havde fred som h√łjeste m√•l – og hvad kan v√¶re vigtigere? – vill de g√łre helt andre ting i denne situation.

Det f√¶lles dokument mellem de nordiske stats- og udenrigsministre og USA – skrevet helt og holdent p√• USAs pr√¶misser – fremkalder mindet af Warszawapagt- og COMECON-landenes lederes bes√łg hos Brezhnev i Moskva.

Kort efter var både Warszawa-Pagten og Sovjetunionen faldet.

Meget tyder p√• at USAs imperium er for hastigt nedadg√•ende. N√•r det er v√¶k vil NATO falde sammen. Ved at binde os s√• h√•rdt til USA og afst√• fra enhver udenrigspolitisk nyvurdering – som ogs√• Taks√łe-Jensens udredningens bagudskuende og for√¶ldede verdensbillede er udtryk for – vil vi blive revet med i faldet og v√¶re at sammenligne en sk√łnne dag med f.eks. √ėsttyskland dengang.

F√¶llesdokumentet er uniformt og milit√¶rt orienteret – ikke √©t ord om begreber som menneskelig eller f√¶lles sikkerhed, konflikth√•ndtering, civil konfliktl√łsning eller voldsforebyggelse; ikke √©t ord om atomv√•bennedrustning som ogs√• USA har forpligtet sig til. Ikke √©t ord om at terror m√•ske skal bek√¶mpes p√• andre m√•der en den hidtige, der kun har ledt til mere had, krig og terrorisme.

Det bygger p√• klokkeren historieforfalskning vedr√łrende Ukrainekrisen og det binder de nordiske lande til en konfrontationspolitik, der p√• sigt kun kan √łge risikoen for krig eller √•bne for at langt h√•rdere ledere end Putin kommer til magten i Moskva.

Interesting too?  Denmark to attack in Syria - too

USA’s interesser i verden postuleres at v√¶re de samme som sm√•statens hvilket er evident nonsens. Vi har de facto andre interesser i Europas stabilitet og ikke i en ekspansiv og med russiske √łjne st√¶rkt provokerende politik.

Medmindre den næste krig bliver atomar så vil den blive udkæmpet på europæisk territorium, ikke på amerikansk.

Det er i den sammenh√¶ng helt ligegyldigt om man anser Rusland for faktisk at v√¶re en reel trussel eller ikke. Dokumentets filosofi er en uintelligent og risikofyldt m√•de at m√łde en trussel p√• – og der findes m√¶ngder af andre m√•der at g√łre det p√•. Kun ikke i Washington – og fra og med dette ulyksalige m√łde heller ikke i de nordiske hovedst√¶der.

Man kan faktisk sp√łrge sig selv hvad vi skal med nationale udenrigsministerier efter dette.

Danmark har siden 1999 og bombningen af Serbien v√¶ret spydspidsen i en amerikansk-domineret nordisk interventionisme og militarisme p√• globalt plan. Danske medier forst√•r det ikke og hvis de g√łr er de stolte – benovede – af det: Se blot hvor fint vi spiser kirseb√¶r – og andre fine ting – i Det Hvide Hus og hvor hjertelige relationerne er p√• det statslige og personlige plan med det land, der siden 1945 har f√łrt flere krige, brudt mere mod folkeretten og sl√•et flere mennesker ihjel end noget andet land. Og brugt atomv√•ben uden at ville undskylde for det.

Kritiske sp√łrgsm√•l og research er erstattet af ukyndighed, selvcensur og ren propaganda. Mange danske journalister er formentlig selv lykkeligt uvidende om hvilket spil de er placeret i og tror sig udf√łre et godt professionelt arbejde n√•r de blot gentager vestlige nyhedstelegrammer.

Et eksempel herpå er Jyllands-Posten uvidenhedsjournalistik om missilskjoldets etablering i Polen.

Hvis medier skrev lige s√• ukyndigt om madopskrifter som de g√łr om verdens gang, dette nordiske m√łde i Washington og missilskjoldet ville l√¶sere, seere og lyttere d√ł i hobetal…

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

7 Comments

  1. Tak for din fine perspektivering af det netop afholdte nordiske topm√łde i Washington, Jan √ėberg.
    Har du mulighed for at publicere det f√¶llesdokument, som du referer til … ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Vidste forsvarsministeren dette om F35 på pressekonferencen?

Next Story

Sovjetisk udredning om Danmarks krigsdeltagelse

Latest from Atomvåben

Nej till NATO!

“Nej till NATO” √§r en svensk folkr√∂relse, som du b√∂r k√§nna till om du har det

%d bloggers like this: