Nordiske ledere i Det Hvide Hus og dansk uvidenhedsjournalistik

Hvad f√•r vi egentlig at vide om det nordiske topm√łde i Washington?

Svar: Andedamsjournalistik om middagen, salen, musikken, underholdningen og Lars L√łkke Rasmussens morsomme (?) tale. Det er politik som et show – eller d√¶kke. Benovelsen over at blive modtaget med pomp og pragt i Washington er til at tage og f√łle p√•. Og s√•dan er det hele vejen p√• tv√¶rs af dansk medier inklusive Ritzaus Bureau.

Hvad savner vi i alle ledende medier – ogs√• Public Service-DR?  

En analyse af (og l√¶nke til) det omfattende, detaljerede og exceptionelt lange f√¶llesdokument, der viljesl√łst binder landene til USAs udenrigs- og milit√¶rpolitik og g√łr dette m√łde til alt andet end en festlig begivenhed for Danmark og de andre nordiske lande.

Der er faktisk tale om totalt kn√¶fald for imperiets pr√¶misser – langt hen ad vejen i strid med hensynet til de nordiske landes egne sikkerhedsinteresser. Og de nordisk ledere g√łr det med smil, stolthed og intetanende hvad dette kan indeb√¶re ad √•re – men da vil de selv v√¶re borte.

Er en skeptisk vinkel på dette overhovedet tilladt i det stadigt mere homogeniserede og research-frie mediebillede?

Tilsyneladende ikke – alts√• m√• andre g√łre opm√¶rksom p√• den st√łrre sammenh√¶ng og udf√łre public service og folkeoplysning.

RTNordicSummit
Kommenterer på Russia Today

I en tid hvor sp√¶ndingen √łger mellem Rusland og NATO er der brug for alt andet end den ganging-up, milit√¶r ekspansion, konfrontation og polarisering mod Rusland – og h√•rdt pres p√• f.eks. Sverige og Finland for at blive ikke bare de facto men ogs√• de jure medlemmer af NATO – som USA/NATO k√łrer p√• i disse √•r med henvisning til Ruslands aggressive politik og annekteringen af Krim.

Ruslands milit√¶re udgifter er 11% af USAs og 8% af NATO if√łlge SIPRIs statistik. Der findes ikke √©n NATO general, der hellere ville v√¶re ansat i det russiske forsvar.

Ukrainekrisen skabtes af 25 √•rs fors√łg p√• NATO ekspansion hele vejen rundt om et Rusland som var p√• kn√¶. Den handler om brudte l√łfter til Gorbachev om at en s√•dan ekspansion aldrig ville finde sted. USAs veldokumenterede indblanding i Ukraines indre anliggender og rolle i regimeskiftet i Kiev, som udl√łste annekteringen af Krim, forties systematisk i vestlig – og dansk – presse og politik.

Interesting too?  Volden i K√łbenhavn - og reaktionen p√• den

Der var en gang da Europa – og ikke mindst de nordiske lande – havde ansvarlige, selvst√¶ndigt t√¶nkende og vision√¶re politiske ledere – som f.eks. de Gaulle, Willy Brandt, Olof Palme, Uhro Kekkonen og andre, der takket v√¶re deres alder og erfaring vidste hvad krig var og derfor ogs√• havde visioner om et bedre Europa med fred og samarbejde.

Det var ogs√• i et Europa hvor Sovjetunionen potentielt kunne true NATO i langt h√łjre grad end Rusland kan i dag.

Alligevel agerer USA/NATO med sin 10-dobbelt milit√¶re styrke, uhyre √łkonomisk overlegenhed og politisk-psykologiske arrogance p√• en m√•de som absolut ikke kan defineres som fors√łg p√• det, man gjorde tidligere: tillidsskabelse, forhandlinger, sikkerhed og samarbejde (OSCE) etc.

Hvis USA/NATO og de nordiske lande havde fred som h√łjeste m√•l – og hvad kan v√¶re vigtigere? – vill de g√łre helt andre ting i denne situation.

Det f√¶lles dokument mellem de nordiske stats- og udenrigsministre og USA – skrevet helt og holdent p√• USAs pr√¶misser – fremkalder mindet af Warszawapagt- og COMECON-landenes lederes bes√łg hos Brezhnev i Moskva.

Kort efter var både Warszawa-Pagten og Sovjetunionen faldet.

Meget tyder p√• at USAs imperium er for hastigt nedadg√•ende. N√•r det er v√¶k vil NATO falde sammen. Ved at binde os s√• h√•rdt til USA og afst√• fra enhver udenrigspolitisk nyvurdering – som ogs√• Taks√łe-Jensens udredningens bagudskuende og for√¶ldede verdensbillede er udtryk for – vil vi blive revet med i faldet og v√¶re at sammenligne en sk√łnne dag med f.eks. √ėsttyskland dengang.

F√¶llesdokumentet er uniformt og milit√¶rt orienteret – ikke √©t ord om begreber som menneskelig eller f√¶lles sikkerhed, konflikth√•ndtering, civil konfliktl√łsning eller voldsforebyggelse; ikke √©t ord om atomv√•bennedrustning som ogs√• USA har forpligtet sig til. Ikke √©t ord om at terror m√•ske skal bek√¶mpes p√• andre m√•der en den hidtige, der kun har ledt til mere had, krig og terrorisme.

Det bygger p√• klokkeren historieforfalskning vedr√łrende Ukrainekrisen og det binder de nordiske lande til en konfrontationspolitik, der p√• sigt kun kan √łge risikoen for krig eller √•bne for at langt h√•rdere ledere end Putin kommer til magten i Moskva.

Interesting too?  Why NATO is obsolete - some arguments

USA’s interesser i verden postuleres at v√¶re de samme som sm√•statens hvilket er evident nonsens. Vi har de facto andre interesser i Europas stabilitet og ikke i en ekspansiv og med russiske √łjne st√¶rkt provokerende politik.

Medmindre den næste krig bliver atomar så vil den blive udkæmpet på europæisk territorium, ikke på amerikansk.

Det er i den sammenh√¶ng helt ligegyldigt om man anser Rusland for faktisk at v√¶re en reel trussel eller ikke. Dokumentets filosofi er en uintelligent og risikofyldt m√•de at m√łde en trussel p√• – og der findes m√¶ngder af andre m√•der at g√łre det p√•. Kun ikke i Washington – og fra og med dette ulyksalige m√łde heller ikke i de nordiske hovedst√¶der.

Man kan faktisk sp√łrge sig selv hvad vi skal med nationale udenrigsministerier efter dette.

Danmark har siden 1999 og bombningen af Serbien v√¶ret spydspidsen i en amerikansk-domineret nordisk interventionisme og militarisme p√• globalt plan. Danske medier forst√•r det ikke og hvis de g√łr er de stolte – benovede – af det: Se blot hvor fint vi spiser kirseb√¶r – og andre fine ting – i Det Hvide Hus og hvor hjertelige relationerne er p√• det statslige og personlige plan med det land, der siden 1945 har f√łrt flere krige, brudt mere mod folkeretten og sl√•et flere mennesker ihjel end noget andet land. Og brugt atomv√•ben uden at ville undskylde for det.

Kritiske sp√łrgsm√•l og research er erstattet af ukyndighed, selvcensur og ren propaganda. Mange danske journalister er formentlig selv lykkeligt uvidende om hvilket spil de er placeret i og tror sig udf√łre et godt professionelt arbejde n√•r de blot gentager vestlige nyhedstelegrammer.

Et eksempel herpå er Jyllands-Posten uvidenhedsjournalistik om missilskjoldets etablering i Polen.

Hvis medier skrev lige s√• ukyndigt om madopskrifter som de g√łr om verdens gang, dette nordiske m√łde i Washington og missilskjoldet ville l√¶sere, seere og lyttere d√ł i hobetal…

7 thoughts on “Nordiske ledere i Det Hvide Hus og dansk uvidenhedsjournalistik

  1. Tak for din fine perspektivering af det netop afholdte nordiske topm√łde i Washington, Jan √ėberg.
    Har du mulighed for at publicere det f√¶llesdokument, som du referer til … ?

  2. Hej S√łren – der er l√¶nket til det p√• hele to steder i teksten ūüôā

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.