P√• pressekonferencen ig√•r p√•pegede forsvarsminister Peter Christensen p√• at man kan v√¶re tryg ved at F35 endnu ikke er f√¶rdigudviklet fordi den amerikanske kongres l√łbende f√•r rapporter om dette udviklingsarbejde:

“- Men det er et meget transparent udviklingsprojekt, der g√łr, at Kongressen i USA ogs√• hele tiden f√•r rapporter om, hvor langt vi er n√•et, hvor de nuv√¶rende problemer er, og hvad de har t√¶nkt sig at g√łre ved dem. S√• i fremtiden vil vi ogs√• h√łre om ting, som man ikke har f√¶rdigudviklet, og som giver problemer.”

Gad vide hvad han s√• mener om – og vil kunne g√łre ved – den seneste rapport udf√¶rdiget af GAO, General Accountability Office – USA’s h√łjeste revisionsmyndighed? If√łlge det ber√łmte businesstidsskrift Fortune siger rapporten at flyets Autonomiske Logistik Informations System (ALIS) er s√• mangelfuldt at flyet i v√¶rst fald kan komme til at blive st√•ende p√• jorden og at det ikke vil kunne operere med andre dele af milit√¶ret n√•r det befinder sig i visse omr√•der.

Rapporten er helt ny, fra 18. april i √•r. Kendte forsvarsministeren til den p√• pressekonferencen?

Hvis han gjorde ville han og hans forh√•bentlig objektive analytikere vide at hvis disse problemer skal l√łses vil der blive tale om et meget dyrere fly inden de vil blive leveret til Danmark i 2021?

Artiklen taler om en ekstraomkostning p√• US $ 20-100 milliarder for bare at f√• dette ALIS system – √©t af utallige problemer med dette fly, der kaldes en “kalkun” i fagkredse – til at fungere.

Man m√• ogs√• sp√łrge om forsvarsministeren kendte til f.eks. denne artikel – ogs√• i Fortune og fra 18. marts 2015 – der fort√¶ller at en af versionerne af F35 skulle have v√¶ret operabelt i 2012, er enest√•ende i forsvarsindustrien b√•de hvad g√¶lder m√¶ngden af problemer – listen er lang i denne artikel og det er ikke sm√• ting – og prisstigninger.

Interesting too?  Danmarks krigsdeltagelse i Syrien er landsskadelig

Nu er prisstigninger ikke noget nyt for dette fly. Cost-overruns er – i det Milit√¶r-Industrielle Kompleks – det normale; det er indbygget og der findes intet stort og vigtigt system, der ikke er endt med at koste meget mere end beregnet.

S√•dan er det med is√¶r amerikanske systemer fordi markedet er s√•kaldt monopsonistisk – der er kun √©n k√łber og denne en k√łber er staten. N√•r man f√łrst har tegnet sig for et system – f.eks. F35 – er der bare √©n vej frem: At betale en stadigt stigende pris for hvert eksemplar over tid – fordi man allerede har afsat enorme summer under udviklingsarbejdet, der ville v√¶re spildte hvis man hoppede af som k√łber.

Det er s√¶lgers marked, helt og holdet. D√©t vil Danmark ogs√• f√• at f√łle.

Det er derfor ekstremt naivt, selvbedrag eller bevidst vildledende n√•r stats- og forsvarsministeren p√• pressekonferencen if√łlge Altingets artikel taler om en pris p√• 20 milliarder for anskaffelsen af de 27 F35 fly og dertil 36,4 milliarder kroner for brugen over 20-30 √•r – l√¶g m√¶rke til kommaangivelsen, der giver et falsk indtryk af n√łjagtighed.

Om dette aner de i dagens situation intet som helst sikkert. Og de véd heller ikke tilnærmelsesvis hvad de burde vide om dette flys flyve- og kampegenskaber når det ad åre Рmåske Рkan flyve og vil blive leveret til Danmark.

Disse fly koster med den nuv√¶rende prisramme omkring 5000 kroner pr mand, kvinde og barn i Danmark at anskaffe. L√¶g dertil brug og vedligeholdelse over 20-30 √•r. Hvis hele projektets i sin livsl√¶ngde havner p√• 100 milliarder danske kroner er der tale om ikke mindre end 17,000 kroner per mand, kvinde og barn.

Interesting too?  The links between refugees and war

Danskerne har krav p√• at der ikke skaltes og valtes ud i det bl√• med deres penge i den st√łrste investering nogensinde i Danmark. Og i mere end √©n forstand er valget af F35 det mest usikre af alle.

Hvorfor v√¶lger regeringen det dyreste, det beviseligt mest problemfyldte og fremtidsusikre fly blandt kandidaterne? Det forekommer s√• ekstremt m√¶rkeligt at man fristes til at sp√łrge: Har man fra amerikansk side f√•et l√łfte om et eller andet til geng√¶ld for at k√łbe netop dette fly – noget som vi andre ikke kender til i dag?

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

3 Comments

  1. Jeg mener at huske at Lockheed ansatte Anders Fogh Rasmussen Consult (eller hvad han nu kalder det) som rådgiver af en slags? Men jeg kan ikke finde det bekræftet længere. Jeg kan derimod se på Lockheeds hjemmeside, at de er glade for den pensionerede generalsekretær. Kan nogen fortælle mig, om jeg er på vildspor?

  2. Rapporten indeholder en r√¶kke kritikpunkter og risks, men understreger ogs√• v√¶rdien af ALIS, og den postive feedback der allerede er fra brugergrupperne, selv i udviklingfasen, sammenlignet med legacysystemerne. Sjovt nok kommer den detalje ikke frem hos √ėberg….

  3. […] Regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik den 9. juni 2016 en aftale om at k√łbe 27 F-35 kampfly. Den samlede regning over de kommende 30 √•r forventesdes p√• det tidspunkt at blive p√• 56,4 milliarder kroner. Jeg har skrevet flere gange om F-35 her p√• bloggen, f.eks. h√©r og h√©r. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

En time f√łr F35 bliver offentliggjort

Next Story

Nordiske ledere i Det Hvide Hus og dansk uvidenhedsjournalistik

Latest from Danmark

%d bloggers like this: