///

F-35 – amerikanske politikere og militære leder nu efter andre løsninger

Horrible prisstigninger får selv US Air Force til at ændre planer. Men Danmark?

Regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik den 9. juni 2016 en aftale om at købe 27 F-35 kampfly. Den samlede regning over de kommende 30 år forventedes på det tidspunkt at blive på 56,4 milliarder kroner. Jeg har skrevet flere gange om F-35, f.eks. hér og hér.

Den 7. april fik Danmark så overdraget det første eksemplar, i USA. Og forsvarsminister Trine Bramsen nævnte naturligvis alle de eufemismer, man bruger i de kredse – fred, sikkerhed, frihed, demokrati – takket være dette samarbejde med USA, verdens mest krigsførende land.

Ifølge det amerikanske militære fagtidsskrift, Defense News, lå prisen per fly i 2020 på omkring US$ 80 millioner eller 495 millioner danske kroner. Og i marts 2021 kunne man læse i samme tidsskrift at det koster US$ 36 000 – eller 223 000 danske kroner – per time at flyve med det samt at “lifetime costs” beregnes til at være US $ 1,7 trillion – forresten det samme beløb som Præsident Biden’s nationale Corona-hjælpepakke koster. Her hos NBC News kan du få flere fakta og læse mere om de kritiske problemer.

I en verden med enorme uløste økonomiske problemer før pandemien, med enorme miljøproblemer, en i forvejen afsindig militarisering, mange krige og hastigt voksende flygtningetal – og en Vestverden, der helt tydeligt er ved at tabe terræn – må man nok kunne sige at vanviddet er til at føle på.

At Danmark deltager i F-35 projektet er bogstaveligt tanketomt og har desuden intet med sikkerhed at gøre.

I de få årtier, som F-35 skal fungere, vil menneskehedens fremtid blive afgjort. Danskernes sikkerhed og overlevelse vil i det alt væsentlige blive truet af ting, der ikke på nogen mulig måde kan forebygges eller fjernes ved at bruge F-35. De globale udfordringer, Danmark, Vesten og verden som helhed skal have løst bliver kun forværret af ting som F-35. Tænk hvis danske beslutningstagere i stedet havde sagt nej til F-35, fundet en anden løsning og afsat en lignende sum til løsning af verdens virkelig problemer.

Interesting too?  Om Ukraine, konfliktforståelse og fred véd statsminister Frederiksen intet men krigen, den vil hun

Brugen af ufatteligt summer på den slags teknologi handler om en forældet sikkerhedstænkning, industrielt samarbejde, underdanighed for USA og mangel på kreativ fremtidstænkning – og så om at hvis man har godt med penge, så kan man jo nemmere smide nogle af dem ud gennem vinduet end et økonomisk fattigt land, der ville være tvunget til at tænke.

F-35 er verdenshistoriens dyreste våbensystem og Danmarks indkøbs- og brugsudgifter vel den største statslige investering nogensinde.

Og hvor står så producentlandet, USA, selv lige nu?

• •

Ja, Adam Smith, der er demokratisk formand for Repræsentanternes Hus’ Kommitté for de Væbnede Styrker, kalder F-35 en “failure on a massive freaking scale” og siger at han ønsker at stoppe “throwing money down that particular rathole,” – stadig ifølge Defense News fra 5. marts i år. Og han mener at flyet egenskaber er ringe i forhold til prisen og peger især på de “brutale” brugs- og vedligeholdelsesudgifter.

Det sker samtidig med at det amerikanske flyvevåben selv mener det er blevet for dyrt og nu undersøger hvordan man kan få mere ud af at bruge flere forskellige – og billigere – fly sammen med F-35. Det formuleres således: “While the F-35 was designed to replace the F-16 — among several other aircraft variants — Air Force officials said this month they were exploring less expensive options, including buying new F-16s from Lockheed, evaluating low-cost tactical drones and pursuing a clean-sheet fighter, as described by Air Force Chief of Staff Gen. CQ Brown in February.

Man kan altså tænke sig at købe nye – gamle – F-16, bruge droner og andre kampfly. For at få prisen ned.

Der er formentlig ingen blandt de militære, politiske, tekniske og økonomiske interessenter i Danmark, der har lyst til at se skriften på væggen. Gjort er gjort og det er jo bare dem, der er børn og unge i dag, der som skatteydere skal betale for det omtalte, manifeste vanvid som F-35-købet er udtryk for.

Og vil medierne rejse en debat? Næppe heller.

Som man netop har kunnet læse er den tidligere forsvarschef, Peter Bartram, blevet udnævnt til bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus – der blandt andre står bag Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Watch Medier, Ritzau Finans, Politikens Forlag og forlaget Saxo. Det er nok muligt at han ikke vil blande sig direkte i hvad der skrives i denne nok så store del af den danske presse, men på den berømte anden side er kritik af militæret eller militarismen i vores verden (specielt den amerikanske) ikke noget, der ligefrem gennemsyrer disse medier.

Interesting too?  P1 Debat gør det igen

Og forskningen? Vel, Danmark har flere militære forskningscentre, forsvarets egne forskningsenheder samt DIIS – alle finansierede af staten (der køber F-35) og ingen af dem er ligefrem kendte for atlevere kritiske anayser af den tænkning og alt dét, som F-35 er udtryk for.

Og politikerne? Som nævnt ovenfor er de sikkert ikke særligt interesserede i at rive op i en gammel kontroversiel beslutning og de vil alle være glemte, når danskerne skal betale regningen for denne forældede loyalitetspolitik, der intet har med sikkerhed at skaffe.

Så alt i alt er mange sikkert særdeles godt tilfredse med atmediernes tilsyneladende vigtigste vinkel på F-35 er de støjproblemer, som de lokale frygter mest af alt.

Vi er nogle ganske få, der frygter andre – vigtigere – ting mere. Således også at fredens diskurs er fjernet fra den såkaldt frie forskning, fra den demokratiske politik og fra de frie medier.

Addendum 26. april 2021:
Dagen efter at jeg publicerede ovenstående blev der holdt flere møder i Washington. Det skriver en “insider” – Winslow Wheeler – om hér og meget tyder på at sagen er værre end jeg antyder. Samt at ingen har hævet et øjenbryn.

Hvis du synes det er nok så vigtigt at der er nogen, der på et helt uafhængigt grundlag rejser den hér slags spørgsmål, så er jeg taknemmelig for at du viser det hér. Tak.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Exhibition – “China, the US and Mona Lisa”

Next Story

En fjernere fremtid i fred

Latest from Dansk politik

%d