///////

Det danske fredsakademi siger sandheden forud for Hiroshima og Nagasaki 75

22. juli 2020

Mens Danmark har mængder af velfinancierede institutter for militære studier samt et forsvarsakademi har det hverken et institut for fredsforskning eller et velfinancieret fredsakademi.

Men Det Danske Fredsakademi findes – et h√łjkvalificeret initiativ, som du formentlig aldrig har h√łrt om. Det er i √•rtier blevet drevet af en ildsj√¶l ved navn Holger Terp, der er uddannet bibliotekar men st√¶rkt synsh√¶mmet og producerer det hele uden l√łn eller forskningsmidler hjemme i sin lille lejlighed hvor han ogs√• passer p√• sin handikappede hustru.

Sådan er fredskundskabens betingelser i Danmark.

Og sådan har de været siden Copenhagen Peace Research Institute, COPRI, blev nedlagt af Fogh Rasmussen-regeringen Рet internationalt respekteret institut med en bred vifte af kompetente og priduktive forskere under ledelse af en af verdens dengang ledende fredseksperter, Håkan Wiberg.

Milit√¶rets, krigenes og den tomme magts politik kr√¶ver millioner af kroner og flotte bygninger for at stive sig selv af – som kejseren der er n√łgen hvad ang√•r intellektualisme og kreativitet.

Intet andet sted i Danmark end i dette lille Fredsakademi findes der en s√•dan samling af alting, der har med militarisme, fred, ikkevold, nedrustning etc. at g√łre – forskning, sk√łnlitteratur, sange, dansk fredsmusik, historieb√łger, brevsamlinger, leksikale oplysninger.

Over 99.000 dokumenter, som der st√•r…

Terp er en sj√¶lden vedholdende og systematisk samler. Nej, ikke “sj√¶lden” – han er bogstaveligt enest√•ende.

Hjemmesiden er forvirrende, bygget p√• og bygget p√• i √•renes l√łb. Visse afdelinger ikke updateret, der er l√¶nker der ikke fungerer. Hvis der fandtes penge burde den transformeres til et smukt, moderne og let navig√©rbart hjem for fredsinformation, -t√¶nkning og -aktivisme. Og markedsf√łres professionelt.

Interesting too?  Hvordan skal vi reagere p√• voldelige angreb i Danmark?

Men hvor i alverden skulle Fredsakademiet henvende sig for at få penge til dét i dagens Danmark?

Militarismens argumenter er så svage at der ikke skal være penge eller plads til at lade ikke-militaristisk kundskab præge forskning, debat og politik.

Ægte fred er farlig, det meste kontroversielle i vor tid.

For et par dage siden sendte Holger mig sit seneste opus. Det er en faktaspækket historie om atomvåbnene i og med at det den 6. og 9. august er 75 år siden Hiroshima og Nagasaki blev ofre for USAs atomvåben.

Han skriver:

“De to f√łrste atombomber blev brugt i sommeren 1945 under anden verdenskrig. Siden da har der v√¶ret anvendt mange atomv√•ben over hele kloden, helt frem til nutiden. Siden 1945 er der pr√łvespr√¶ngt over 2000 atomv√•ben rundt omkring i verden, b√•de i beboede og i ubeboede omr√•der. I atmosf√¶ren – b√•de i den nedre og i den √łvre del af atmosf√¶ren. Under havetsoverflade. Og under jordens overflade – de underjordiske.
Flere millioner mennesker er d√łde som en f√łlge heraf og endnu flere mennesker har f√•et f√łlgesygdomme. Anvendelsen af atomv√•ben har ikke kun skadet mennesker, men har ogs√• forvoldt skader p√• klimaet, naturen og milj√łet, og dermed ogs√• p√• landbrug, skovbrug og fiskeri…”

Netop! Atomvåbnene er en integreret del af klodens liv, af vore liv Р24/7 også i hvad man eufemisitsk kunne kalder fredstid. Men de fleste fornægter det og snakker om relativt mindre vigtige, ting.

L√¶s selv hans fremstilling af hvor marginalt atomv√•bensp√łrgsm√•let er blevet i Danmark.

Der har aldrig nogensinde været afholdt en folkeafstemning, der kunne give regeringers besiddelse af atomvåben en smule demokratisk legitimitet. Det nævner Holger ikke i sit mail til mig.

Interesting too?  TV-Avisen om missilskjoldet

Han nævner heller ikke at mængder af konflikter og krige har drejet sig om atomvåben Рom atomvåben brugt som pretext Рsåsom at beskylde Irak for at have atomvåben for så at invadere det. Og i dag det samme med sanktionerne og deres brutalitet mod Iran, der netop ikke har atomvåben.

Men download nu hans aktuelle skrift og l√¶s selv hans egne ord om atomv√•bnenes gru, den ikke-eksisterende forskning i Danmark, om atomv√•bnenes illegalitet, nedrustningens n√łdvendighed og hans program for hvad der m√• g√łres for at udrydde atomv√•bnene inden deres – terroristiske – besiddere en dag udrydder os alle.

Jeg håber inderligt at Fredsakademiet og dets bestyrelse i tide drager omsorg fo at hele dette livsværk bliver sikret en fremtid på Det Kgl Bibliotek den dag ildsjælden Holger Terp ikke længere orker at pukle med det længere.

Hvis du fik noget ud af at l√¶se denne artikel, s√• st√łt mit arbejde for fred – bare m√•ske som en kop kaffe…

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Nyt fra Kina – og Peter Frankopans intellektuelle havari

Next Story

Nukes are not only history: Discuss this on August 6 and 9 and all other days

Latest from Atomvåben

Nej till NATO!

“Nej till NATO” √§r en svensk folkr√∂relse, som du b√∂r k√§nna till om du har det

%d bloggers like this: