////////

Nyt fra Kina – og Peter Frankopans intellektuelle havari

21. juli 2020

Jeg vil lige orientere min læsere om den seneste udgave af DanmarKina Рmagasinet for Foreningen Danmark-Kina, der har eksisteret siden 1952. Dens formål er at udbrede kendskabet til Kina på et venskabeligt grundlag Рaltså at bidrage til mellemfolkelig forståelse i gensidig respekt og uden at være et propagandamedie for noget eller nogen.

Historikeren Julie Brink i Aarhus har været aktiv i foreningen siden 1975 og landsformand siden 1998.

Og her m√• jeg s√• afsl√łre at jeg skam ikke ikke er ganske objektiv hvad ang√•r foretagendet. Hun er nemlig min gode ven siden jeg var medlem af en dansk kulturdelegation, der under hendes kyndige ledelse rejste rundt i Kina i 16 dage i 1983.

Det er også Julie Brink, der er ansvarshavende for DanmarKina. Nr 114, der netop er udkommet, er et smukt eksempel på magasinets traditionelle bredde og kvalitet. Jeg er glad for at være en af bidragsyderne Рmere herom nedenfor.

Af indholdet i dette nummer kan nævnes artikler om kreativiteten i kinesiske skoler, en gennemgang af de meste aktuelle kinesiske tv-serier i den realistiske genre, en analyse af boligpolitik og urbanisering, hovedpunkter i Kinas nye civilret, en række boganmeldelser, en artikel om Laurits Andersen Рen dansk forretningsmand med mere, der kom til Hongkong i 1870 og årtier senere blev den bedst kendte dansker i Shanghai.

Der findes også en meget grundig gennemgang af konflikterne mellem Kina og USA Рikke mindst set i lyset af corona-krisen og de mange gensidige beskyldninger. Og en del andet Рsærdeles læseværdigt og velredigeret.

Som man vil forstå: masser af indfaldsvinkler og kundskab at hente i magasinet i god folkeoplysende forstand. Det vil sikkert være en udfordring for enhver der kun kender noget til Kina gennem de sædvanlige 7 medie filtre: (parti)diktatur, menneskerettigheder, Taiwan, Tibet, de muslimske uigurer i Xinjiang, Hongkong, militær trussel mod Vest Рsom f.eks. formidles regelmæssigt på Danmark Radios hjemmeside især gennem rapporter af Philip Khokhar.

Interesting too?  Visoner om en ny dansk fredspolitik begynder i Aarhus

Mit eget bidrag er en l√¶ngere anmeldelse af Peter Frankopans 2019-bog, De Nye Silkeveje – Mod en anden verdensorden, der er en slags opf√łlgning p√• hans langt bedre 2015-bog, Silkevejene. En ny verdenshistorie. Jeg kalder den for et intellektuelt havari og du kan l√¶se hvorfor i magasinet nedenfor – eller h√©r p√• bloggen.

Hvis du har den mindste interesse i at f√łlge en trov√¶rdig dansksproget kilde om Kina s√• kommer du ikke udenom det mellemfolkelige oplysningforbund Danmark-Kina og dets fremragende magasin.

Hvis du synes dette var nyttig l√¶sning, s√• st√łt gerne mit arbejde h√©r

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

‚ÄĚDe Nye Silkeveje‚ÄĚ i gr√łften – Frankopans intellektuelle havari

Next Story

Det danske fredsakademi siger sandheden forud for Hiroshima og Nagasaki 75

Latest from B√łger og kunst

%d bloggers like this: