Försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael BydĂ©n skriver pĂ„ DN Debatt om “Risk för desinformation om militĂ€rövningen Aurora”

Och det Àr dÄ just vad de sjÀlva sysslar med.

DN

Inte ett ord om att det krÀvs tvÄ till att konflikta med varandra.

Inte ett ord om NATO:s expansion stick i stÀv med givna löften till Gorbachev.

Inte ett ord om den USA-drivna regimförÀndring i Kiev, relaterad till försöket att pÄ sikt fÄr in Ukraine i EU och i NATO.

Inte ett ord om NATO-lĂ€nders upprepade brott pĂ„ folkrĂ€tten – Jugoslavien, Afghanistan, Iraq, Libyen, Syrien – men ord om Rysslands “aggression” i Ukraina.

Inte ett ord om att Ryssland har 8% av NATO:s militĂ€ra utgifter och Ă€r tekniskt underlĂ€gsen – eller att Warszawapakten hade 60-70% av NATO:s militĂ€ra utgifter pĂ„ 1970/80-talet. Eller att runt tio fd Warszawapaktstater nu Ă€r NATO-medlemmar.

Inte ett ord om att denna övning – oavsett andra avtal – mĂ„ste betraktas som starkt kontroversiell för en alliansfri nation.

Inte ett ord om det omöjliga i att bli allt nÀrmare bunden till USA/NATO och samtidigt bevara Rysslands förtroende.

Inte ett ord om att man med stĂ€ndigt ökad NATO-integration ökar risken att Ryssland kommer att fokusera pĂ„ Sverige i fall det blir krig – dvs. att den förda politiken minskar svenska folkets framtida sĂ€kerhet.

Inte ett ord om NATO:s mĂ„nga andra övningar och stationering av trupp lĂ€ngs Rysslands grĂ€nser, bara om Rysslands Zapad 17. Är det inte just “mönster” militĂ€rer gĂ„r efter i sin bedömning av hot?

Inte ett ord om en annan filosofi – om gemensam sĂ€kerhet, civila tilltag, förtroendeskapande insatser, möjligheter till civil konflikthantering, dialog, medling, ickevĂ„ld – bara militĂ€r, militĂ€r och mer militĂ€r.

Interesting too?  From preventing to making peace in Ukraine

Inte ett ord om att man vill ha dialog med kritiker av Aurora.

Kritikerna Ă€r – implicit enligt försvarsministerns vanliga, taskigt antydande stil – pĂ„ förhand agenter för desinformation, lĂ€s Ryssland.

‱

Svenska folket bör krĂ€va ordentlig, mĂ„ngfaldig information i stĂ€llet för marknadsföringstexter, propaganda och desinformation som denne – diskutera, protestera och mobilisera mot smyganslutningen till NATO.

Denna smyganslutning har pÄgÄtt i decennier och har medvetet inte givits möjlighet till reel offentliga debatt, folkupplysning och förankring i folkhemmet Sverige.

Till och med Palme/Carlsson-epoken var en sĂ„dan – demokratisk – förankring en grundbult i svensk sĂ€kerhets- og försvarspolitik.

Ministern och ÖB saknar uppenbarligen moralisk och intellektuell styrka grĂ€nsande till ohederlighet.

Jag Àr freds- och framtidsforskare med lÀngre erfarenhet av internationell politik och fredsbyggande i konfliktomrÄden Àn dessa författare.

Jag Ă€r givetvis helt desinformerad men vill bara sĂ€ga att mig ska ni inte “försvara”.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

7 Comments

  1. Jan Öbergs artikel “Svenska försvarsmaktens desinformnation”: Bra och relevant desdesinformation! Hur lĂ„ngt Ă€r den svenska regeringen beredd att gĂ„ för att hindra all kritik? NĂ€sta steg Ă€r vĂ€l att förbjuda och straffbelĂ€gga all kritik av försvarsmaktens nĂ€rmande till NATO?

  2. SkrĂ€mmande! PĂ„ vilket sĂ€tt skiljer sig Sveriges propagandaministerium frĂ„n Goebbels? LĂ„ter drastiskt men jag har svĂ„rt att se skillnader i stort. Ministern och ÖB kör en mycket effektiv indoktrineringskampanj för Nato och redan fĂ„tt med sig alla allianspartier.
    Idag hĂ€nde det hĂ€r: En bil har kört pĂ„ folk i New york 10 skadade varav kanske en död. P1,P2 och P3 bröt och rapporterade direkt och gemensamt med P1 extra live sĂ€ndning. OkĂ€nt vad som hĂ€nt men allt tydde mycket snabbt att det var en trafikolycka. Sveriges propaganda ministerium drog pĂ„ för fullt. Och dom mal pĂ„. VARFÖR?? Vem tog beslutet att man skulle dra pĂ„ för fullt?

    Jag fÄr intrycket att regeringen förbereder oss vanliga svenskar pÄ att vi ska ut o kriga igen i Mellannöstern och Afrika under Natos befÀl.
    Argumenten för vÀrdlandsavtalet Àr att vi inte kan försvara oss mot ett angrepp frÄn Ryssland. Men Ryssland har inget som helst intresse av Sverige dÀremot sÄ har dom ett visst intresse av baltstaterna som i vissa regioner har mÄnga etniska ryssar. Om Nato avser att öva i t.ex NO Estland som har en mycket hög andel etniska ryssar sÄ kan det mycket vÀl leda till oroligheter som kan fÄ oanade konsekvenser.
    Tankesmedjan Rands krigsscenario Àr intressant men helt orealistisk. HÀr diskuterar man antalet flygplan som t.ex behöver baseras i Sverige för att försvara Baltikums etniska ryssar i Baltstaterna? SÄ om vi vÀgrar sÄ antyds det att NATO kommer att ta Sverige? SÄ Nato Àr det vi ska frukta? Taktiska kÀrnvapen och missiler nÀmns inte. Skulle vara mycket intressant att diskutera Rands scenario: http://www.dn.se/uploadedImages/krigsspel.jpg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

US-Saudi Arabia’s endless militarism

Next Story

Sveriges försvarsmakts desinformation

Latest from Internationalt iĂžvrigt

%d