Den 10. oktober 2021 var jeg blevet inviteret af “Aarhus Mod Krig & Terror” til at holde foredrag med ovenst√•ende titel. Jeg er jo altid glad for at komme tilbage til min f√łdeby Aarhus – som jeg ikke l√¶ngere genkender ganske mange dele af eftersom jeg forlod den sidst i 1969. Men Katedralskolen og Domkirken – hvorfra ens verden jo dengang udgik – ja, de ligger der jo smukt endnu. Og n√•r jeg g√•r rundt d√©r p√• Bispetorvet og nok s√• mange andre steder i centrum s√• er det som om det var ig√•r og ikke for 52 √•r siden.

M√łdet var arrangeret p√• Folkestedet og der var forbl√łffende mange fremm√łdte – og ikke bare √•rhusianer men ogs√• folk fra Nordjylland og Roskilde. Og mange og engagerede sp√łrgsm√•l fra virkeligt bekymrede mennesker. S√• har det bestemt ikke v√¶ret forg√¶ves med den nok s√• lang rejse fra Lund.

De fleste deltagere var ganske vist p√• min egen alder eller √¶ldre og s√•dan er det hver gang jeg er ude: Unge mennesker tiltr√¶kkes ikke af sp√łrgsm√•let om krig eller fred – men de er aktive omkring menneskerettigheder, identitetspolitik og klimasp√łrgsm√•lene.

Jeg forst√• det for s√• vidt godt, for milj√łet er n√¶rmere i hverdagen og den enkelte kan g√łre noget, omend lidt – det er sv√¶rere med krigene og v√•bnene. Gad vide hvad der skal til for at f√• yngre mennesker til ogs√• at t√¶nke p√• fred?

Krig og fred – og atomv√•ben – handler jo nok s√• meget om den verden, de skal leve i, og krig og atomv√•ben kan f√• den at g√• ned langt hurtigere og mere dramatisk – with a bang – end milj√ł√łdel√¶ggelsen – a whimper – trods alt kan. S√• jeg ser lidt anderledes p√• den sag end T S Elliot gjorde:

Hvorom alting er så var den uforlignelige alternativ-journalist, Arne Hansen tilstede med sin mikrofon Рjeg havde nær sagt naturligvis. Han er jo kun 82 nu og driver, blandt meget andet, den informative og meget omfattende hjemmeside, Flygtninge og Fred. Så takket være ham kan du hér lytte til mit foredrag i tre dele:

Om den forsvundne diskurs om freden og omkostningerne derved

Om USA-Kina-konflikten og fremtidens sikkerhedspolitik

Om den livlige debat, der fulgte efter

Jeg siger hjerteligt tak til arrang√łrerne og til Arne – g√¶ve mennesker, der holder fredsfaklen h√łjt mens militarismen kaster sine lange skygger over vort samfund, politikken, forskningen, medierne – og dermed over opinionen.


JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

DanmarKina – en forening og et magasin, der giver dig balanceret baggrund til forskel fra medierne

Next Story

And the anti-China accusation industry show must go on

Latest from Dansk udenrigspolitik

%d bloggers like this: