En kommentar og nogle eksempler på hvor galt det står til med Danmarks Radios dækning

(1)

Det officielle Danmark Рdanske regeringer, ministre, folketingsmedlemmer og mange andre Рer medansvarlig for hver eneste af de forbrydelser og de lidelser, krigen mod Afghanistan har indebåret siden 7. oktober 2001.

De er sket efter at Danmark, i 1999 med bombningen i Serbien, er blevet en bombestat takket v√¶re sin vassalstats-underdanighed, mangel p√• selvst√¶ndige analyser og t√¶nkning, politik og moral. Hver gang har man valgt USAs interesser og volden f√łrst, ikke dens alternativer s√•dan som man skal if√łlge FN-Deklarationens Artikel 1.

Er der nogen, der t√¶nker p√• at sige undskyld til det afghanske folk? Og de mange andre folk hvis lande, Danmark har medvirket til at √łdel√¶gge – is√¶r Irak, Libyen og Syrien. Udenrigspolitiske og moralske fiaskoer p√• rad og r√¶kke. Forudsigelig fiaskoer.

Vigtigere har det v√¶ret for disse mennesker at v√¶re loyal med Wasington end med uskyldige civile i disse lande – der har lidt i et ufatteligt omfang, som vi ikke skal h√łre om, men som der findes lettilg√¶ngelig information om fra p√•lidelige kilder. Mainstream-mediernes selvcensur forhindrer at den slags information n√•r frem til dig.

Vigtigere har det v√¶ret for dem at v√¶re loyal med den amerikanske permanent krigsf√łrende magt og dermed skabt tonsvis af fjender ude i verden – ligesom USA selv har f√•et – end at v√¶re loyal med deres egen befolkning – danskerne.

Danskerne er ikke √©n t√łddel sikrere i dag end f√łr 1999 – om noget, er de mindre sikre. Terrorismen kostede omkring 400 mennesker livet i √•r 2000 – if√łlge US State Department – idag er tallet 16 000 per √•r if√łlge det Globale Terror Index. Den USA-ledte krig mod terrorism har alts√• √łget problemet med en faktor p√• 40 gange! Det m√• v√¶re historiens dummeste krig – men Danmark deltager i den p√• 20. √•r.

Begrebet landfor√¶dderi begr√¶nses juridisk til hvad der sker under krig eller bes√¶ttelse. Men jeg finder det ikke urimeligt at diskutere hvorvidt vi m√•ske vi ogs√• b√łr begynde at tale om fredstids-landsfor√¶dderi eller politisk for√¶dderi.

NATO har siden 1949 lovet os at skabe fred ved at lede oprustningen i verden og siden 1994 ekspandere sin for√¶ldede alliance – den burde v√¶re nedlagt da Sovjetunionen og Warszawa-pagten gik i opl√łsning – helt op til Ruslands gr√¶nser s√• vi i dag har en ny Kold Krig i Europa.

Læg til disse triste fakta Рde er triste fordi det kunne være radikalt anderledes Рat fredens diskurs er forsvundet både fra politiken, medierne og forskning. Fred er ikke længere en værdi, en målsætning, et kriterium eller et diskussionværdigt emne.

Fred er hvad militære tiltag, krig, oprustning og interventionisme leder til. Vel at mærke USAs, NATO-landes og Danmarks.

Krig er fred.

Og hvad leder s√• denne st√łvletrampende humanisme til – kampen for de menneskelige rettigheder, frihed, demokrati og fred til p√• disse perverse betingelser?

Til ting som dette…*)

Put it this way – der har v√¶ret 20 √•r til at finde ud af hvordan man skulle tr√¶kke sig ud og bunker af tid til at planl√¶gge den konkrete tilbagetr√¶kning p√• en menneskelig, ordentlig, sikker og ‘√¶refuld’ m√•de. T√•berne i Washington og NATO’s hovedkvart√©r i Bruxelles og i K√łbenhavn kunne ikke engang organisere d√©t.

USA efterlader desuden alt militært udstyr beregnet på det 300 000 mand store nationale forsvar, som man har givet denne pilrådne puppet/poppie-regering under folk som Karzai og, sidst, Ashraf Ghani.

Og denne Ghani – USA’s mand p√• alle m√•der siden studentertiden og medlem af “Beirut-klubben” – stak halen mellem benene med biler og en helikopter s√• fuld af kontanter at en del l√• tilbage p√• jorden efter take-off. Kilder siger det handler om 170 millioner dollar. (Han ben√¶gter selv at have taget penge med sig). Hvorfor er de af USA udpegede mennesker ofte af s√• ringe kvalitet?

Og hvordan kan et fly overhovedet l√łfte fra en starbane under disse grufulde omst√¶ndigheder med menneske klyngende sig til det for at komme derfra?

Hvad tænkte mon US Air Force-piloten og hvilken order havde han fået, der kunne lede til denne hjerteskærende scene Рsymbolsk for hele denne krig.

*) Der findes kommentarer på sociale medier, der hævder at denne video snarere viser et fly, der netop er landet. Det er svært at se hvorfor det normalt vest-venlige Aljazeera skulle have klippet den sammen til fake eller propaganda. Men jeg kan ikke vide det. Enhver må tolke scenerne selv.

(2)

Fra Kabul giver Danmarks Radios Puk Damsgaard Рsom USA/CIA/NATO altid kan stole på Рos den ultimative sandhed Рomend indirekte Рom USAs vanvittige krig mod Afghanistan 10/7 (nej, dén dato husker du ikke) som gengældelse for 9/11: Så ædelt som det kan være handlede det for USA om kvinders befrielse og, tænk, nu er alt det gode, USA gjorde, faldet sammen. Her hendes reportage.

Interesting too?  S√łvndals og Gades blip b√•t og gud hvor g√•r det godt

En forudsigelig gigantisk imperialistisk krigsfiasko √† la Vietnam g√łres til et √¶delt men desv√¶rre mislykket projekt.

Hele den vestlige mainstream presse undg√•r at tale om Afghanistan-krigen som det den var – Bush-administrationens b√łllestatsoverfald p√• et land, der ikke havde med 9/11 at g√łre.

Vi var nok s√• mange t√¶nkende mennesker dengang, der protesterede og forudsagde at den krig aldrig ville “lykkes”. Her er en liste med knapt 70 artikler (engelske, danske og svenske) – alt hvad Den Transnational Stiftelse har publiceret siden 2001 med ordet “Afghanistan” i titlen – uden undtagelse en fundamentalkritik af hele projektet fra f√łrste dag.

Og ikke et ord om USAs Global War on Terror, GWOT, der har koster millioner livet og sendt omkring 40 millioner p√• flugt fra deres hjem i hele Mellem√łsten – se The Costs of War Project p√• Brown University i USA og se min lange analyse af Afghanistan-krigen, US-Afghanistan August 15, 2021: Eight conclusions and the mean words ‚ÄúWhat was it we said all the time‚ÄĚ?

Der lyves for dig så det driver ned ad væggene. Også af public service-mediet DR.

Fordi du aldrig skal stille sp√łrgsm√•l ved krigen selv.

Noter

(1) Jeg har tidligere her på min blog påpeget at Puk Damgaard er uvederhæftig og ikke har nogen afstand til amerikansk propaganda.

(2) En kortere udgave af denne tekst findes med kommentarer på min Facebook-side.

(3)

Den 16. august 2021 havde DR et interview med en af de danskere, der har været udsendt 2 gange til Afghanistan med denne sigende overskrift:

Veteran: ‘Jeg ved godt, at vores statsminister siger, at det ikke var forg√¶ves, men den krig var ikke menneskelivene v√¶rd’

Martin Mann tjente blandt andet på hold 4 i Afghanistan. Fem danskere mistede livet på holdet.

Manns afslutningssalut er klar og jeg kan kun bifalde den:“Danmark er blevet en bataljon i den amerikanske h√¶r. Mit h√•b er, at vi trods alt f√•r l√¶rt noget af det kaos, vi har skabt i Afghanistan, og at vi n√¶ste gang t√¶nker os om, inden vi l√łber med USA ind i en krig, siger Martin Mann.”

Af hjertet TAK, Martin Mann!

Det kræver mod i dagens Danmark at sige den slags. Og han véd jo hvad han taler om.

Og dét mod har Danmarks Radio Рnaturligvis Рikke.

Manns klare og √¶rlige udtalelse skal absolut “balanceres” med to andre, nok s√• tunge, stemmer. I artiklen med Mann er helt umotiveret indlagt en video med statsminister Mette Frederiksen, der taler om sine f√łlelse for dem, der endnu er i Afghanistan og deres p√•r√łrende og hvad man g√łr for at f√• dem ud – man ser p√• det sp√¶ndte kropssprog hvor beklemmende det h√©r er for hende. Men midt i dette lader hun – Gud hj√¶lpe os alle – denne s√¶tning undslippe (om krigen i Afghanistan og Danmark deltagelse):

“Jeg vil gerne have lov at sige meget klart og tydeligt: Der er intet, der har v√¶ret forg√¶ves!”

Man beh√łver ikke at v√¶re psykolog for at forst√• at det lige netop er d√©t, der er – og at hun v√©d det med sig selv. Og forst√• at n√•r Martin Mann netop har henvist til hendes ord – “forg√¶ves” – s√• skal hun have det sidste ord: Intet var forg√¶ves, soldaten har ikke ret.

Den slags kaldes redigering, “framing” og indirekte budskaber. DR Radio balancere aldrig USA- og krigstilh√¶ngere med alternativt t√¶nkende mennesker.

Den anden “balancerende” stemme tilh√łrer Niels Hartvig Andersen. Han introduceres p√• denne m√•de – “Hos Danske Veteraner sidder landsformand Niels Hartvig Andersen tilbage med skuffelse og sorg p√• vegne af de 12.000 udsendte danske soldater, der har arbejdet for at fremme fred og demokrati i Afghanistan” (min kursivering). S√• v√©d vi igen hvor DR st√•r. Det er d√©t USA, NATO og de 12.000 danskere har v√¶ret der for.

Nej, m√•ske du – som jeg selv – ikke lige s√• den ved f√łrste l√¶sning. Den ligger helt i tr√•d med Damsgaards reportage, der implicit skal f√• os til at forst√• at det var for kvindernes, demokratiets og menneskerettighedernes skyld Vesten kastede sig over et af verdens fattigste lande i sin tid.

Interesting too?  Danske F16 fly til Irak: Regeringen mere loyal med USA end med danskerne

Deutsche Well har f√•et et scoop-lignende interview med George W. Bush – hovedansvarlig for s√•vel Afghanistan-krigen som den to √•r senre i Irak – begge √łdelagte lande og fiaskoer med lidende millioner og mere terror end i 2001 til f√łlge. Men Deutsche Well taler ikke med ham om hvordan han f√łler i dag og hvordan han ser p√• sin egen krigsforbryder-rolle. Nej, han taler om sin relationer til afghanske kvinder og hvor bekymret han nu er for deres videre sk√¶bne. Bush som den varmhjertede humanist…

Se selv!

Medierne i Det Milit√¶r-industrielle-Medie-Akademiske Kompleks – MIMAK – m√• aldrig stille sp√łrgsm√•l ved krigen som s√•dan elle USAs udenrigs- og sikkerhedspolitik, der stinker langt v√¶k af hvid racism, kristen mission, imperialisme og militarisme.

Tilbage til den loyale krigsveteran Andersen. Han mener – hvis jeg forst√•r ham ret h√©r – at Vesten burde v√¶re 50 √•r i Afghanistan for at virkeligt kunne overf√łre vores “Guds gave” til dem p√• – nemlig vores m√•de at leve p√•!! – til dem. S√•ledes udtrykker han det: “Og man kan jo ogs√• se, at n√•r pr√¶sidenten er en af de f√łrste, der flygter, s√• er det ikke lykkedes for Vesten at fort√¶lle, at den m√•de, vi lever p√•, det er Guds gave til afghanerne.”

Han siger os√• at – “det er lidt skuffende, at de ikke havde mere mandshjerte til at k√¶mpe for deres eget demokrati” – igen min kursivering. Hvis demokrati, hr Andersen?

Hvis DR ikke kan finde mere intelligente synspunkter end Frederiksens og Andersens til at balancere en tvivlende men modig og moralsk dansk soldat på Рja, så taler dét sit eget tydelig sprog om fattigdommen i dette medie.

Jeg v√©d ikke hvem, der har sagt det, men det er nok s√• rigtigt: “N√•r kulturens sol st√•r lavt, kaster selv sm√• b√łrn lange skygger.”

Note
Denne tekst er en længere udgave af en kommentar på min Facebook-profil. Der kan du se hvordan andre har kommenteret den.

(4)

Som amerikansk His Master’s Voice-medie skal DR naturligvis formidle sandheden – hele sandheden og intet andet end sandheden – om krigen fra to danske udenrigsministre, der ikke har kunnet v√¶re loyale nok med USA i √©t og alt.

Medierne skal aldrig – aldrig – sp√łrge: Hvad synes du om krig? Var der andre muligheder? Hvad troede du dengang og nu? Hvad mener du egentlig om USAs krig mod terroren, der har kostet millioner af mennesker livet og ikke stoppet verdens terror?

Eller: Hvorfor vedbliver Danmark med i forhold til Washington at opf√łre sig som √ėsttyskland i 1980erne i forhold til Moskva – og hvordan gik det lige dengang for dem, da det sovjetiske imperium faldt?

I denne DR reportage f√•r tidligere udenrigsminister Per Stig M√łller og nuv√¶rende udenrigsminister, Jeppe Kofod, lejlighed til at frems√¶tte alle de klich√©er, overraskelser og h√•bl√łst h√•befulde antagelser, de bare kan. Fromme USA- og krigstilh√¶ngere, der bare er s√•dan lidt “skuffede” og “ikke forst√•r” USA. Per Stig M√łller har f√łrhen i en DR-TV-serie f√•et lov til at bortforklare sin medskyld i disse krige ved at han nu bagefter f√łler at USA – og Fogh – s√•dan set tilsidesatte/sn√łd ham og ikke levede op til hans godhjertede forventninger.

‚ÄĘ

Held og lykke, Danmark, dér ombord på Titanic hvor man lytter til DR Nyheder og intet ondt aner mens der spilles så megen charmerende musik.

Skibet synker endnu mere efter 15. august, 2021 – Afghanistan vil v√¶re endnu et s√łm i det amerikanske imperiums ligkiste. Der vil komme komme en dag hvor statsministerens og andre ministres gentagne besv√¶rgelser om USA som vores vigtigste i √©t og alt, som den som st√•r for demokrati, menneskerettigehder, frihed og fred og som befriede Europe – og som danskerne b√łr takke for sin tryghed – vil klinge s√• hult at selv danskerne vil tr√¶kke p√• smileb√•ndet. Eller grine h√łjt.

Og s√• vil de blive lige s√• overraskede som de idag er over at Taliban idag kontrollerer Afghanistan…

Note
Og denne findes i en f√łrste, kortere version p√• min Facebook-profil med debatten, der fulgte.

Stiftelsen TFF og jeg producerer Рsiden 1986 Рtusinder af alternative analyser med fred og samarbejde i verden som ledetråd. Synes du det er vigtigt i denne tid så er jeg taknemmelig for at du viser det i handling her:

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

The “State of The World” lecture 2021

Next Story

The daily dropping Sinophobia

Latest from Danmark

%d bloggers like this: