Blogartikel til Arbejderen, 23. oktober 2016

Den nuværende periode i menneskehedens historie vil blive svær at forklare for fremtidens historikere Рhvis der da findes nogle.

Hvordan kunne det gå så skridt så hurtigt og på alle fronter for dén Vestverden, der efter 2. verdenskrig stod med alle kortene på hånden?

Hvordan kunne det amerikanske imperium, der byggede på frihed og demokrati, overhovedet styrte sammen dér tilbage i 2026?

Den vestlige NATO-baserede verden kunne √•nde lettet op da Sovjetunionen og Warszawapagten var blevet opl√łst i 1989. Den havde vundet ideologisk – ingen ville siden have sovjetkommunisme – og √łkonomisk – Rusland producerede ingen attraktive forbrugsvarer – og milit√¶rt. Ruslands milit√¶rudgifter var bare 8% af NATOs mod Warszawapagtens 75% af NATO f√łrhen.

Den Kolde krig forsvandt lykkeligt nok uden Varm Krig eller atomv√•benbrug. En ny verden blev mulig. Ondskabens imperium, som pr√¶sident Reagan havde kaldt Kreml-systemet, var borte. Alle talte om fredens ‚ÄĚdividende‚ÄĚ.

Men kun godt 25 √•r senere var verden gennemsyret af angst, terror, konfrontation, had, racisme, milj√łkatastrofer, flygtningestr√łmme, markeds-√łkonomisme, militarisme og ting som ufatteligt dybe indkomstkl√łfter, mindskende velf√¶rd og en vigende tro p√• demokratiet – samt indskr√¶nkelser hele vejen rundt af den frihed, som netop denne ‚Äôfrie verden‚Äô stod for.

Jo, der var også sket en masse gode ting.

Afkolonisering, f√¶rre fattige i verden, lavere b√łrned√łdelighed, udvikling i Asien, is√¶r Kina, men ogs√• i Afrika. Mennesker blev l√łftet og l√łftede sig op, fik uddannelse og l√¶rte om den store verden p√• helt nye m√•der via Internet og global kommunikation. Mennesker var mere mobile end nogensinde. Kvinder havde ikke opn√•et ligestilling men det gik globalt i rigtig retning.

Interesting too?  Much stronger than during the First Cold War: Why is NATO so irrational today?

Omkring ti √•r f√łr sammmenbruddet i 2026 blev det amerikanske imperiums og models manifeste opl√łsningtendenser klare for alle andre end Vesten selv.

Det mindede mange lidt √¶ldre om om hvordan det s√• ud i √ėsteuropa i 1980ernes begyndelse: Kl√łften mellem facade og virkelighed afgrundsdyb. Som dengang Rom br√łd sammen dominerede dekadencen og brutaliteten.

Og overalt var kl√łften mellem valgte og v√¶lgere vokset, debatten forstummet. Populisme og nationalisme takket v√¶re voksende apati. Folk l√¶ste mindre og s√• mer p√• film.

Oversv√łmmet af information forsvandt kundskab og v√¶rdier.

USAs ét-partisystem med to fraktioner var i total krise, et pengestyret falsk demokrati, der var endt i en konkurrence mellem to kandidater, Fru Pest og Hr Kolera eller ét fedt: Kandidat Clump. Realityshow. Navle-og-længre-ned-beskuende niveau.

De n√¶ste 4-8 √•r blev en periode af opl√łsning – s√•ledes ogs√• EU -og storkrige. I 2025 fyredes s√• taktiske atomv√•ben af i b√•de Syrien og Nordkorea: de sidste d√łdsrykninger, going down with a bang – v√•bnene som Hitler ville have brugt i sin bunker hvis han havde haft dem og som Gorbachev var altfor klog til at bruge selvom han havde kunnet. Som en sidste hilsen fra imperiet.

Stilhed.

Alle imperier går ned. Historiens sidste imperium var borte.

Mange Рogså danske politikere, forskere og mediefolk Рfik travlt med at vaske sine hænder og forklare at de jo egentlig ikke var så blindt pro-amerikanske og ikke havde troet helhjertet på at systemet var godt.

Gammelimperialister som gammelkommunister.

Derp√• f√łdtes en ny, pluralistisk verden med samarbejde og flere venne- end fjendebilleder. Faktisk en hel del √¶gte fred og mellemfolkelig forst√•else.

Interesting too?  NATO outdated - Abolish war

Ydmyghed i erkendelse af det skete.

Atomvåbnene og MIMAK Рdet Militær-Industrielle-Medie-Akademiske Kompleks Рforsvandt. Et nyt FN РUnited World Рbestående af et folke-, regions- og civilsamfunds-kammer blev oprettet.

25 √•r  senere var den sidste nationalstat borte.

Den nye, civiliserede verden byggede p√• samarbejde i mangfoldighed i stedet for √©nfoldighed. Og p√• konflikth√•ndtering i stedet for krig.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

NATO-Russia games

Next Story

SIPRI – Stockholm International Peace Research Institute – turns 50: Time for a name change?

Latest from Afterthoughts

%d bloggers like this: