Den 19. april 2016 havde Folketinget 2. behandling af forslaget om også at bombe og indsætte specialstyrker i Syrien.

Jeg mener at sagen er fundamentalt vigtig for Danmark, danskerne og vor fremtidige rolle og ‘image’ ude i verden.

Desuden finder jeg at beslutningsgrundlaget, medied√¶kningen og den offentlige debat giver anledning til den st√łrste bekymring.

At gå i krig er den vigtigste beslutning en regering kan tage og en befolkning bakke op om. Men det er som om dette at deltage i krig stort set rager både ministre, folketingsmedlemmer, journalister og befolkning en forårsblomst.

Med en vis fortvivlelse skrev jeg derfor 6 artikler med forskellige temaer og producerede en video, der ogs√• foresl√•r hvad vi kunne g√łre i stedet.

Jeg ville have disse ting sagt og spredt inden beslutningen blev taget.

Herunder findes de én for én som jeg har skrevet dem med en lille kommentar til publiceringsprocessen, som også i et vist omfang vidner Рfor mig i hvert fald Рom mærkelige prioriteringer hvad angår tidspunkt og længde.

Alt andet lige bliver redaktionerne ikke oversv√łmmet af kvalificerede, kritiske og konstruktive artikler af denne type – men det er dog kun meget korte ting, man kan f√• ind. Om overhovedet…

1. Dansk krigsdeltagelse i Syrien vil være landsskadelig

Politiken 16. april 2016. Problemfri publicering.

13029617_10153527947571787_7412275099556844155_o

Den 19. april skal folketinget have 2. behandling af forslaget om at Danmark skal deltage i krigen over Syrien og endog have specialstyrker på landjorden.

Det vil i så fald være sjette krigsdeltagelse siden 1999 РSerbien, Afghanistan, Irak 2003-2007, Libyen, Irak igen.

Der synes desværre at være flertal for krigspolitikken uanset det faktum at samtlige krige har været fiaskoer på deres egne præmisser og ud fra et fredsskabende synspunkt.

Politikere og andre mennesker, der st√łtter det krigsf√łrende Danmark gang p√• gang, m√• vel efterh√•nden kunne blive stillet til ansvar for deres holdning til massedrab p√• uskyldige. Kan det v√¶re rigtigt at dette er s√• uproblematisk som den ringe offentlige debat tyder p√• at det er s√• let at beordre mord p√• andre mennesker?

Internationale rapporter g√łr g√¶ldende at den vestlige verden kan have dr√¶bt op til 4 millioner muslimer siden 1990.

Der findes ingen krig, der ikke dr√¶ber, leml√¶ster og psykisk skader civile. Uskyldige. Alene i Irak kostede sanktioner, krig og bes√¶ttelse omkring 1 million d√łde og millioner af flygtninge – for at f√• pl√łkket Saddam og med ubegribelig dumhed skab grobund for ISIS.

Beslutningen om at gå i krig turde være den vigtigste et parlament kan træffe. I Danmark er det blevet en rutine, der bygger på minimal fagkundskab og i bedst fald et par A4-siders notater fra et Udenrigsministerium, der længe har været pro-krig og er part i sagen.

F√• – om nogen – ledende politikere har nogen som helst personlig erfaring af arbejde i krigszoner. De af os der har det v√©d at det hele er ganske kompliceret og aldrig b√łr v√¶re en rutinesag.

En dansk deltagelse p√• denne m√•de i Syrien – i stedet for at bidrag til konfliktl√łsning og fred p√• lang sigt – vil jeg betegne som landsskadelig. Skadelig ikke kun for det syriske folk men for Danmark. Her er nogle af grundene og de mulige konskvenser:

  1. Bag n√¶sten enhver flygtning st√•r en v√•benhandler og flere krigsmagere. Enhver yderligere milit√¶rindsats vil √łge flygtningestr√łmmen til det EU, der allerede har vist at det hverken kan eller vil h√•ndtere problemet. (Hvor der er en vilje er der jo ogs√• en vej).
  2. Det er uundg√•eligt at hadet til Vesten i almindelighed og Danmark i s√¶rdeleshed vil √łge n√•r vi deltager. Der vil blive flere terrorister i Mellem√łsten for hver eneste vi dr√¶ber.
  3. Flere terrorangreb på Europa vil blive resultatet, ikke færre. Terrorister ved godt hvor Danmark ligger og hvad Danmark hidtil har været med til.
  4. Vi udk√¶mper en krig mod terroren som siden 11. september 2001 kun har skabt mere terrorisme – op til 9/11 d√łde omkring 400 pr √•r rundt om i verden, idag over 30.000.
  5. Danmarks internationale ‚Äėimage‚Äô er allerede krakkeleret – takket v√¶re de tidligere krige, Muhammedtegningerne, fremmedhadet og flygtningepolitikken. Endnu en krig vil kun skamfile dette image endnu mere.
  6. I sin konsekvens er krigsdeltagelse noget, der underminerer demokratiet og vore fri- og rettigheder. Hele Vestverden bev√¶ger sig hastigt i retning af en autorit√¶r stat, der jo skal ‚Äúbeskytte‚ÄĚ folket mod resultaterne af de selvsamme regeringers krigspolitik. Vi overv√•ges p√• m√•der idag som ville g√łre Stasi gr√łn af misundelse. Justitsminister Pind snakker allerede om politi p√• danske gader og str√¶der.

Det er trist at m√•tte p√•pege at et flertal af danske politikere – uden st√łrre selvransagelse – planl√¶gger at reducere danskernes fremtidige sikkerhed. Og at danskerne selv betaler over skatten for at f√• uskyldige dr√¶bt og selv leve mere usikkert i fremtiden – og d√©t uden at brokke sig synderligt over det.

Og hvorfor skal Danmark så deltage i endnu en krig?

Jo, det er der én grund til: USA har bedt os om det. Og det er så:

7. St√łrre loyalitet med udenlandsk magt end med sin egen befolkning.

Kort sagt, landsskadelig virksomhed af sjældent skuet omfang.

Sig nej til dansk krigsdeltagelse i Syrien – og dermed ja til en aktiv dansk udenrigspolitik i pagt med FN-Erkl√¶ringen, der siger at fred i f√łrste r√¶kke skal skabes med fredelige midler.

650 ord

2. Syrien og det folkeretslige figenblad

Jyllands-Posten den 19. april. Redaktionen var f√łrst interesseret og skulle fors√łge at finde plads; dn 18. rykked jeg for svar og fik at vide at man desv√¶rre ikke kunne finde plads. Jeg protesterede over 4 mistede dage. Og derefter accepteredes den med krav om en godt 10% forkortelse.

Regeringen og de partier, der st√łtter den nye krigsindsats i Syrien med bombninger og specialstyrker mener √•benbart i al deres intellektuelle og moralske n√łgenhed at det er n√łdvendigt med et figenblad.

Figenbladet hedder folkeretten og man hævder at indsatsen vil være i pagt med den. Men:

1. Folkeretten indebærer blandt andet at aggression/angrebskrig er forbudt, at hver stat har ret til selvforsvar samt at krige skal udkæmpes efter bestemte regler Рf.eks. at man ikke bevidst må gå efter civile.

FN-erkl√¶ringen siger tre meget vigtige ting – at krig b√łr afskaffes og at fred skal skabes med fredelige midler samt at kun n√•r alle de fredelige midler har vist sig resultatl√łse kan man – vel at m√¶rke i FN-regi – bruge v√•benmagt.

2. Hverken politikere og meningmand og -kvinde vil kunne gennemskue alle paragraffer og l√łdigheden af forskellige tolkninger.

3. Man kan altid finde en eller anden juridisk kyndig, der enten gerne vil g√łre karriere og tolke p√• den ‚Äúrigtige‚ÄĚ m√•de.

4. Naturligvis baserer en regering sig ikke på dansk eller international folkeretsekspertise, der mener at den danske indsats i Syrien vil bryde mod folkeretten.

5. Dagens danske, amerikanske og europæisk politikere bryder sig en forårsblomst om hvorvidt de de facto og de jure forbryder sig mod folkeretten. Magt er ret og vestlige politikere risikerer ikke nogen straf.

6. Det er √•rtier siden man kunne pege p√• en dansk stats-, udenrigs- eller forsvarsminister for hvem etik, menneskelige v√¶rdier og ordentlighed vejede tungere end ‚Äú√¶ren‚ÄĚ der tilkommer den, der adlyder His Master‚Äôs Voice – Washington.

Interesting too?  Danmark skal ikke ogs√• i krig i Syrien!

Ritzaus Bureau meddelte onsdag aften den 13. april – 6 dage f√łr folketingets beslutning – at forsvarsminister Peter Christensen vil tillade at danske F16-fly bomber – og dr√¶ber – civile i kampen mod ISIS; han understreger dog ‚Äúat de danske flyangreb fortsat vil foreg√• ‚Äúi overensstemmelse med folkeretten‚ÄĚ men at ‚Äúcivile tab skal vejes op mod den milit√¶re n√łdvendighed.‚ÄĚ

Sådan snakker den, der intet aner om krig og folkeret, har dårlige rådgivere og bygger på kommunikationseksperters forslag til hvad der lyder godt at sige så vælgere og medier skal forstå at der ikke er noget at komme efter.

Så glem folkeretten. Kriminalitet skal ikke bekæmpes med lov men med kriminalitet Рde store drenge betragter den idag kun som et PR stunt. Hvilket passer med at politik er blevet en vare, der skal sælges på et meningsmarked.

Ogs√• n√•r varen er massedrab p√• civile for den – h√łjere – milit√¶re ‚Äún√łdvendigheds skyld. (399 ord)

3. Menneskeliv og den milit√¶re ‚Äún√łdvendighed‚ÄĚ

Trykt i Information – men efter beslutningen. F√łrst accepteret med krav om forkortelse, derp√• t l√łfte om at kollega skulle se p√• den (uden garanti for publicering) og til sidst et l√łfte om publicering – af pladsm√¶ssige grunde – 1 eller 2 dage efter beslutningen i folketinget. Der var engang man kunne stole p√• Information som kritisk til den slags udenrigspolitik.

Et flertal i folketinget mener at Danmark skal i krig for 6. gang på 16 år Рdenne gang i Syrien. Der skal bombes og indsættes specialtropper på landjorden. Som om det ikke var dumt nok i sig selv fortæller den tidligere elektriker og nu forsvarsminister, Peter Christensen (V) forsvarsudvalget at man i kampen mod ISIS nu godt må slå civile ihjel.

Det g√łr han forresten samme dag som fredsforhandlingerne i Geneve g√•r igang igen og den skr√łbelige v√•benhvile holder bedre end de fleste havde turdet h√•be p√•.

Han siger if√łlge Information 14. april ‚Äúat de danske flyangreb fortsat vil foreg√• i overensstemmelse med folkeretten men at civile tab nu skal vejes op mod den milit√¶re n√łdvendighed. Han henviser til folkerettens s√•kaldte proportionalitetsprincip, der tillader drab p√• civile, hvis ‚Äėden forventede konkrete og direkte milit√¶re fordel‚Äô overstiger de civile tab.‚ÄĚ

Det holder ikke en meter.

1) Her s√¶ttes den milit√¶re n√łdvendighed over hensynet til at beskytte civile.

2) Man kan ikke v√¶gte √¶bler og kameler p√• samme v√¶gtsk√•l: Hvor mange uskyldige civile g√•r der p√• √©n enhed milit√¶rn√łdvendighed eller √©t stk ISIS soldat.

3) Der ikke er tid til at lave den slags kalkyler når man hænger oppe i luften og skal trykke en bombe af.

4) Det en carte blanche, der – hvis det g√•r rigtig galt – g√łr b√•de stats-, udenrigs- og forsvarsminister til krigsforbrydere. Det kan de godt kan leve med juridisk; ingen vestlig leder vil blive stille for en domstol for sin gerninger. De kan sikkert ogs√• retf√¶rdigg√łre massemord p√• uskyldige for sig selv rent etisk – de er jo ude i en sags tjeneste som de har f√•et at vide er god.

Udenrigsminister Kristian Jensen m√• formodes at tro p√• sit eget v√•s om at ISIS er en trussel mod hele verdensfreden. Det er i s√• fald er ogs√• USA hvis bes√¶ttelse af Irak har skabt ISIS. Og Saudi-Arabien, Golfstaterne, Tyrkiet og Israel, der st√łtter ISIS p√• den ene eller anden m√•de. Men Jensen ser det ikke.

Folkeretsargumentet er et figenblad med hvilket ministeren tager s√• at sige str√łm p√• b√•de opinionen og medier. F√• om nogen journalister har sagkundskab til at stille kritiske sp√łrgsm√•l om sikkerhedspolitik og folkeret. Ministre kan fyre hvad som helst af og v√¶re sikre p√• ikke at blive g√•et p√• klingen.

Der er ingen som helst milit√¶r n√łdvendighed i for Danmark at v√¶re tilstede i Syrien. En overv√¶ldende antal lande bomber ikke – f.eks. Sverige.

I folkeretslig forstand er det meget nærmere en aggression al den stund vi ikke kan påberåbe os at Syrien ikke har angrebet Danmark eller nogen anden og Syriens regering ikke har bedt os om at hjælpe til med at nedkæmpe ISIS.

Nej, Danmark skal til Syrien af √©n eneste grund, nemlig at USA har bedt os om det. Og h√©r har vi lige s√• megen de facto selvst√¶ndighed som √ėsttyskland i sin tid havde til Moskva – men naturligvis er markedsf√łringen lidt mere elegant.

Det essentielle er at Danmark er blevet en for sin st√łrrelse og betydning i verdenspolitik fremst√•ende krigernation.

Normale mennesker mennesker mener at mord er strafbart. FN-Erkl√¶ringen foreskriver at alle fredelige midler skal pr√łves og findes virkningsl√łse f√łr milit√¶re indsatser kan g√łres. Danmark bl√¶ser FN en for√•rsblomst.

Folkeretten legitimerer aggressioner og drab p√• uskyldige. Drab er liv. Krig er fred. Og Orwell fantasil√łs.

Gad vide hvad der skal til for at denne landsskadelige politik, dette uetiske bedrageri, skal slutte? Et antal nedskudte danske F16? Snesevise af dræbte danske soldater? Et virkeligt stort terrorangreb i Danmark?

En dag vil bombepolitikerne og Danmark blive pr√¶senteret for regningen for at v√¶re mere loyal med USA end med danskerne selv og med Syriens og Mellem√łstens millioner af allerede lidende mennesker.

(610 ord)

4. 117 argumenter imod Syrien-indsats, 1 for

Trykt i Ekstra Bladet den 17. april 2016.

IMG_1469

Dem, der vil at Danmark skal bombe og have landtropper på jorden, udsætter danskerne selv eller Europa for boomerang-terrorisme.

Hér nogle tungtvejende argumenter imod:

Danmark har ikke folkeretten med sig og vil stå som krigsforbrydere, der dræber civile, uskyldige.

For hver ISIS-soldat vi dræber vil 10 nye dukke op.

Der vil komme flere flygtninge til Europa Рsom EU og Danmark heller ikke vil håndtere humant.

Syriens folk har lidt mere end nogen p√• denne jord har fortjent – i 5 m√łrke √•r hvor Vestverden har fumlet rundt og gjort en elendig diagnose af problemet allerede i 2011, herunder pumpet penge ind.

ISIS elsker at få bomber i hovedet Рde kan så rekruttere endnu flere, endnu lettere.

Hvilket betyder terrorangreb i Europa og sandsynligvis i Danmark f√łr eller siden. At f√łre en politik, der mindsker danskernes sikkerhed i fremtiden er landsskadelig virksomhed.

Man kan ikke bekæmpe terrorismen ved at slå terrorister ihjel Рså lidt som man kan bekæmpe sygdomme ved at slå syge ihjel.

De fem krige, Danmark har deltaget i – Serbien, Afghanistan, Irak (2 x) og Libyen – har v√¶ret fiaskoer p√• egne pr√¶misser, moralske nederlag og kun bragt √łget √łdel√¶ggelse med sig. Vestverden har siden 1990 sl√•et 3-4 millioner muslimer ihjel.

En uhyre stor procentdel af verdens lande deltager ikke.

Man risikerer nedskudte F16 fly og mange dræbt danske soldater.

Der er mange andre argumenter imod…

Og det ene argument for?

At USA har bedt os om at bombe.  Og gad vide om Danmark ikke ogs√• f√•r nye amerikanske kampfly med en lille rabat n√•r vi lytter til His Master‚Äôs Voice og f√łr krige vi ikke har √©n eneste dansk interesse i at deltage i?

Interesting too?  De udvalgte f√•s lidelser i stedet for medmenneskelighed og forsoning?

Nej til Danmark som b√łllestat!

(275 ord)

5. Racismen under F16 i Syrien

Sendt til Kristeligt Dagblad, der ikke svarede i de tre d√łgn opp til beslutningen.

I en partilederdebat efter de to politisk drab i K√łbenhavn blev statsminister L√łkke Rasmussen presset p√• sp√łrgsm√•let om hvorfor terrorismen rammer h√©r. Han svarede at det nok grundl√¶ggende handlede om en religionskrig og at det nye er at krigen nu foreg√•r i Europa.

I et interview med DR‚Äôs Ask Rostrup i oktober sidste √•r sagde han to vigtige ting om Syrien – at selv med hans sp√¶ndstige fantasi kunne han ikke forestille sig at der ville komme danske tropper p√• landjorden. Og at han derimod gerne s√• ‚Äúsikre zoner‚ÄĚ for flygtninge inde i Syrien og at disse sikre zoner kunne sikres fra luften med danske F16-fly.

Der skal alts√• bombes men vi vil ikke se flygtningene – ofrene h√©r hos os. Sikre zoner lyder smukt men de staves ‚ÄúS-r-e-b-r-e-n-i-c-a‚ÄĚ hvor der var (for f√•) FN-tropper. Helt uden folk p√• jorden og med ‚Äúbeskyttelse‚ÄĚ fra luften – nej, det vidner om at Danmarks statsminister intet v√©d om disse ting.

Det må være ham tilgivet men at der heller ikke er rådgivere, der kan klæde ham på om så fundamentalt vigtige ting som krig kan kun bekymre.

I omkring 100 √•r har is√¶r europ√¶iske lande skaltet og valtet, bombet, flyttet gr√¶nser og √łdelagt lande i Mellem√łsten. Fra √łdl√¶ggelsen af Libyen 1911.

If√łlge p√•lidelige rapporter har Vesten dr√¶bt omkring 4 millioner muslimer – flest i Irak – siden 1990. Hvor mange lande har arabiske/muslimske lande √łdelagt i Europa? Hvor mange millioner kristne har de dr√¶bt i samme periode?

N√•r forsvarsminister Christensen nu fort√¶ller os at Danmark skal kunne sl√• civile uskyldige ihjel n√•r bare det st√•r i proportion til ‚Äúden milit√¶re n√łdvendighed‚ÄĚ bygger det p√• racisme i den lange onde europ√¶iske tradition. Han ville aldrig turde sige det om kristne eller j√łder.

Hvad f√•r h√łjteknologiske vestlige lande til at bombe andre lande og kulturer igen og igen? Magt og penge og olie vil mange nok sige. Jeg vil l√¶gge foragt for de svage til som grundl√¶ggende. Kun den vi foragter – Untermenschen – kan vi tage livet af bevidst. Vi dr√¶ber ikke s√• let vore forbilleder og dem, vi respekterer.

For mange √•r siden skrev den norsk filosof Harald Ofstad en bog om netop vor foragt for svaghed – med den sigende undertitel – Om Nazismens v√¶rdier og vore egne. Det er ord af evig v√¶rdi – som ogs√• Gandhis om den forr√•else voldsmanden p√•f√łrer sig selv ved at bruge vold mod andre.

Krig er foragt for liv. Dem der vil have Danmark i krig for 6. gang og med forudsigelig katastrofe til f√łlge har en rem af dem racistiske hud.

G√łr et tankeeksperiment: Et atomkraftanl√¶g i Israel eksploderer, total katastrofe med omfattende radioaktivt udslip. Godt en million j√łder m√• flygte fra den j√łdiske stat til Europa. Ville nogen regering i dagens EU have vovet at behandle j√łder p√• den m√•de muslimske flygtninge er blevet? Indg√•et en menneskehandelsaftale med Tyrkiet om dem?

Det nye er at der er boomeranger, der vil ramme os – en dag s√• vi kan m√¶rke det og ikke bare med relative n√•lestik som K√łbenhavn, Paris og Bruxelles.

Og den dag prisen skal betales vil stats-, forsvars- og udenrigsministeren klynke over at der, som Helle Throning Schmidt udtrykte det,  ‚Äúer nogen der vil os ondt.‚ÄĚ Hvorfor mon?

I Danmark – verdens lykkeligste lande der lukker √łjnene for sine egne forbrydelser – er man jo s√• god. Specielt til at dr√¶be og derp√• afvise flygtninge.

Faktisk burde vi foragte denne landsskadelige politik og dens ud√łvere.

(574 ord)

6. Så vis da mod og sæt regulære styrker ind i Syrien

Sendt til Fyens Stiftstidende, der afslog med henvisning til pladsmangel – men svarede hurtigt.

Den vestlige verden har s√• mange flotte idealer og missionerer dem gerne ud p√• andre – vi mener jo at vi v√©d jo hvad demokrati, frihed, menneskerettigheder, markeds√łkonomi og kvindefrig√łrelse er.

Vi er desuden teknologisk overlegne alle andre. Vi bomber fra luften, vi har den mest sofistikerede efterretningsteknologi og aflytningskapacitet og vi har droner med hvilke vi kan pl√łkke rigtige, levende mennesker tusinder af kilometer borte som var det et computer-krigsspil.

Imidlertid véd vi Рfra Vietnamkrigen og fremefter Рat det mest typiske er at store, stærke og militært overlegne lande taber militært i små stater.

Og hvis de ikke direkte taber efterlader de √łdelagte stater, flygtningestr√łmme, uendeligt mange d√łde og s√•rede samt had uden at have f√•et indf√łrt nogle af alle de fine idealer: moralsk tabte krige.

Danmark skal bombe i Syrien med F16 og have nogle f√• ‚Äúspecialstyrker‚ÄĚ p√• jorden. De kan kun g√łre ondt v√¶rre og aldrig – aldrig – l√łse de problemer, Syrien st√•r overfor – eller hj√¶lpe landed frem imod konfliktl√łsning og en fredelig genopbygning.

Den eneste grund til at vi skal det er at USA har bedt os om det. Resultatet af denne tåbelige politik bliver: 5-10 nye terrorister for hver eneste dræbt, flere flygtninge til Europe, flere terrorangreb i Europa Рogså i Danmark.

Folk, der vil noget Рfra Gandhi over frihedskæmpere til terrorister Рhar det interessante tilfælles at de ikke bare har idealer men også mod til at betale en pris, inklusive deres egne liv Рfor den sag, de tror på.

Det har Vesten ikke. Ingen vestlig politiker t√łr foresl√• at der inds√¶ttes et stort antal tropper. Nej, det skal bare bombes fra luften og eftersom d√©t per definition koster civile i hobetal fort√¶ller blandt andre forsvarsminister Christensen os nu at det er acceptabelt at bevidst sl√• civile ihjel n√•r det er ‚Äúmilit√¶rt n√łdvendigt.‚ÄĚ

Vi skal sl√• andre ihjel men ikke have nogen til selv at lide eller d√ł.

Denne manglende vilje til selv at betale en pris i menneskeliv kan kaldes fejhed, moralsk underlegenhed, ekstrem magelighed, tomme ord. V√¶lg selv – det er Vesten i en n√łddeskal.

Den h√łje teknologi g√łr at vi er holdt op med at t√¶nke og ikke l√¶ngere taler om v√¶rdier og moral.

Jeg er ikke tilhænger af at Danmark skal indsætte 10.000 danske soldater og nedkæmpe ISIS sammen med f.eks. 7 andre lande, der også indsætter 10.000 mand og matcher ISIS’s 80.000.

Jeg er tilh√¶nger af fredelige l√łsninger, forhandlinger – og af at underminere ISIS ved at vore allierede holder op med at skabe den slags organisationer (som vi gjorde i Irak) og st√łtte dem p√• forskellig m√•de.

Og jeg er tilh√¶nger af at Vesten stiller mod og offervilje bag sine idealer og enten holder k√¶ft og holder sig hjemme eller bruger hovedet, f√łlger folkeretten og finder kreative forhandlingsl√łsninger.

 (450 ord)

6+. En tidligere fra Ekstra Bladet

EB
Læs den her.

Interessant ogs√• fordi der er en lille – uvidenskabelig – opinionsunders√łgelse nederst.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Merkel’s selfie and EU’s refugee failure

Next Story

Danmark skal ikke bombe – Video

Latest from Danmark

%d bloggers like this: