/////////////

Of course, Nordstream was blown up by the US and NATO allies: A US economic war on submissive allies.

Cover of Seymour Hersh’s article on Substack

Jan Oberg

February 12, 2023

The Chinese news agency, Xinhua, asked me to comment – in text and video form – on Seymour Hersh’s analysis of how the Nordstream pipelines were destroyed. You’ll find this analysis on Substack, which means that no American mainstream media has been willing to publish it. After five days, this bombshell report goes virtually unmentioned in the Western mainstream press. Imagine if he had documented that Russia did it…

Pulitzer Prize awarded Hersh has a series of now classical investigations behind him. He is seen by many as the finest living investigative reporter. Read about this man who every decent media should be proud of publishing.

Seymour Hersh’s fine analysis tells how the destruction was planned and done, but the conclusion is unsurprising if you apply an interest analysis: The US, with very important Norwegian assistance, committed the crime against a friendly, allied country, Germany and other Europe.

Chancellor Scholz knew it since his famous press conference with Biden, who said the US would blow it up. But he won’t criticise the US.

Together with ill-considered, never-ending economic sanctions, the blow-up of Nordstream has already caused enormous, accumulating harm to European citizens’ economies.

The intellectual fallacy is that since Russia’s invasion was wrong, then NATO-EU countries’ policies before it and their reaction to it are automatically right and just.

The entire handling of Russia’s invasion – including the Nordstream destruction – is an example of why, as I have maintained for years, the present situation is extremely dangerous: We live in times fundamentally characterised by intellectual and ethical disarmament coupled with immense military armament, with militarism as the only one answer no matter the problem: Use weapons, threats, secret operations and media manipulation; never talk, mediate, engage the UN or OSCE, abandon diplomacy and play tough.

Interesting too?  It's time leading climate activists address militarism as a major problem

Militarism has become the religion that keeps the declining West together, NATO its church. That’s why – also – the Western mainstream media won’t give Hersh’s sensational analysis the attention it deserves. This confirms my other argument that fake news is rampant, but omission is much more critical when you want/need to deceive your citizens.

Seymor Hersh

One must wonder when the Europeans will wake up and finally understand that they no longer share interests with the US but are objects of a military, economic and political war – as if Russia, China, North Korea, Iran, etc. – were not already enough to maintain and expand the US’ MIMAC – Military-Industrial-Media-Academic Complex – paradoxically, the single biggest reason that Western leadership is rapidly declining.

On the bottom of the sea outside the Danish Bornholm island, the US has now destroyed and buried yet another bit of its decency and global leadership.

Here is the Xinhua article with my comment, shortened, in Chinese.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

6 Comments

 1. Ja, de manipulerer skrupelløst om Ukraine. Om Ukraine som led i Nato´s post-koldkrigs-ekspansion, om statskuppet i 2014, om rørledningen, om udokumenterede russiske massakrer, voldtægter, osv.
  Og pt. bilder de deres befolkning ind at de hjælper med nødhjælp i Tyrkiet og Syrien. Men de hjælper kun i Tyrkiet, og kun i de terroristkontrollerede områder af Syrien, hvor Assad endda har åbnet en hjælpekorridor. Men “Læger uden grænser” – et vestligt pro-terrorist redskab i Syrien vil have åbnet flere hjælpekorridorer, ikke for at hjælpe, men for bruge nødhjælpssituationen til at få tilført Vestens regime-change terrorister flere våben.

 2. Wonderful that your insightful comment on this landmark investigation will reach at large audience! It is also showing the utter arrogance of US President against US “allies”. Let’s hope that some politicians in Europe will come to their senses.

 3. Øberg når ud til en større del af jordens befolkning end folk i landets højeste embeder. Sådan går det, når man bevarer kontakten med en større virkelighed, og sigter højt (højere mål, såsom fred og fordragelig sameksistens) – det står i grel modsætning til de der beklæder de højeste embeder, som intellektuelt dovent sigter lavt og rammer sig selv i foden – og mange andre “undervejs”.

  Tanker om fred og fordragelighed ligger størstedelen af verdens befolkning på sinde, derfor spreder sådanne tanker sig af sig selv med vinden – – de der bilder sig andet ind må selv med største anstrengelse rejse en kunstig storm, der skal overdøve den større omverdens vinde og storme.

  Det ender med at de gode fredstanker, der allerede spredes af sig selv med vinden, også udnytter den kunstigt skabte storms inerti – mens ophavet til den kunstigt skabte storm forsøger at modarbejde det, og gradvist segner af udmattelse under byrden af deres eget kunstige og dødfødte projekt, indtil det slutteligt og uundgåeligt kollapser.

  *

  Livet og universet repræsenterer et overskud, som end ikke mord, massemord og krige kan stoppe. Blodet kan for evigt flyde, lidelserne er uendelige så længe der arbejdes imod – livets flod kan aldrig tømmes – de syge tanker og ideer om løgn, vold, kriser, krige og genocides kan aldrig føre til noget – ikke engang det “status quo” som de selvetablerede “hersker” stræber efter for at bevare deres position

  – hvad med at erkende det og så lade os komme videre ?

  • Åh tusind tak, Omar. Du har ganske ret og det har altid drevet mig: Den store majoritet af menneskeheden ønsker at leve i fred. Og så er der jo det dialektiske perspektiv. Tidens vanvittige militarisme-minoritet skaber sin egen undergang og modstanden vil vokse. TAK!

 4. Scotland Yard: “Sherlock Holmes, har De noget at tilføje ?”
  SH: “Jeg undrer mig over hunden der ikke gøede om natten…”
  Scotland Yard lytter, mens Sherlock Holmes fortsætter:
  SH: “…den gøede ikke, så den må kende forbryderen… ”

  Se omkring: alle disse ledere og sponsorerede massemedier,
  der med deres tavshed røber at de kender forbryderen – de
  kender deres sponsor, deres herre, som de tjener… ligesom
  de fleste med tavshed kender deres undertrykker.

  Den der tier samtykker – eller frygter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Den danske regering sidste besøg i Ukraine – Vestens sidste eller næstsidste krig?

Next Story

Brev till en präst om Ukraina – och utestängning

Latest from Cold Wars - Kold Krig

%d bloggers like this: