30. september 2019

Jeg falder h√©r til morgen over en fremragende artikel af konsulent og cand.polit. Ulrik Tarp Jensen med den pikante overskrift “S√•dan smider USA danskerne ud af Gr√łnland.”

Det er ganske vist tankespind eller scenarieskrivning Рmen givetvis ikke mere end at fremtiden meget vel kan komme til at forme sig ungefär som han beskriver.

Hvorfor?

Altinget 30. september 2019

Fordi Tarp Jensen – enkelt og genialt – bruger den velkendte amerikanske regime-forandringsstrategi p√• Danmark-Gr√łnland – dog undtaget den klassiske anvendelse af v√•beneksport, bev√¶bning af regime-kritikere og krig, som ogs√• – regelm√¶ssigt – er indg√•et i v√¶rkt√łjskassen n√•r USA skal have sine venner placeret p√• toppen et eller andet sted – f.eks. Jugoslavien, Irak, Syrien og, om alt g√•r helt galt, Iran.

Artiklen udstiller ogs√• – omend indirekte – hvor uforberedt Danmark er i et s√•dant scenarios perspektiv. Tarp Jensens ord i de sidste afsnit mere end antyder det: “

“USA er i f√¶rd med at opl√łse et Nato-land, endda uden at det bliver taget alvorligt op.

Tag ikke fejl: Amerikanerne har gennemf√łrt ‚Äď med og uden succes ‚Äď lignende strategier utallige gange f√łr p√• samtlige af klodens kontinenter og under langt mere besv√¶rlige omst√¶ndigheder, end Gr√łnland kan siges at udg√łre.

Sp√łrgsm√•let er, om vi reagerer p√• det i tide, eller om ‚ÄĚvenskabet skal bevares‚ÄĚ.

Jeg tror – som jeg fornemmer ogs√• Tarp Jensen – at det i fremtiden vil dreje sig om enten at bevare venskab (jeg ville sige underkastelsen) med USA – og s√• tr√¶kkes Danmark med ned n√•r USA’s imperiums falder – eller at skabe en ny sikkerheds- og udenrigspolitik, der i videst muligt omfang bevarer dette venskab men samtidig orienterer sig konstruktivt samarbejdende med en masse andre lande og udviklingsprocesser – ikke mindst √łstover.

Interesting too?  EU agrees on sanctions on Russia - but what about peace?

At Trumps “real estate” udspil ikke bare var en sjov lille str√łtanke kan vi v√¶re helt sikre p√•, givet det st√łrre rammev√¶rk og USAs konflikter med Rusland og Kina. Og i det perspektiv ville Danmark g√łre klogt i at forholde sig s√• neutral til alle sider og s√• √•ben for samarbejde til alle sider som muligt.

Men s√•vel stats- som forsvarsministeren har allerede – prematurt – bundet sig endnu n√¶rmere til USA i d√©t spil. Og man fornemmer af den lynhurtige damage limitation indsats i K√łbenhavn at man blev endog rigtig bange for hvad aflysningen af hans bes√łg kunne v√¶re begyndelsen p√•.

Til nytænkning om sikkerheds- og udenrigspolitik har der ikke været plads eller tilladelse i årtier, specielt ikke siden Danmark blev en bombenation i USAs tjeneste.

Det kan man kalde u-sikkerhedspolitik.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Open letter to Nordea Bank concerning the sanctions on Iran

Next Story

Lurvet socialdemokratisk beslutning om Irak-kommission

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: