///////

DIIS Information – om russisk og dansk desinformation

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) udgav den 27. november 2018 en slags analyse af Flemming Splidsboel Hansen med titlen “Russisk desinformation p√• sk√¶rmen. Ben√¶gt. Afled. Giv andre skylden.”

Om den skrev jeg p√• min facebook profilside f√łlgende kommentar:

“Vi er mange, der nu venter sp√¶ndt p√• en lignende analyse af USA’s og andre NATO-medlemmers tilsvarende m√•de at “Ben√¶gte, Aflede og Give andre skylden.”

Eller vil DIIS’ tavshed herom v√¶re ensbetydende med at man p√• DIIS mener at disse lande ikke g√łr den slags og at det derfor kun er Rusland, der b√łr analyseres?

Et seri√łst forskningsinstitut ville se p√• f√¶nomenet i sig selv og belyse det med eksempler fra flere akt√łrer.

Et partisk, politisk forskningsinstitut, der har til opgave at forsvare √©n side i en konflikt, har ikke selve f√¶nomenet propaganda p√• sin agenda – men deltager selv i propaganda-spillet ved kun at analysere/udstille √©n akt√łr og opportunt udelade andre som objekter for unders√łgelse.

Indtil videre m√• man derfor se DIIS som en deltager i NATO-landenes propaganda – en type af propaganda som man naturligt nok tager afstand fra men kun n√•r den udf√łres af Rusland.

Denne fremstilling af en seniorforsker indeholder inen fodnoter eller henvisninger til litteratur eller dokumentation. Sidstnævnte er trykt som en serie billeder og ruder med citater, der skal underbygge det, der siges i analysen. Der er ikke ét ord om hvorledes man definierer begreber som påvirkning, propaganda, information eller måler den eller sammenligner forskellige typer med dem i andre lande. Ejheller er der henvisninger til begreber og teorier, der måtte være anvendt i analysen.

Hvad vi f√•r er en r√¶kke p√•stande og udsagn, der er p√•fallende isomorfe med den mainstream-medied√¶kning, der har v√¶ret om f.eks. Skripal-sagen i NATO-landene. Og disse konstrasteres s√• med de “statskontrollede” russiske mediers h√•ndtering: Ben√¶gt – Afled – Give andre skylden.

Ordet “statskontrolleret” anvendes adskillige gange s√• vi skal forst√• det negativt – i forhold til den formodede frie verdens formodede frie medier – uden at vi f√•r nogen pr√¶cis forklaring p√• denne kontrol og hvordan den ud√łves, hvilke effekter den har.

Der refereres heller ikke til medier i Vest, der har betvivlet de officielle mainstream-versioner af historierne om ensidig, unik russisk p√•virkning og underminering af det frie vestlige samfund. Her er f.eks. √©t eksempel af slagsen – om det ellers s√• trov√¶rdige BBC, der i sag efter sag har vist sig at v√¶re taler√łr for britisk udenrigspolitik, krige og kup – When the BBC did fake news af Hamid Dabashi, professor ved Columbia University.

Interesting too?  Godt at danske soldater beskyttes mod verdens ondskab

‚ÄĘ

DIIS skal v√¶re uafh√¶ngigt og forskningsbaseret. Det engelske ord for forsknin er research – search and re-search: S√łg og s√łg igen – og kom frem til ny viden eller l√¶g nye perspektiver p√• kendte forhold, faktorer og deres sammanh√¶ng samt, i bedste fald, p√•peg at gammel viden er utilstr√¶kkelig. Og hvis du er fri i din forskning, s√• kan du frit tage de emner, akt√łrer og perspektiver op som din s√łgen tilsiger at du b√łr.

Det er bare ikke det, denne slags rapporter fra DIIS g√łr (omend andre sikkert g√łr det, jeg har jo ikke l√¶st alt hvad der sendes ud).

Hvad DIIS g√łr igen og igen er meningsdannelse – p√•virkning – i den bestemte retning, der bakker dansk udenrigspolitik og USA/NATO-adf√¶rd op, forklarer den og bl√¶ser fjendebilleder op s√• denne politik ser rationel og fornuftig ud – uanset dens reelle motiver og konsekvenser.

Og dette synes jo naturligvis de lige s√• konforme danske mainstream-medier naturligvis meget godt om, ikke mindst DR.dk, der kan bruge denne politisk korrekte ekspertise. En ekspert har helst miit√¶r baggrund og siger det, der skal siges for til enhver tid at forsvare den f√łrte politik og d√¶monisere den eller den fjende.

Inden for blot nogle f√• uger har DIIS publiceret en vejledning for gymnasieelever, der i den grad er et bestilingsarbejde – den har jeg skrevet om h√©r og kaldt intellektuelt bedrageri. En anden er Russian Influence Operations. Trying to get what you want. Alle med samme Splidsboel Hansen som hovedforfatter. Han har – som man vil se p√• denne udenlandske side en imponerende baggrund, en PhD fra K√łbenhavns Unversitet, praktisk feldtarbejde i OSCE mm men – naturligvis – ogs√• relationer til Forsvarsakademiet og Efterretningstjenesten:

“Flemming Splidsboel Hansen is a Senior Researcher at the Danish Institute for International Studies. He was previously Head of the Politico-Military Department at the OSCE in Tajikistan, Associate Professor at the University of Copenhagen, Research Director at the Danish Defence College, Analyst with the Danish Defence Intelligence Service and an Assistant Professor at the Central European University in Budapest. His current research interests include intelligence and the use of disinformation and resilience. He is currently working on Russian military thinking in the digital domain.”

Interesting too?  Dagens DR kalkun...

Af grunde, man kun kan g√¶tte sig til, indeholder DIIS’s forskerpr√¶sentationer stort set ikke noget om medarbejdernes uddannelse og baggrund men kun om deres aktuelle forskningsomr√•der og publikationer.

Forslag til n√¶ste udgivelse: “Amerikansk og NATO Desinformation” – med eksempler p√• disse landes politik for Ben√¶gt. Afled. Giv andre skylden.

I en s√•dan rapport kunne man for eksempel se p√• det CIA-ledede amerikansk-britiske kup mod Irans demokratisk valgte leder i 1953. Store dele af Vietnamkrigen. Og der er nok at tage fat p√• n√•r man ser fordomsfrit og uden statslig kontrol p√• disse landes krigsf√łring i Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien for nu blot at n√¶vne nogle.

Hvordan var det nu med sp√¶db√łrnene i kuv√łserne i Kuwait City? George W. Bushs “mission accomplished”? Med Saddams masse√łdel√¶ggende v√•ben? De kemiske v√•ben han fik af Vest s√• han kunne invadere Iran og dr√¶be 100 000 iranere? Med de d√©r gasangreb i Syrien, der hver gang kun blev foretaget af √©n side? De hvide hjelme med det falske navn “Syriens Civilforsvar” som Danmark har givet millioner? Und so weiter.

Skriv om dét også, frie forskere!

Så ville I slippe for den berettigede mistanke at I er en del af Danmarks og NATOs egen propagandamaskineri. For vi er nogle der véd at dette maskineri findes og virker hver eneste dag. Også selvom I ikke skriver om det.

Fake news h√łrer sammen med fake forskning. Udeladte nyheder og udeladte forskningsemner/perspektiver er mindst lige s√• farligt i vor tid.

Rusland er part i en konflikt med os, med 29 NATO-lande. Der er årsag og virkning. At fortie ens egen sides politik og kun se på den anden er konfliktanalfabetisme og vildledende. Det er DIISinformation.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Ikke-d√łmte krigsforbrydere hj√¶lper kollega Fogh Rasmussen med at forsvare demokratiet

Next Story

Samtale: Er medierne blevet verdensblinde?

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: