S√•dan st√•r der p√• Politikens forside om aftenen den 19. januar 2017 

Dansk militærpolitik
 
Danmark slog ind p√• sin bane som b√łllestat i 1999 med bombningen af Serbien. Derp√• milit√¶r deltagelse i Afghanistan, bes√¶ttelsesmagt 2003-2007 i en af historiens mest tragiske krige – drabet p√• 1 million sagesl√łse mennesker i Irak. S√• hovedbombenation i Libyen under dansk NATO-ledelse, s√• atter bombninger i Irak og tillige Syrien og nu skal der s√• danske tropper p√• landjorden i begge lande.
 
Uanset hvad problemet er s√• tilsiger den aktive danske milit√¶rpolitik – ikke udenrigspolitik – at milit√¶ret altid er l√łsningen, det f√łrste valg. I klokkeklar strid med FN-Erkl√¶ringen om at alle civile midler skal v√¶re pr√łvet inden man, som sidste udvej, benytter milit√¶re midler.
 
Danmarks indsats i s√•vel Irak som Syrien strider mod folkeretten. Og etisk udtrykt burde begavede mennesker kunne komme p√• noget bedre end at sl√• mennesker ihjel, man ikke bryder sig om.
 
At bek√¶mpe terrorister som ISIS ved at fors√łge at sl√• dem ihjel √©n for √©n kan sammenlignes med id√©en om at udrydde alle sygdomme ved at sl√• alle syge ihjel, √©n efter √©n.
 
Dette tiltag kan kun reducere danskernes egen sikkerhed og √łge risikoen for terror mod Europa herunder mod Danmark.
 
 

Glidebane

Husk at statsministeren flere gange har sagt at han ikke kunne se for sig at der skal tropper p√• landjorden. Det er en skels√¶ttende beslutning: Mission creep bliver det n√¶ste.
 
60 vil blive til flere…for der er vel ingen, der for alvor tror at 60 danske j√¶gersoldater kan g√łre en st√łrre milit√¶r forskel i et vrimmel af titusindvis af vildt blandede militante enheder?
 
Der vil blive endnu meget mere kaos i Syrien. Selvom Aleppo gudskelov er blevet befriet, så har alle Assad-hadere nok ikke tænkt at pakke sammen og rejse hjem til de omkring hundrede lande de kommer fra.
 
Danmark var jo under Villy S√łvndals ledelse med til at afs√¶tte al-Assad per dekret i Marrakesh (December 2012) og g√łre ekstremister, herunder det muslimske br√łdreskab, til de eneste legitime repr√¶sentanter for det syriske folk. Som ikke blev spurgt.
 
 

Danmark forbliver p√• terroristerne side 

 
Det er som bekendt ikke Danmarks opgave at hj√¶lpe Syriens regering med at nedk√¶mpe RIOT (Rebels-Insurgents-Opposition-Terrorists) – af hvilke der findes langt flest “T” – en i hovedsagen udefra kommende aggression, som landet if√łlge FN-Erkl√¶ringens Artikel 51 har ret til selvforsvar imod.
 
De har siden 2011 arbejdet med vestlig st√łtte p√• at v√¶lte regeringen, overtage hele Syrien og g√łre det til en islamistisk stat.
 
Nej, de danske specialstyrker skal bek√¶mpe ISIS.
 
Men hvad så med alle de andre terror-grupper?
 
De danske j√¶gere kommer i praksis til at st√• sammen med Al-Qaeda og andre terrorister, der k√¶mper om magten mod ISIS.
 
Danmark kommer s√•ledes til at st√łtte RIOTS, som vi allerede har gjort det politisk i 4 √•r siden de besatte √ėstre Aleppo.
 
Der er ingen moderate terrorister med v√•ben i h√•nd – uanset hvad politisk korrekte danske og amerikanske anti-Assad terror-apologeter end siger. Sp√łrg menneskene i Aleppo! Hvis de lidelser og den ubegribeligt omfattende, systematiske √łdel√¶ggelse af Aleppo er udf√łrt af  moderate s√• m√•tte vel hardliners have brugt atomv√•ben for at ekstreme i sammenligning med de moderate.
 
De danske specialstyrker skal alts√• operere og navigere mellem dem? Hj√¶lpe nogen, bek√¶mpe nogle andre, undg√• at komme i konflikt med syrisk og russisk milit√¶r og – hist og pist – tyrkisk milit√¶r?
 
Husk p√• at RIOTs frejdigt bek√¶mper hinanden med stadig flydende fronter, flere af dem besj√¶let af en slags d√łdskult og villige til at give deres liv for den sag, de tror p√•.
 
Realismen i dette er lig nul. Men n√•r man har sagt A m√• man jo ogs√• sige B…M…√Ö. Vi kan jo ikke s√•dan tr√¶kke os ud. Vi har da en pligt til at k√¶mpe for vore vestlige, kristne v√¶rdier – und so weiter.
 
Gad vide hvor mange dr√¶bte danske soldater der skal til f√łr nogen v√•gner op?
 
 
Mere af det, der i over hundrede √•r over har skabt problemerne i Mellem√łsten
 
Danske politikere har tilsyneladende ikke lært det mindste siden 1999. Eller af historien siden Sykes-Picot 1916.
 
Den ene mere forudsigelige fiaskokrig efter den anden har kostet danskerne utrolige m√¶ngder af skattemidler, danske liv og skabt et billede ude i verden – den udenfor NATO – af en lille b√łllerstat der spiser kirseb√¶r med de store – et land, der ellers plejede at v√¶re et fredeligt og konstruktivt land for verden og i dens √łjne.
 
Jeg sender derfor endnu en gang en tanke til Georg W. Bush og hans n√¶re danske ven, Anders Fogh Rasmussen, der takket v√¶re den exceptionelt dumme bes√¶ttelse og administration af Irak m√• p√•tage det helt afg√łrende ansvar for eksistensen af ISIS og de problemer, vi nu skal ud at bek√¶mpe – sammen med Al-Qaeda, Al-Ditten og Al-Datten. P√• landjorden.
 
Den hånd Danmark rakte ud til Irak var ikke til folket som Fogh Rasmussen så selvbedragerisk har sagt, det var til terrorismen ved navn ISIS.
 
Der vil skabes andre problemer som vi så også må bekæmpe.
 
Sk√łnt vold og v√•ben er et hovedproblem i Mellem√łsten vil vi bek√¶mpe de nye problemer, der m√•tte opst√• i k√łlvandet af denne indsats, med mere vold og v√•ben.
 
 
En international kommission og bedre beslutningsgrundlag – som ikke √łnskes
 
En god beslutning er en hvor der findes nogle forskellige alternativer som man udreder og bed√łmmer fremtidskonsekvenser for – og derefter v√¶lger den, der er bedst i forhold til en r√¶kke kriterier og i forhold til √łnsket fremtidssituation.
 
Ansvarlige politikere burde derfor oprette en hurtigt arbejdende international kommission med dette mandat: How to contribute effectively to conflict-resolution and peace.building without the use of military means in conflicts in general and in Syria in particular.
 
Det vil naturligvis ikke ske.
 
Den sikkerhedspolitiske intelligentsia i Danmark er tilfreds med Taks√łe-Jensens udredning (som jeg som professor ikke ville lade indg√• som element i en masters-eksamen).
 
Idag den 20. januar 2017  vil et bredt flertal i Folketinget sikkert sige “ja” til danske specialstyrker p√• gr√¶nsen mellem Irak og Syrien (og efterh√•nden hvor som helst) – s√•m√¶nd nok ikke fordi de elsker krig men fordi ingen har t√¶nkt p√• eller udredt alternativer s√•som m√¶gling, FN, forhandling, civile indsatser, Syriens fremtid eller om fred i Syrien og regionen.*
 
Hvis nogen havde t√¶nkt s√•danne tanker ville der have v√¶ret en eller anden debat herom og om hvad man skulle kunne l√¶re af Irak siden 2007 og om Syrien siden 2011.
 
Fred står simpelthen ikke på agendaen.
 
Men det vil ikke ske: danske magthavere er ikke længere kendt for at lade sig udfordre intellektuelt. Al kritik er nedlagt, udsultet og det ene militære studiecentre efter det andet er oprettet med en slags konsulentstatus for statsmagten. Fri forskning på området er en meget lille landsby i Sibirien Рog Sibirien leder ikke uden bagtanke til Sovjetunionen, partilinjen.
 
 
Danmark binder sig til en synkende skude – det eneste vi ikke burde g√łre
 
Tanken at udenrigs- og sikkerhedspolitik skulle kunne f√łres p√• andre m√•der og i pagt med folkeretten er ut√¶nkelig. N√•r alt kommer til alt er det jo Washington, der er den afg√łrende faktor, ikke danskernes tarv.
 
Det er ubeskriveligt trist at Danmark g√•r foran alle, vi sammenligner os med, i militarismens parade.
 
Der kan kun v√¶re √©t rationale bag disse danske soldater p√• landjorden – en “anmodning” fra Pentagon. Og man skal lige n√• det formelt inden Trump kommer til.
 
N√•r det amerikanske imperium falder – hvilket bliver godt for republikken selv og for verden – vil Danmark falde f√łrst fordi man gik forrest og ikke havde t√¶nkt selv.
 
Og da vil danske apologeter for USAs og andre NATO-landes h√¶rgen i Mellem√łsten og for den enst√•ende problemfor√łgende “krig mod terroren” skynde sig at ben√¶gte at de nogensinde s√•dan inderst inde troede p√• det h√©r – men forklare at “det var jo s√•dan vi t√¶nkte d√©r tilbage i 2017.”
 
*) Og det gik som forudsagt lidt f√łr 13.00.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. dav√¶rende statsminister Hilmer Baunsg√•rdsagde i sin nyt√•rstale 1970 eller 71 noget i retning af – hvis vi ikke bringer u-landene op til en rimelig levestandard – kommer der et opr√łr

  2. …War as a “tool” fit for solving conflicts among countries is a weapon that can not be controlled; you control when i may start, not how far it will spread or for how long, so it¬īs useless. There is one way; REMOVE the market for military products-which necessitates neutralising the owners of these.****

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Don’t touch the Iran nuclear deal, Trump!

Next Story

From Obama to Trump

Latest from Danmark

%d bloggers like this: