///

Libyen-krigsdagbog, oktober 2011

Kommentarer om hvad der sker og burde være sket – på ottende måned.
De seneste bidrag i denne måned findes længst nede.

13. oktober 2011
PÅ POLITIKENS FORSIDE KL 10.20 IDAG…
– kan man højest oppe bl a læse at Brøndby skal have en debutant i målet og en historie om nøgenfotos af Scarlett Johansson. Derimod kan man IKKE læse den historie f.eks. BBC og Al Jazeera har som top story: At de nye ledere i Libyen, NATOs nære venner, iflg Amnesty anvender tortur og andre lede midler mod tusinder af sine politiske fanger.

20. oktober 2011
KHADDAFI’s DØD EN STOR LETTELSE – MEN…

På alle medier ser man libyer, der fortæller at de mangler ord til at beskrive deres glæde. Det kan man godt forstå, følelsen må være enormt stærk. MEN – måden han døde på kan vise sig at blive meget problematisk for Overgangsrådet, hvis soldater sammen med NATO-fly gjorde en ende på ham. Hvordan? Skød de ham, som en ung man siger i aften på AlJazeera?
Disse unge vil beholde våbnene for der er store konflikter forude. Mange i Vest vil falde for fristelsen til at se Overgangsrådet som “godt” fordi Khaddafi var “ond”. Den totale gensidige afhængighed mellem Vesten og Overgangsrådet kan vise sig skæbnesvanger nu magttomrummet skal fyldes ud.
Jeg anser det stadig for overvejende sandsynligt at der blir en større eller mindre, vildt uoverskuelig borgerkrig. Det er i alle fald helt naivt at tro at alt blir fint bare fordi Khaddafi er borte.

23. oktober 2011
ET LAND, DER BEGYNDER SIT NYE HISTORISKE KAPITEL PÅ DENNE MÅDE

– har sandsynligvis ikke en lykkelig fremtid. Specielt ikke når deres nye ledere har fuldstændigt utroværdige forklaringer på det, der skete. De må jo have tænkt på den mulighed at de skulle støde på ham.
Heller ikke lykkeligt at behandle liget på denne måde i et muslimsk land (der er videoer nok af barbariet). Nå, men eftersom det er dem, NATO-landene inklusive Danmark og næsten-NATO-landet Sverige har støttet så er den slags i orden. At alt dette ikke vækker et ramaskig overalt blandt ‘civiliserede’ siger alt om politikkens forråelse og afstumpethed.

24. oktober 2011
FRIT LIBYEN PÅ VEJ MOD SHARIA
– fortæller Politiken i dag. Måske vore politikere og medier – og resten i Vest – skulle have undersøgt hvem ‘frihedskæmperne’ var i Libyen inden vi gik ind og støttede dem. Socialdemokratiets udenrigsordfører synes – helt ufrivilligt komisk – at mene at Danmark kan påvirke Overgangsrådets religion og politik. Held og lykke! Og statschefer andre steder overhører dén intention i gårdagens festtale i Tripoli.
Ellers er Politikens Breaking News story at Brøndby fyrer Henrik Jensen efter nederlag til Silkeborg! Det er saftsusemig også det vigtigste i dag hvor der er dyb krise i EU, jordskælv i Tyrkiet, oversvømmelser i Thailand, valg i Tunesien..ikke ét eneste af disse emner, der er på alla andre forsider i dag, findes på Politikens internet-forside.

Interesting too?  Dagbog fra Burundi # 1

24. oktober 2011
DR’s “HORISONT I AFTEN
Simpelthen utilstedeligt! Intet om ting som NATO’s deltagelse og ødelæggelser, om folkeretten, om hvem oprørerne var/er, om hvorfra våbnene kom, om hvad “diktatoren igennem over 40 år” måtte have gjort for godt (også), om hvorfor han var Vestens ven i 9 år, om de underliggende konflikter, om hvilket samfund Libyen var, f.eks. dets klaner og indre splid idag eller om de nye lederes likvideringer og tortur og 7.000 fængslede.
Og naturligvis ingen selvkritik vedrørende den journalistiske behandling. Krigsrapporteren Ubbesen får lejlighed til at sige, at han håber han ikke, “sådan professionelt”, er kommet til at vælge side (efter at have udtryk den store lettelse, han følte, den dag NATO begyndte at bombe).
Hvor klager man henne over denne gennemførte mediemanipulation – som de gode mennesker ikke engang selv synes at være opmærksom på?
Hvornår vil DR og programmer som Horisont have bare én eneste krigskritisk vinkel – om ikke andet så for et syns skyld?

26. oktober 2011
KHADAFFI’S HEMMELIG GRAVSTED
Så fik vi beviset: Der må åbenbart være en del mennesker i Libyen som har en eller form for sympati for ham – ellers ville de nye ledere ikke have været rædde for at begrave ham på et kendt sted. Det er også et memento to vore medier, der hele tiden udelukkende har ladet Khaddafi-hadere komme til tals. Fra andre konfliktområder véd jeg at der aldrig er 100% tilslutning til kun én mening. Men det er sådan det fremstilles til ukendelighed og ulidelighed.

27. oktober 2011
DØDE OG SÅREDE I LIBYEN
Hér er så den type af artikel, der burde findes lidt overalt i den vestlige presse. Tak til The Guardian. Inden NATO begyndte at bombe var måske 2.000 døde. Idag siger Overgangsrådet selv at der er henved 30.000 døde og 50.000 sårede. Allerede i april var 1 million – 15% – gjort til flygtninge. Som forfatteren hér siger to the point: Hvis denne mission handlede om at redde menneskeliv, så er den en enestående fiasko.
Læs – og spørg så alle de glade danske, Norske og svenske politiker, der stemte for, hvad de nu føler ved at være skyldige i i hvert fald en del af disse sagesløse civiles død.

Interesting too?  Politiken gør det helt rigtigt i Muhammed-sagen

27. oktober 2011
HILLARY CLINTON’S CIVILISEREDE REAKTION PÅ NYHEDEN OM KHADAFFI’S DØD
Her et signifikant videoklip. Hun må have vist at kameraet var på?

29. oktober 2011
FOGH RASMUSSEN OM HVOR FLOT LIBYEN-AKTIONEN VAR
Et interessant interview med en ikke-dømt krigsforbryder. NATO skal fremover i højere grad kunne gribe ind UDEN FN-mandat. Der er ingen bekræftede civile tab som følge af NATOs 25.000 “flyvninger”. Vidste Politikens journalist at 30.000 er blevet dræbt, 50.000 sårede og en million er flygtninge – også selv de ikke alle kan henføres til NATOs bombninger? Vidste han at det var danske F16 fly, der forsøgte at slå Khadaffi ihjel – men kun fik ram på en søn og et barnebarn – nu Fogh Rasmussen så fromt siger at det ville have været bedre hvis Khadaffi var blevet stillet for retten?
Igen og igen er journalister på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område ikke klædt på til at stille kritiske spørgsmål og konfrontere magthavere med ubehagelige fakta. Hvis en journalist indenfor økonomi, sport eller litteratur havde været lige så upåklædt ville han eller hun formentlig blive overført til en anden sektion.
Dette er et lille, sikkert tilfældigt, eksempel på hvorledes medierne understøtter krig og vold, snarere end forholder sig kritisk neutrale eller støtter FN-normen om civil konfliktløsning i vores verden.

31. oktober 2011
HVORDAN KHADAFFIS KRÆNKNINGER AF MENNESKELIGE RETTIGHEDER BLEV SPREDT INTERNATIONAL UDEN SKYGGE AF BEVIS
Hvis denne video ikke også er en del af en (mod)propaganda er den ekstremt afslørende og chokerende selv for hårdhudede observatører. Hér ser man hvordan det var menneskerettighedsfolk inden for det illegale Overgangsråd, der konstruerede alt uden – siger dets leder selv – skygge af bevis for de tal, der blev angivet. Se den og send også en tanke til Syrien i dag…hvem véd?

De tidligere krigsdagbøger – siden starten – ligger også på denne blog, måned for måned.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

World Press Photo

Next Story

Libyen-krigsdagbog fra november 2011 og fremefter

Latest from Danmark

%d bloggers like this: