Det sp√łrgsm√•l tager Arbejderen op p√• torsdag den 14. oktober – naturligvis som den eneste i dansk presse – og det skal avisen s√łrme have en stor og varm tak for:

Emnet er enormt vigtigt i en tid hvor USA vender sig mod Kina i stedet for Europa – hvilket for s√• vidt bare viser hvorfor NATO eksisterer og ledes af USA: for USAs skyld, ikke for europ√¶ernes. Dem ignorer man n√•r andet ser vigtigere ud. Det lyder nu fra mange sider at Europa m√• “g√łre mere for sig selv” og det eneste alternativ man kan komme op med i v√•r anti-intellektuelle og anti-freds-tid er – ja naturligvis: Et EU-milit√¶r, en Europa-h√¶r – forsvar betyder v√•benmagt.

Vi v√©d fra NATO’s virke siden 1949 at der ikke bliver fred gennem v√•benmagt, afskr√¶kkelse og selvopfundne fjendebilleder, men kritiske stemmer lukkes idag sustematisk ude af det Milit√¶r-Industrielle-Medie-Akademiske Kompleks, MIMAK.

At freden skulle kunne sikres på andre måder end med stadig flere og dyre våben, at man skulle kunne lave et nyt sikkerhedssystem i Europa med begavet konflikthåndtering i centrum og militær som den absolut sidste udvej helt i pagt med FN-Erklæringens Artikel 1 Рnej, det diskuteres hverken i politik, forskning eller medier. Heller ikke på dét punkt har EU nogen vision.

Det er for intellektuelt, urealistisk eller bl√•√łjet – eller hvad nu dagens “realister” bruger af ord fordi de ikke magter nyt√¶nkning – alternativer.

Militarismens velfinancierede interesseer har kvalt fredens diskurs de sidste 20-30 år. Folkene og freden betaler priser hver eneste dag.

Jeg har derfor gjort arrang√łrerne opm√¶rksom p√• at jeg for 16 √•r siden, i 2005, skrev en l√¶ngere enmandsudredning – eller lille bog – om EU som freds- eller krigsskaber. Den er vistnok stadig den eneste af slagsen.

Interesting too?  Foredrag om Ukraine og l√łsninger i Roskilde

Der er selvsagt sket meget vedr√łrerne EU og sikkerhedspolitikken siden da, men den indeholdt s√• mange principielle analyser baseret p√• teori og praksis i fredsforskningen at den, der ikke bare vil snakk dagsaktuelle tiltag, vil kunne have en vis gl√¶de af den. Du kan l√¶se om den h√©r:

Fremmer EU freden?
Analyse, kritik og alternativer

Den blev udgivet af Ny Agenda i 2005 og kan ogs√• downloades som PDF. Nok s√• nyttig for studiekredse og anden – lidt bredere – reflektion om begreber, principper og alternativer forud for den kommende debat mod EU’s fortsatte militarisering – mod “Forsvars-Unionen”.

Selv st√•r jeg d√©r at det hele er galt t√¶nkt og at hvis det var rigtigt t√¶nkt s√• skal man heller ikke have et f√¶lles milit√¶r hvis man ikke magter at have en f√¶lles politik. Og det har EU kun haft p√• √©t vigtigt punkt i √•rtier: Da det i strid med folkeretten anerkendte Slovenien og Kroatien som selvst√¶ndige stater, dermed formelt opl√łste Jugoslavien uden at have √©n tanke om Rest-Jugoslaviens fremtid – og dermed gjorde krigen i Bosnien-Hercegovina uundg√•elig…

Dette var så hvad der kom ud af det. Ikke meget om EU og endnu mindre om reelle alternativer. Ak ja.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Danmark og Vesten kan åbenbart ikke leve uden fjendebilleder: Gå til en psykiater!

Next Story

DanmarKina – en forening og et magasin, der giver dig balanceret baggrund til forskel fra medierne

Latest from Cold Wars - Kold Krig

%d bloggers like this: