///////

Taks√łe-Jensens rapport er/var en fis i Venstres hornlygte

25. maj 2020

I denne m√•ned er det fire √•r siden L√łkke-Rasmussen regeringen pr√¶senterede den s√•kaldte Taks√łe-Jensen rapport om danske udenrigs- og sikkerhedspolitik i en foranderlig tid – ‘Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid’

I den anledning diskuteres den ivrigt på online-mediet Altinget i disse dage. Skribenterne tager denne Рmærkelige Рenmands-udredning for pålydende og diskuterer ikke dens funktion, mandat, rammebetingelser eller hvad der kan have været regeringens formål med den på dét tidspunkt.

Den 11. maj 2016 kritiserede jeg den nok så ligepå i min klumme i Arbejderen:

Hvorfor er Peter Taks√łe-Jensens udredning om Danmarks forhold til verden s√• skuffende?¬†

1) Den er et bestillingsarbejde, hvis eneste form√•l er at legitimere den hidtil f√łrte politik. Ellers havde man aldrig valgt ham; en reelt uafh√¶ngig person havde bygget p√• andre eksperter og rejst andre steder hen.¬†

2) Den problematiserer ikke engang den danske “aktive udenrigspolitik”, Danmarks krigsdeltagelse og krigen mod terroren.

3) Udredningen savner enhver form for bed√łmmelse af fremtidens verden og bygger p√•, at USA og NATO vil v√¶re ledende i verden og fundamentet for Danmarks politik om 15 √•r, og han viser ingen forst√•else for de store strukturforandringer.¬†

4) Teoriapparat og begrebsklarhed er sådan, at teksten ikke ville kunne passere som opgave på lavere universitetsniveau. 

5) Taks√łe-Jensen aner som jurist intet om konfliktanalyse og l√łsning, fredsskabelse, m√¶gling, forsoning eller fredsskabelse via internationale organisationer som OSCE og FN.¬†

6) Han har et helt forældet, militærforherligende syn på, hvad sikkerhed og forsvar er. Begreber som menneskelig sikkerhed og fælles sikkerhed eller tillidsskabende foranstaltninger synes ham ukendte.
 
7) Udredningen bygger ikke p√• nogen som helst id√© om, hvad der truer et land som Danmark p√• lidt l√¶ngere sigt.¬†Det er det samme koldkrigsvr√łvl om Rusland, vi har h√łrt til ulidelighed, hvor han ikke er h√¶derlig nok til at fort√¶lle sine l√¶sere, at Ruslands aktuelle milit√¶re udgifter er 11 procent af USA’s og cirka otte procent ¬†af NATO’s.
 
Og det er ‚Äď Gud hj√¶lpe os alle ‚Äď endnu en gang propagandaen om, at missilskjoldet ‚Äď det ¬†m√•ske mest destabiliserende projekt siden 1945 ‚Äď er n√łdvendigt, fordi Iran er en trussel mod hele Vestverden.¬†
T√¶nk om han var taget p√• et bes√łg i Tehran og havde forst√•et tingene bare en lille smule bedre og mere balanceret.
 
8) Og naturligvis har han ingen holdning til nogen form for nedrustning, og i hans optik er atomvåbnene simpelthen ikke et problem.
 
Taks√łe-Jensen¬†har¬†f√•et kritik for sit hast- og makv√¶rk. Men vigtige medier ‚Äď som Danmarks Radio med Steffen Gram i spidsen ‚Äď er faldet pladask for det.
 
Det tidstypiske i mediernes behandling af disse og relaterede sp√łrgsm√•l, inklusive nye kampfly og Syrienbombninger er, at men beder eksperter fra forsvaret, forsvarsakademiet og milit√¶re forskningscentre om at udtale uden at have forst√•et, at de er parter i sagen.¬†
 
Andre eksperter sidder på universiteter og DIIS og er ret så afhængige af den til enhver tid siddende regerings holdning til fordeling af budgetter og uddeling af forskningsmidler, hvilket de forståeligt nok vil benægte.

Interesting too?  Ignoring May 9 in Russia - another Western conflict-management blunder

Mulighederne for nytænkning er proportionel med graden af fri forskning.
 
Så hele denne rapport og projektet bag den er udtryk for MIMAK Рdet Militær-Industrielle-Medie-Akademiske Kompleks.
 
Eller med andre ord: Dem, der driver Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolik v√©d et andet sted langt inde, at a) den er s√• d√•rlig, at den ikke vil kunne st√• for en mangesidet, kritisk granskning; b) at de ikke √łnsker at den skal diskuteres i lyset af alternativer, og c) de ikke har formatet til at indse at det verdensbillede, man bygger p√•, ikke har nogen sandsynlig relevans, n√•r den fjollede korte tidshorisont 2030 er n√•et.
 
Vi vil til den tid se p√• Taks√łe-Jensens “udredning” som en sikkerhedspolitisk fis i en Venstre-hornlygte skrevet af en mand, som mere er USA’s sikkerhedspolitiske ambassad√łr i Danmark end ambassad√łr for Danmark¬†og danske interesser i en hastigt foranderlig, problemfyldt men ogs√• v√¶ldig sp√¶ndende verden.

Noter

  1. Her p√• Mandag Morgen kan du l√¶se mere og ogs√• se det altfor brede kommissorium for en enmands-udredning, som Taks√łe-Jensen skulle forholde sig til.
  2. Peter Taks√łe-Jensen er blandt andet kendt for at have haft en central placering som chef for det kontor, der udarbejdede det afg√łrende notat om det “juridiske grundlag for iv√¶rks√¶ttelse af milit√¶re forholdsregler mod Irak”, da Danmark i 2003 besluttede at tilslutte sig invasionen i Irak – som det st√•r h√©r og uddybes videre h√©r.
  3. H√©r Peter Taks√łe-Jensen afskedsinterview i Washington Post hvor han blandt andet fort√¶ller om sin gl√¶de ved blues og b√łffer og ogs√• fort√¶ller at danske bes√łgende i USA b√łr bes√łge Arlington-kirkeg√•rden for bedre at forst√• hvor meget USA har ofret for vor verden…

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. […] Uden en diagnose bliver s√•vel prognosen som forslagene til behandling – herunder nye sikkerhedspolitiske indsatser – meningsl√łse. Og det er hvad rapporten er fra et intellektuelt, etisk og forskningsm√¶ssigt synspunkt: Meningsl√łs. Derimod skal den legitimere den hidtil f√łrste politik – ligesom i sin tid Taks√łe Jensens liges√• substansfattige rapport fra 2016. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Endnu mere USansk selv√łdel√¶ggelse: Det nye k√¶rnev√•benkapl√łb mod Rusland og Kina

Next Story

Carsten Jensens holdning til krig

Latest from Dansk udenrigspolitik

%d bloggers like this: