///

Carsten Jensens holdning til krig

25. maj 2020

I Politiken og kopieret ind p√• Facebook skriver forfatteren Carsten Jensen en l√¶ngere historie om kriget i Afghanistan og Danmarks rolle. Hans overskrift er “Nederlag er blevet et tabu-ord” og han afrunder med f√łlgende:

“Nederlag er et bittert ord, men det er det, vi har lidt i Afghanistan, og det er virkelighedsforn√¶gtelse ikke at tage tabu-ordet i munden.”

Carsten Jensen har jo ret i d√©t, “vi” har lidt nederlag. And so what? – kunne man sp√łrge. Det er jo ikke en nyhed.

Er det ikke ganske mange ord Рogså for en forfatter Рat bruge på dén konklusion?

Og ville det have v√¶ret bedre hvis “vi” – hvem det nu er – havde vundet?

Som jeg ser Рog dengang så det (1) Рvar krigen mod Afghanistan gal fra 10/7 Р7 oktober 2001. Hvordan nogen Рf.eks. Carsten Jensen Рkunne tro på den som politik, retfærdighed eller civilisation er og forbliver mig en gåde. Især, kan man lægge til, som svar på 9/11 samme år hvor ingen fra Afghanistan var involveret.

Jeg véd ikke hvor Jensen står når det gælder krigen som sådan.

Han har jo skrevet fuldstændigt absurd forenklet om Jugoslavien (Milosevic er forklaringen på alt og ondskaben selv Рden helt amerikanske drejebog) som man selv kan læse i hans bog, År To Og Tre, optegnelserne for 8. juni.

Og han mener at forfatterkollegaen, Peter Handke, der 2019 fik Nobels litteraturpris, er fortaler for folkemord og blodsudgydelser samt n√łgen, r√• brutalitet – som han for nylig blev citeret i Dagens Nyheter og h√©r.

Interesting too?  Tak for "Debatten"

En forfatter kan selvsagt skrive (om) hvad som helst. Er han ikke kritisk mod krige som sådan, men mener der er gode og dårlige krige Рkrige man kan vinde og krige man lider nederlag i Рså får man tusindvis af Likes, positive kommentarer, delinger og offentlig opmærksomhed.

Desv√¶rre indeholder hans artikler ikke s√• meget som et till√łb til at forst√• de konflikter og deres historie og indhold, han kaster sig ud i. Konflikterne s√¶ttes heller ikke ind i en international ramme og der siges ikke noget om USAs krigsmaskine eller nogen af de √łvrige akt√łrer i det internationale – s√•kaldte – samfund.

Det er helt fint at Carsten Jensen står hvor han står og skriver hvad han skriver. Men det er et tegn på tidens inti-intellektualisme og trist at så få evner at forholde sig bare en lille smule kritisk.

Også til Carsten Jensen.

Hvis du finder at min blog og ovenstående artikel er nyttig for dig Рså er dette en meget sikker og nem måde at vise det på

Noter

 1. Her nogle steder med min og TFF’s kritik af Afghanistan-invasionen for mange √•r siden herherher – og her.
 2. Jeg er helt enig i at Amadillo var en meget vigtig dokumentarfilm.
 3. En læser har Рefter at jeg publicere ovenstående Рgjort mig opmærksom på at Carsten Jensen har beklaget sig over mig og min holdning til De Hvide Hjelme i Syrien (med reference til nogle kommentarer i Arbejderen i december 2016).
  Det g√łr Jensen i kapitel 11 i sin bog Mod Stjernerne. Om n√łdvendigheden af at s√¶tte sig de st√łrste m√•l (Politiken 2018). Der fremg√•r det at han ikke anede at Arbejderen fandtes og han ikke syntes om min kritik af disse hjelme:
  “Jeg forstod p√• artiklen, at der var noget helt galt med de hvide hjelme. Denne gruppe frivillige redningsarbejdere, der dagligt satte livet p√• spil i det s√łnderskudte Aleppo, for at komme fastklemte beboere i de bomberamte huse til hj√¶lp.
  Det var en dansk fredsforsker Jan √ėberg, der sagde det. Jeg fandt √ėberg p√• nettet, hvor han optr√¶der med en lang artikel om de Hvide Hjelme.
  √ėberg har aldrig v√¶ret i Aleppo. Til geng√¶ld er han flittig g√¶st p√• nettet, og her har hans research l√¶rt ham, at de tilsyneladende selvopofrende redningsarbejdere i virkeligheden er morderiske agenter, for den amerikanske imperialisme, som Syriens diktator Assad til geng√¶ld er en tapper modstander af.”


  Nogen research har Jensen ikke foretaget n√•r han kan skrive at jeg aldrig har v√¶ret i Aleppo over et √•r efter at jeg var der og skrev m√¶ngder om det. Resten af hans fremstilling dokumenterer at det ikke er blandt de st√łrste m√•l, man m√• s√¶tte sig, at s√¶tte sig bare en smule ind i tingene inden man farer i bl√¶khuset.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

6 Comments

 1. Jeg synes egentlig, at mit liv er for kort til at kommentere p√• noget, hvad ang√•r Carsten Jensen. Nu g√łr jeg det alligevel. For jeg har aldrig forst√•et, hvorfor han altid anvender “vi” i stedet for “I”, n√•r han sviner danskerne – det v√¶re sig befolkningen, politikerne eller den f√łrte politik – til. I sin egen selvforst√•else er han jo ikke en del af “os” og har aldrig v√¶ret det, s√• fri os for dette “vi”.

 2. Som svar til en kommentar på Facebook:

  Og det er et generelt problem for “venstre-snoede” i Vesten.

  Kikkerten for det blinde √łje og br√¶ge med p√• kritikken af imperiets fjender uden syn for vores egne endnu st√łrre forbrydelser.

  Men den form for gate-keeping er en h√łjt udviklet videnskab indenfor imperiet.

  (Jeg er selv venstresnoet).

 3. Problemet med Carsten Jensen er mangel p√• forst√•else af imperialismen, som fortsat operere med at kolonisere og √łdel√¶gge ethvert till√łb til selvst√¶ndig stater…for ikke at n√¶vne jagten pp ressoucer. L√¶s lidt Samir Amin og bliv klogere p√• den brutale sandhed om USA og Europas s√•kaldte civilisatoriske missioner.

 4. Jakob Hede Madsen Enig…man skal bare r√•be h√łjt om frihed og demokrati, s√• kommer venstrefl√łjen l√łbende uden at se p√• hvilke kr√¶fter som st√•r bag. Den humanit√¶re imperialisme g√•r sin sejrsgang….l√¶s ogs√• Jean Bricmont: Humanitarian imperialism. http://www.monthlyreview.org

 5. Vi kan s√• afvente, hvilke af NATO’s n√¶stkommende krige/invasioner, Carsten Jensen s√• forbig√•ende eller permanent vil sanktionere – med hele sin “moralske ballast”. Men under alle omst√¶ndigheder, han er ikke noget enest√•ende eksempel, hvad en syntese af de mest sk√¶ve og negative sider af “kulturradikalisme” og “venstreorienterethed” har f√łrt med sig, denne vandring fra at ville bek√¶mpe systemet/statsmagten/autoriteter – for at “befri folket” – til at betragte det menige folk som “hovedfjenden”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Taks√łe-Jensens rapport er/var en fis i Venstres hornlygte

Next Story

Ord ER våben Рlille læservejledning

Latest from Internationalt i√łvrigt

%d bloggers like this: