Uffe Geertsen

Uffe Geertsen d√łde, 89 √•r gammel, tilbage i marts men f√łrst i g√•r opdagede jeg det og vil skrive dette om ham og vort meget gode samarbejde – omend det er l√¶nge siden.

Uffe arbejdede dengang p√• Mellemfolkeligt Samvirke, MS. Mens han er mest kendt som folkeoplyser i den bedste humanistiske h√łjskoletradition og for sit livslange engagement for vedvarande energi og milj√łsp√łrgsm√•l – ja, s√• var han ogs√• st√¶rkt optaget af fred, antimilitarisme og anti-nuklearisme.

Tidligt i 1981 forsvarede jeg min doktorafhandling p√• Sociologiska Institutionen ved Lunds Universitet; den hed “Myter om Vor Sikkerhed. En kritik af dansk forsvarspolitik i et udviklingsperspektiv” og var netop blevet udgivet i sin helhed af MS.

Uffe havde v√¶ret den flittige, √•rv√•gne korrekturl√¶ser og for s√• vidt medredakt√łr for stakkels mig, der allerede dengang havde f√•et mit sprog forurenet af svenska spr√•ket i og med at jeg var flyttet til Lund i 1971.

Og det gav resultat. Bogen blev faktisk en bestseller med godt 7000 solgte eksemplarer. Jeg har aldrig unders√łgt det, men kan ikke t√¶nke mig at der findes mange andre doktorafhandlinger ved Lunds Universitet, der har solgt i s√• mange eksemplarer – og vel at m√¶rke i sin oprindelige form. Der er jo mange afhandlinger, der f√łrst kommer ud i deres mere eller mindre ubegribelige og indforst√•ede fagsprog for derefter at skrives om og komme ud “til folket.”

Og jeg kan godt huske et par forskere, der ikke havde læst bogen, men mente at hvis den havde solgt så godt så måtte det være en ret dårlig afhandling. Jeg smiler stadig Рdet er jo dog skatteyderne, der betaler vores uddannelse og forskning, så hvis et ordentligt fagligt indhold kan skrives på en måde, som også kan læses af ikke-akademikere burde det vel være i sin orden?

Interesting too?  Blev Udenrigsudvalget orienteret af et par kriminelle og/eller CIA?

Nok om det. Det var sådan et godt samarbejde med Uffe. Vi sad i timevis sammen og gik igennem teksten og diskuterede afsnit, inddelinger og overskrifter. Som en af Danmarks fineste folkeoplysere var hans interesse naturligvis at indholdet blev så pædagogisk over overskueligt som muligt. Og dét bliver det kun hvis man også forstår indholdet Рog dét gjorde Uffe.

Den respektfulde, hjælpende indsats er jeg ham uendeligt taknemmelig for. Hvad vi vel ikke vidste dér i 1980 var at bogen skulle blive en slags bibel for frsernes fredsbevægelse. Og det var den da sikkert heller ikke blevet uden Uffes kærlige behandling til glæde for såvel alle læsere som for mig selv.

Det n√¶ste projekt blev MS’s endog meget brede oplysningsskrift, “Ressourcer og √ėkonomisk Magt”, som Uffe redigerede sammen med Poul Lasen og Kirsten Thomsen. Den havde den supplerende titel Udviklingsproblemer i tekst, kort og tal. Det var jo en tid uden Internet, b√łger m√•tte trykkes i netop tekst, kort og tal – og risikere at hurtigt blive for√¶ldet.

Jeg skrev kapitel 11 om Den Milit√¶re Verdensorden og atter blev det klart i hvor h√łj grad Uffe engagerede sig. Hvis der var blot den mindste formulering, der kunne g√łre en pointe klarere – ja, s√• ringede han over til Lund og spurgte – “hvad ville du sige til hvis vi √¶ndrede det til…?” Og s√• et sagligt argument for forandringen og respekt for forfatteren og med b√•de seler og livrem ville han v√¶re helt sikkert p√• at det ikke var ham, der havde misforst√•et og ville komme til at rette noget rigtigt til noget forkert.

Interesting too?  US-Saudi Arabia's endless militarism

Da jeg i 1980erne ogs√• var s√•kaldte “generalsekret√¶r” for Fredsfonden stak vi ogs√• af og til hovederne sammen, men siden da gled relationen ud, som det ofte g√łr n√•r mennesker engagerer sig i stadig nye projekter og ingen af dem er f√¶lles.

Men venskabet – som jeg tror jeg godt t√łr kalde det – h√łrte aldrig op, ja fortsatte p√• sin vis, omend sporadisk.

I 2006 publicerede jeg tre artikler af Uffe p√• TFF – Den Transnationale Stiftelses – hjemmeside – om “Irak, Danmark, M√¶rsk og Medierne”.

Og det skete af og til at Uffe, der i alle √•r fik TFF’s PressInfo, skrev en kommentar med p√•sk√łnnelse af vort arbejde og dyb bekymring over verdens gang.

Der er s√łrgeligt f√• af din humanistiske, gedigne saglig- og faglighedskaliber i dagens Danmark. Danmark, folkeoplysningen og demokratiet skylder dig uendeligt meget.

Og jeg siger dig mange mange tak, Uffe.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

D R næsten ikke til at bære: USA, England og Israel om Syrien og nedrustningen, de bekymrer sig så meget om

Next Story

Blev Udenrigsudvalget orienteret af et par kriminelle og/eller CIA?

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: