Det er klart der i dag skrives smukke og på mange måder rigtige nekrologer. Hér et et eksempel fra Danmarks Radio med overskriften at Helveg Petersen var indbegrebet af det Radikale Venstre.

Men den anti-militarisme, som engang var et grundl√¶ggende element i de Radikales program og politik, var ikke s√• “indbegrebet” i hans t√¶nkning.

asset.dr.jpg Niels Helveg Petersen blev 78 √•r gammel. (Foto: Camilla R√łnde ¬© Scanpix)

Jeg traf ham nogle gange – is√¶r p√• partiets Nyborg Strand-m√łder fordi der var mange is√¶r yngre mennesker – Radikal Ungdom – der var interesseret i fred og nedrustning og ville at jeg skulle komme og snakke for partiet.

Jeg er ikke sikker p√• at han var s√¶rligt interesseret i eller intellektuelt rummelig nok til at kapere ikkevold, konfliktl√łsning og den slags let eksotiske ting.

Nok for meget af en realpolitiker – og slet ikke radikal i den √¶gte frit√¶nkende, vision√¶re forstand hans far, Kristen Helveg Petersen, var (f.eks. med Kulturbet√¶nkning 517 og som medforfatter til “Opr√łr fra Midten”).

Intellektuelt var den unge Helveg altid den gamle og den gamle Helveg den unge.

Hvad samtlige nekrolog-skrivere i dag lader uomtalt (formentlig fordi fred og krig idag p√• ingen m√•de f√•r den opm√¶rksomhed i politik og medier de burde) er at det var med ham som udenrigsminister og Nyrup Rasmussen som statsminister at Danmark i 1999 indledte sin karriere som krigsf√łrende land med F16-bombningen af Serbien, der ledte til det selvst√¶ndige Kosovo.

Det var noget fundamentalt nyt:

Рdet skete i strid med folkeretten fordi der ikke var noget mandat fra FNs Sikkerhedsråd;
– det medf√łrte en deling af et eksisterende land med voldelige midler og
– det var f√łrste gang NATO lavede en out of area operation – dvs. ikke fungerede som en forsvarsalliance for sine egne medlemmer men kastede sig over et land udenfor alliancen.

Interesting too?  NATO-Russia games

Sidste gang jeg traf ham var i Clements Debatten-program hvor Kosovo kom op. M√•ske havde Helveg Petersen bare ikke havde fulgt s√• n√łje med i hvordan det sidenhen gik dernede hvilket man naturligvis kan tilgive ham s√• mange √•r efter eller ogs√• var det bare statsmanden, der ikke kunne indr√łmme en fejl.

I hvert fald mente han at bombningen var det rigtige at g√łre og havde medvirket til at l√łse problemerne.

Så i hvilket omfang han var indbegrebet af det Radikale Venstre på dét område sår jeg gerne tvivl om.

Men jeg er jo ogs√• s√• gammel at jeg kan huske det Radikale Venstre som et anti-militaristisk parti og jeg formoder at Viggo H√łrup har roteret flittigt i sin grav siden det – ogs√• – blev et krigsfremmende parti.

Som udenrigsminister vidste Helveg Petersen udm√¶rket godt hvem der i den sidste ende har den afg√łrende indflydelse p√• “ja” eller “nej” til bombninger. Og det var – i et realpolitisk perspektiv – snarere USA end Danmark eller ham selv.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

8 Comments

 1. Jeg husker Niels Helveg fra da han var ung… og lignede det man kalder en rigtig s√łd fyr…. jeg kan ikke forlige mig med at han √¶lededes s√• meget, her ser han jo mere ud som 88…. men m√•ske n√•r man i et lang politisk liv har g√•et p√• akkord med sig selv !!! S√• √¶ldes man nok mere………. jeg finder det ret s√łrgeligt det at folk g√•r p√• akkord med sig selv… de skal jo leve med det for evigt…. det g√łr mit hjerte tungt… meget tungt….

 2. normalt v√¶rds√¶tter jeg dine artikler mm, men jeg synes, at det er utidigt at skrive en masse ret negative ting om en mand, som er d√łd for et par dage siden,m h√łr nu!

 3. Kære Eske Рdet respekterer jeg at du synes og jeg sætter pris på at du skriver det til mig.
  Men jeg deler imidlertid ikke det synspunkt selvom jeg måske har forbrudt mig i forhold til Emma Gad Рeller hvad?
  Det er vigtigt – som med alle andre skriverier – at nekrologer ikke blot er smukke men ogs√• rimelige i forhold til sandheden. Det indeb√¶rer at fremh√¶ve det gode s√•vel som ogs√• de sider hvor en offentlig person har kl√łjset i det om ikke andet set i bagspejlet.
  NHP har som minister deltaget i en kollektiv aktion uden for NATO, der kan betegnes som krigsforbrydelse alene af den grund at der ikke var et FN Sikkerhedsrådsmandat.
  Dertil kommer at en hel del mennesker faktisk d√łde af det i Serbien og Kosovo, 800.000 flygtede fra sidstn√¶vnte da bombningen begyndte – og der blev forvoldt fysisk skade for milliarder af dollars – og der blev brugt depleted uranium.
  Jeg v√©d lidt om det fordi jeg var der under denne krig og fordi jeg ser Jugoslavien som mit tredje land – har v√¶ret d√©r mere end i noget andet land efter DK og Sverige. Det var ogs√• lidt “mit” land man √łdelagde…
  Jeg synes det nærmer sig en slags historieforfalskning hvis dét ikke også nævnes i en ellers sikkert både ordentlig og hæderlig politikers gerning. En politiker er en offentlig person, hans gerning som sådan må derfor kunne diskuteres.
  S√• er sp√łrgsm√•let – vil du m√•ske indvende – om der ikke skal g√• en rum tid inden det siges. Det er jeg uenig i – fordi det er nu disse nekrologer skrives om en person, der allerede og naturligt nok var glemt som politiker. Hvis jeg havde skrevet denne artikel om en m√•ned eller tre ville den n√¶ppe blive l√¶st af s√¶rligt mange – m√•ske ikke engang af dig selv.
  Sådan er det jo nu engang med den dér aktualitet.
  Alt godt!

 4. Niels Helveg Petersen var en af Danmarks f√• reelle statsm√¶nd, hvilket undertegnede fik gl√¶de af i forbindelse med krigen mod Libyen i 2011. Her st√łttede hele Folketinget, at ogs√• Danmark skulle bombe med. Den totale enighed bet√łd samtidig at samtlige partier n√¶gtede at stille mine kritiske sp√łrgsm√•l derinde – med undtagelse af Niels Helveg Petersen.
  “Det er en v√¶sentlig problemstilling at b√•de udenrigts- og statsminister omg√•s uforsigtigt med begrebet folkemord. Jeg f√łlger op p√• sagen gennem sp√łrgsm√•l”, svarede Niels Helveg Petersen – selv om han jo selv st√łttede krigsbeslutningen. Problemet var nemlig, at danske politikere som de eneste brugte ord som “folkedrab” og “folkemord” om Gaddafis brutale fremf√¶rd mod et opr√łr.
  De danske politikere fik denne opsang fra FNs talsmand: “Folkemord er et ord, som mange mennesker bruger alt for sk√łdel√łst. Det er et meget alvorligt ord, der beskriver fors√łg p√• at udrydde en bestemt befolkningsgruppe. At bruge det ord om situationen i Libyen er bestemt at g√• alt for vidt indtil videre.”

 5. tak for ordene Jan, som s√¶dvanlig ser vi at de der i offentligheden regnes som h√¶dersm√¶nd i virkeligheden er dybt beskidte. Og tak for at du ikke hyler med p√• h√¶drekoret bare fordi han nu er d√łd. S√¶f√łli m√• og skal man sige sandheden selvom visse √łmskindede personer ikke t√•ler at h√łre det.
  Uden sandhed – ingen fred, som Kunstnere for Fred har som parole.

 6. Holger Terp, Det danske Fredsakademi har bedt mig indf√łre dette:

  Niels Helveg Petersens arkivpolitik

  Niels Helveg Petersen ville i sin tid som udenrigsminister officielt st√łrre √•benhed i forvaltningen af den meget restriktive danske arkivlovgivning, som dengang reelt umuliggjorde seri√łs dansk forskning i den milit√¶rpolitiske historie.
  I forbindelse med de mange sager om den amerikanske Thulebase i Gr√łnland gjorde Niels Helveg Petersen imidlertid s√• mange krumspring i sagen, at det kun med meget stort besv√¶r lykkedes for journalisten Poul Brink at f√• offentliggjort Hans Hedtoft-brevet fra 1957.
  Konklusionen må være: Alle danske politikere dækker over hinanden, uanset partifarve.

  Læs:
  Poul Brink, Vi viser befolkningen H. C. Hansens hemmelige brev.
  Thule-sagen – l√łgnens univers.

  På omslaget: Bogen bag filmen: Idealisten med forord: Niels Frid-Nielsen.
  Lindhardt og Ringhof, 2015.

  Samt:

  Terp, Holger: Gr√łnlands historie. Fredsakademiet, 2015.
  http://www.fredsakademiet.dk/ordbog/gord/gr√łnlands%20historie.pdf ,
  hvori de efterh√•nden mange sager om amerikanerne i Gr√łnland er dokumenteret.

 7. Viggo H√łrup havde intet med det radikale venstre at g√łre, idet han d√łde i 1902 og det omtalte parti f√łrst blev stiftet i 1905.
  Holger Terp

 8. K√¶re Holger – nej, det har du da helt ret i. Men jeg er n√¶ppe den eneste, der forbinder det radikale venstres tankegods – kulturradikalisme, antimilitarisme og √¶gte radikalt engagement – med H√łrup.
  Han var som du ogs√• v√©d medstifter af Politiken og det var H√łrup der fra folketingets talerstol ytrede om milit√¶ret: Hvad skal det nytte? Ligesom det var venner omkring ham, der tre √•r efter hans d√łd som du rigtigt skriver stiftede partiet.
  Du vil sikkert være enig med mig i at man kan formode at han ville have roteret i sin grav over partiets senere politik Рog ikke mindst Helveg Petersens rolle i NATOs bombningerne af Jugoslavien Рidet det vel var det parti der må have stået ham nærmest.
  Men tak for dit skarpe √łje. S√• fik vi d√©t p√• plads.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

The future of U.S.-Europe relations

Next Story

Terroren: Der er bedre veje end udenrigsminister Samuelsens krigskaffe

Latest from Danmark

%d bloggers like this: