////////

Fact-finding mission til Syrien – og hvor du kan finde resultaterne fremover

Jeg var i Syrien i 10 dage, fra 5-15. december 2016.

P√• grund af en pludselig generel forandring i det syriske sikkerhedsapparat fik jeg mod forventning ikke mit visum forl√¶nget da det var mit f√łrste bes√łg under krigen – eller det man i Syrien kalder “Krisen”.

Jeg var tre dage i Aleppo (10-13. december) under hvilke dens √łstre del blev endeligt befriet eller faldt, alt efter hvor man st√•r og hvilke medier man anvender. H√©r er Al-Jazeera’s rapport fra det omr√•de, Hanano, som jeg bes√łgte og som var kommet under regeringskontrol i slutningen 27. november.

Man kan bemærke at Al-Jazeeras perspektiv og kildevalg er ret klart negativ til den syriske regering eller pro-terror/rebeller.

Jeg vil g√łre mine danske l√¶sere opm√¶rksom p√• at der af forskellige grunde var bedst mulighed for – mens jeg var der – at poste tekster og billeder p√• Facebook.

Det har skabt en omfattende diskussion og d√©r kan du indtil videre f√łlge “slagets” gang.

De baggrundsanalyser, som vores stiftelse publicerer som TFF PressInfo, findes som altid p√• Den Transnationale Stiftelses blog p√• engelsk.

Jeg har set, h√łrt og f√łlt en tragedie, der er st√łrre end f.eks. Sarajevo, Vukovar, Syd-Ossetien og Abkhasien, som jeg bes√łgt mens det gik h√•rdt for sig d√©r.

Som observat√łr m√• jeg ogs√• bearbejde Aleppo for mig selv og se om jeg kan f√• noget konstruktivt ud af det – se nogle veje ud af helvedet i retning af en fremtidig fred.

Det har v√¶ret meget sv√¶rt at kapere d√©n menneskelige lidelse, som de helt almindelige, sagesl√łse syriske borgere har v√¶ret udsat for – b√•de p√• grund af krigen og p√• grund af de √łkonomiske sanktioner, som vestverden straffer dem med.

Interesting too?  Folkets Nobelpris
hanano
Fra Hanano-distriktet i √ėstre Aleppo – mennesker st√•r i k√ł for at vise sine dokumenter og derp√• komme over til Vest for at f√• lidt humanit√¶r hj√¶lp af den syriske regering og hj√¶lpeorganisationer – eller komme over til p√•r√łrende i den del af byen. ¬© Jan Oberg 2016. Must under no circumstances be reproduced without prior contact with me.

Min afsky for volden – bestialiteten – og dens meningsl√łshed er blevet bekr√¶ftet ud over alle gr√¶nser. Aleppos √łdel√¶ggelse er s√• omfattende og systematisk at jeg ikke klarer at beskrive det udover gennem de billeder og videoer, jeg under stort tidspres kunne n√• at tage.

Men det mindste jeg kan give tilbage til disse brave mennesker – og den pligt jeg f√łler at jeg har – er at fort√¶lle enhver der vil lytte om d√©t, jeg har oplevet.

Det står på visse punkter i skærende kontrast til de perspektiver, billeder og ordvalg, som de såkaldte mainstream-medier har formidlet i årevis. Og de har Рmed et par undtagelser Рenten undladt at tage kontakt med mig eller forvredet og iscenesat mig på måder, jeg kun kan betegne som uhæderlige og manipulerende.

√ėdel√¶ggelserne og den menneskelige lidelse har ikke v√¶ret i disse mediers fokus.

Jeg er ikke p√• nogen m√•de Syrien-ekspert men jeg har et vist greb om konfliktanalyse, kan lytte til b√•de ord og kropssprog og har evne til at tale med mennesker og gennemskue ting, der ved mit eget m√łde med dem viser sig at v√¶re usande.

alepdestruct_5_phsh
Aleppo i december 2016 © Jan Oberg. Must under no circumstances be reproduced or otherwise used without prior contact with me.

Jeg er kommet hjem med mange optegnelser og minder – og tusindvis af fotografier.

Det hele skal nu bearbejdes og da billeder er vigtige b√•de som dokumentation og some meningsdannere vil jeg g√łre brug af dem. Men hertil egner sig hverken Facebook eller bloggen af tekniske grunde.

Jeg vil derfor fremover lave et antal billedeberettelser på min side på Exposure, der er specielt velegnet til den slags.

Og håber at du vil lænke til dem efterhånde som jeg får dem klar og hjælpe mig med at sprede informationen Рog måske sende lænkerne til såkalde ledende medier i Danmark eller mediefolk du måtte have kontakt med.

Interesting too?  Forskning, fred og fotografi - Et nyt √•r med gamle og nye opgaver
joaleppo
Jan √ėberg i Aleppo i december 2016.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Syrien og mediekrigen om det

Next Story

Thanks for the friends’ and followers’ boom

Latest from Fred

%d bloggers like this: