////////

Fact-finding mission til Syrien – og hvor du kan finde resultaterne fremover

Jeg var i Syrien i 10 dage, fra 5-15. december 2016.

På grund af en pludselig generel forandring i det syriske sikkerhedsapparat fik jeg mod forventning ikke mit visum forlænget da det var mit første besøg under krigen – eller det man i Syrien kalder “Krisen”.

Jeg var tre dage i Aleppo (10-13. december) under hvilke dens østre del blev endeligt befriet eller faldt, alt efter hvor man står og hvilke medier man anvender. Hér er Al-Jazeera’s rapport fra det område, Hanano, som jeg besøgte og som var kommet under regeringskontrol i slutningen 27. november.

Man kan bemærke at Al-Jazeeras perspektiv og kildevalg er ret klart negativ til den syriske regering eller pro-terror/rebeller.

Jeg vil gøre mine danske læsere opmærksom på at der af forskellige grunde var bedst mulighed for – mens jeg var der – at poste tekster og billeder på Facebook.

Det har skabt en omfattende diskussion og dér kan du indtil videre følge “slagets” gang.

De baggrundsanalyser, som vores stiftelse publicerer som TFF PressInfo, findes som altid på Den Transnationale Stiftelses blog på engelsk.

Jeg har set, hørt og følt en tragedie, der er større end f.eks. Sarajevo, Vukovar, Syd-Ossetien og Abkhasien, som jeg besøgt mens det gik hårdt for sig dér.

Som observatør må jeg også bearbejde Aleppo for mig selv og se om jeg kan få noget konstruktivt ud af det – se nogle veje ud af helvedet i retning af en fremtidig fred.

Det har været meget svært at kapere dén menneskelige lidelse, som de helt almindelige, sagesløse syriske borgere har været udsat for – både på grund af krigen og på grund af de økonomiske sanktioner, som vestverden straffer dem med.

Interesting too?  Imagine a Middle East with no weapons!
hanano
Fra Hanano-distriktet i Østre Aleppo – mennesker står i kø for at vise sine dokumenter og derpå komme over til Vest for at få lidt humanitær hjælp af den syriske regering og hjælpeorganisationer – eller komme over til pårørende i den del af byen. © Jan Oberg 2016. Must under no circumstances be reproduced without prior contact with me.

Min afsky for volden – bestialiteten – og dens meningsløshed er blevet bekræftet ud over alle grænser. Aleppos ødelæggelse er så omfattende og systematisk at jeg ikke klarer at beskrive det udover gennem de billeder og videoer, jeg under stort tidspres kunne nå at tage.

Men det mindste jeg kan give tilbage til disse brave mennesker – og den pligt jeg føler at jeg har – er at fortælle enhver der vil lytte om dét, jeg har oplevet.

Det står på visse punkter i skærende kontrast til de perspektiver, billeder og ordvalg, som de såkaldte mainstream-medier har formidlet i årevis. Og de har – med et par undtagelser – enten undladt at tage kontakt med mig eller forvredet og iscenesat mig på måder, jeg kun kan betegne som uhæderlige og manipulerende.

Ødelæggelserne og den menneskelige lidelse har ikke været i disse mediers fokus.

Jeg er ikke på nogen måde Syrien-ekspert men jeg har et vist greb om konfliktanalyse, kan lytte til både ord og kropssprog og har evne til at tale med mennesker og gennemskue ting, der ved mit eget møde med dem viser sig at være usande.

alepdestruct_5_phsh
Aleppo i december 2016 © Jan Oberg. Must under no circumstances be reproduced or otherwise used without prior contact with me.

Jeg er kommet hjem med mange optegnelser og minder – og tusindvis af fotografier.

Det hele skal nu bearbejdes og da billeder er vigtige både som dokumentation og some meningsdannere vil jeg gøre brug af dem. Men hertil egner sig hverken Facebook eller bloggen af tekniske grunde.

Jeg vil derfor fremover lave et antal billedeberettelser på min side på Exposure, der er specielt velegnet til den slags.

Og håber at du vil lænke til dem efterhånde som jeg får dem klar og hjælpe mig med at sprede informationen – og måske sende lænkerne til såkalde ledende medier i Danmark eller mediefolk du måtte have kontakt med.

Interesting too?  The destruction of Eastern Aleppo, Syria
joaleppo
Jan Øberg i Aleppo i december 2016.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Syrien og mediekrigen om det

Next Story

Thanks for the friends’ and followers’ boom

Latest from Fred

%d bloggers like this: