Syrien og mediekrigen om det

Jeg tog til Syrien p√• et ti-dages visum i december 2016 for at fors√łge at forst√• de konflikter, der ligger under den frygtelig vold vi har set i √•revis – og, naturligvis, for at bedre kunne frems√¶tte forslag til hvordan Syrien-krigene kan stoppes og landet genopbygges b√•de fysisk, menneskeligt og politisk.

Jeg bes√łgte Damascus og Aleppo, sidstn√¶vnte i tre dage i hvilke den enorme industri- og kulturby Aleppo atter kom under regeringskontrol efter at have v√¶ret under bes√¶ttelse siden 2012.

P√• det vidunderlige Hotel Beit Alwali i Damascus’ gamle bydel hvor jeg boede var der helt fine internet-forbindelser men ofte brud p√• elektriciteten, der dog kom tilbage p√• sekunder takket v√¶re generator.

hotel
The Beit Alwali Hotel – a place of seldom beauty, personality and service for US$ 65 per night in the midst of the old town of Damascus. It’s rare to see an owner and a staff caring for their hotel as a baby. 

Men det var uhyre sv√¶rt med internet-forbindelser og elektricitet p√• Hotel al Shahba i det vestre Aleppo. Af grunde jeg ikke begriber var der ingen mulighed for at f√• eller sende mail og umuligt at nu ud p√• nettet men derimod kunne man komme p√• Facebook som det eneste sted! Enten fra v√¶relset eller fra vestibulen.

Derfor blev det Facebook hvor de fleste af mine billeder, tekster og små iagttagelser findes Рmen der skal i de nærmeste uger kommer meget meget mere på Den Transnationale Stiftelses blog og hér.

Det er ogs√• der hvor der i ekstrem grad har floreret en debat om mine rapporter og konstraten til den almindelige d√¶kning i danske og andre vestlige medier – ikke mindst foranlediget af et ualmindeligt tendenti√łst fors√łg af Radio 24/7 at f√• mig placeret som advokat for Syriens pr√¶sident Assad – regimet og den syriske h√¶r.

Men indtil videre er ligger de f√łrste iagttagelser samt den omfattende debat med tusinder af indl√¶g – fordi jeg har formastet mig til at sige noget andet end det du oftest h√łrer – alts√• p√• min side p√• Facebook.

Interesting too?  Just how grey are the White Helmets in Syria and their backers?

Velkommen til debatten! Den bliver lang og sej.

alepdestruct1
An small except of the enormous destruction of Eastern Aleppo Рbeyond the imagination, I assume, for anyone who has not been there. Tens if not hundreds of square kilometres of destruction. © Jan Oberg 2016

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.