/

Muhammed II – hvor vi dog forstĂ„r os

Om hvordan man kan forstÄ sig selv sÄ meget at der ikke bliver plads til at forstÄ nogen anden. Og om hvordan Danmark, som i en karikatur, igen lykkes med skabe sig en rolle som offer for Muhammed-balladen.

Uden skygge af bevis for pÄstanden om mordplaner pÄ tegneren publicerer 17 aviser den af Muhammed i bombeturban. Det sker, siger de, for at demonstrere at vi har ytringsfrihed hér i landet.
Av min bare # 1!

Egentlig frihed til at ytre sig hĂŠnger i hvert fald til en vis grad sammen med egentlig frie medier. Det eneste frie medie, jeg kender, er Internet. Bilder vi os ind at Ăžkonomiske hensyn til at det skal lĂžbe rundt, tilpasning til “markedet”, politiske hensyn i valget af visse perspektiver pĂ„ visse emner og regeringers skiftende “mediepolitik” og pres af mere eller mindre subtil karaktĂ©r – samt personforbindelser – ikke spiller den mindste rolle for aviser, radio og tv?
Kan vi virkeligt pĂ„stĂ„ at den “fjerde” statsmagt ikke er og har en egen magt men helt frit tjener offentligheden, sandheden, mangfoldigheden og altid giver den bedst mulige folkeoplysning om selv de mest kontroversielle emner?
Av min bare # 2!

Den koordinerede publicering er netop ment som en magtdemonstration: Vi skal vise dem hvem vi er, at vi ikke er bange og at vi har ret til at gĂžre hvad vi gjorde og at det er rigtigrigtig nĂždvendigt at gĂžre det Ă©n – eller flere – gange til indtil de forstĂ„r os!
Av min bare #3!

Men i og med at vi har et fortilfĂŠlde kan ingen spille overrasket denne gang. De 17 avisers ledelse vĂ©d meget vel at konsekvenserne kan blive megen menneskelig lidelse – uanset hvordan og hvorfor. De vĂ©d at ganske mange blir stiktosset – hvad folk plejer at blive nĂ„r man tramper pĂ„ dem, isĂŠr pĂ„ det, de opfatter som helligt.
Hvis vi ikke kan vise eller dokumentere at vi har ytringsfrihed pÄ anden mÄde sÄ:
Av min bare #4!

SĂ„dan skaber man konflikt og vold.
SÄdan demonstrerer medierne hvor medierne stÄr: pÄ konfrontationens, enetalen side.

De kunne jo have valgt at bidrage pÄ forskellige mÄder til dialog og forsoning. MÄske havde de ikke kreativitet eller fredsbyggende kundskab til at gÞre noget pro-aktivt, noget for fredelig mellemfolkelig forstÄelse. Men de behÞvede jo ikke direkte at gÞre noget aktivt imod den.
SÄdan stÄr man fast pÄ sit eget uden hensyn, uden klogskab, uden vÊrdighed. Provokation for provokationens skyld.

Interesting too?  Enig med Kissinger

At have ret til at gĂžre noget er ikke det samme som at man absolut skal gĂžre det eller at det er klogt at gĂžre det.
Jeg finder det direkte infantilt og selvforherligende – vel at mĂŠrke bevidst pĂ„ andres bekostning.
Jeg har ogsÄ ret til at tale nedsÊttende til og om min sidemand ved et middagsbord og kalde ham en idiot. Selvom jeg synes at han er det, sÄ vÊlger jeg alligevel at lade vÊre. Hvorfor?
Ja, mĂ„ske vil jeg ikke ĂždelĂŠgge stemningen for de andre omkring bordet. MĂ„ske indser jeg at han har en pointe og at jeg egentlig bare skal have udlĂžb for min surhed over dĂ©t. MĂ„ske leder jeg efter en mere respektfuld mĂ„de at erklĂŠre mig uenighed. Og beholde min egen vĂŠrdighed. MĂ„ske indser jeg at hvis jeg giver ham et par pĂ„ skallen, mentalt eller fysisk, sĂ„ har jeg fĂ„et en fjende for livet – og at andre vil fĂžle sympati for ham.
AltsÄ finder jeg mere konflikt-intelligente mÄder at sige ham hvad jeg mener.

Den internationale reaktion er sĂ„ smĂ„t ved at aftegne sig og kan sammenfattes i mere had, mere ballade, mere vold. Og nĂ„r det en dag ikke ses pĂ„ skĂŠrmen lĂŠngre og Arla er tilbage pĂ„ MellemĂžstens hylder (og dĂ©t er en vigtig sag for vores hĂžje principper om frihed) sĂ„ vil mindst Ă©n ting vĂŠre tilbage, som ikke kan fotograferes – ydmygelsen og den indelukkede vrede hos millioner.

Et ungt mellemÞstligt menneske, der oplever den slags i sine formative Är, vil mÄske om 10 Är fyre en terrorhandling af mod danskere. Og sÄ vil vi med vores ultrakorte hukommelse sige: Dér ser I, helt uprovokeret blir de sataner ved!

Sandheden – eller en af de mulige sandheder, skal jeg sige – er at vi i vest et stykke tid endnu vil vĂŠre de stĂŠrke i Ăžkonomisk, militĂŠr og politisk forstand. Men vi er ved at blive de svage intellektuelt og moralsk. For jo flere moraler man har, jo svagere stĂ„r man; det er Ă©t omrĂ„de hvor det er bedre at have Ă©n end mange. Og dĂ©t vidner Ă„rtiers konflikt i MellemĂžsten os om Ă©t eller andet sted dybt nede, som vi ikke vil vide af.

Interesting too?  A NATO for a dangerous world - sure

SÄ ingen forstÄelse hér. MÄske kunne vi vise forstÄelse men vi vil ikke. Det ville vÊre at blotte svaghed! Deres vrede er os ubegribelig. Men tager man retten til ogsÄ at blive vred fra mennesker er det ogsÄ en umenneskeliggÞrelse.

Lidt som nÄr europÊiske og amerikanske politikere i disse dage stiller sig helt uforstÄende over for det faktum, at serberne er blevet vrede over at vi har taget Kosovo fra dem. TÊnk, indser de virkeligt ikke selv at det er bÄde ret og rimeligt, at de ikke har noget at komme efter? Og sÄ kaster de minsandten sten pÄ den amerikanske ambassade, det mÄ vÊre russerne der stÄr bag.
Hvor er det godt at NATO jÊvnede dele af det gamle Jugoslavien med jorden og US smadrede det meste af den kinesiske ambassade i Beograd for sÄ mange Är siden, at det ikke kan spille nogen rolle i dag!

Den 26. februar valgte sÄ TV-Avisen at prÊsentere et bÞrneprogram pÄ Al Aqsa-TV i Gaza. To tÞjdyr taler med hinanden om at de skal finde ham tegneren og slÄ ham ihjel. Og hér begynder det officielle Danmark sÄ at se sig som ofret i Muhammed-historien.

Fra hÞjre til venste udtaler vore politikere sin afsky (det ville jeg ogsÄ have gjort, ingen tvivl om det). StudievÊrten har svÊrt ved at styre sin harme, og sÄ kommer udenrigsminister Stig MÞller pÄ og fordÞmmer det endnu igang. SÄdan! Nu er vi hele vejen rundt helt sikre pÄ at vi danskere sammen fÞler os krÊnket af at nogen kan komme pÄ noget sÄ modbydeligt som at sÄ had i barnesjÊle.

TĂŠnk at de ikke kan forstĂ„ at vi bliver meget vrede over den slags bevidste provokationer…

Øberg #1189

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Per Stig MĂžllers sidste brik

Next Story

Hotet fra Iran: Okunnighet eller propaganda?

Latest from Danmark

%d bloggers like this: