/

Kosovo i TVs “Horisont”

Horisont k√łrte i aften et langt indslag om Kosovo. If√łlge programmet v√©d Steffen Kretz og Thomas Ubbesen at Kosovo-provinsen blir en selvst√¶ndig stat – omend det tidligst sker den 17. februar, alts√• om 6 dage.
De v√©d at det er et lille moderne “land,” der er “klar til at tr√¶de ind i Europe.” De ved at Kosovo er det serbiske navn sk√łnt det p√• serbisk hedder Kosmet i Metohija. De v√©d – og siger flere gange – at Slobodan Milosevic “spillede det d√łdelige etniske kort” og sendte sit politi og sine soldater “for at myrde og br√¶nde”.
De v√©d at Kosovos historie er en lang og smertefuld historie om “bes√¶ttelse.” De v√©d at finde en dansk UNDP-medarbejder, der er villig til at sige, at der intet alternativ er til selvst√¶ndighed; de v√©d at Serbien “derovre” har s√• sv√¶rt – meget sv√¶rere end Kosovo, m√• man formode – at blive demokratisk.
De v√©d ogs√• hvordan man finder en serbisk bonde i en landsby og lader ham fort√¶lle sin historie f√łrst og derp√• kontrasterer ham med en smartere albaner hvis udsagn st√•r mer til troende. For dels kommer han sidst af de to, dels er hans version den, der stemmer med TV-Avisens vinkel.
De synes ogs√• at vide at Kosovo er noget man kan forst√• uden √©t ord om historien og uden at tale med nogen i Serbiens hovedstad Beograd – som Kosovo-provinsen folkeretsligt tilh√łrer. De v√©d at man heller ikke beh√łver at forst√• Kosovo ved at se p√• Bosnien, Makedonien og Albanien eller p√• Balkans rolle i det internationale spil om f.eks. olie, gas og milit√¶rbaser.

Steffen Kretz, TV-Avisens mand p√• Kosovo, g√łr det alts√• igen.
F√łrste gang var i hans serie “De skabte historie” hvor han interviewede Madeleine Albright, den amerikanske udenrigsminister, der gennemtrumfede bombningen af Serbien/Kosovo i 1999 og forsvarede opretholdelsen af sanktionerne mod Iraks befolkning (der kostede 500 000 til 1 million mennesker d√©r livet) i √•revis efter at landet var blevet afv√¶bnet.
Alle filmindslag imellem hendes ord st√łttede hendes version og Bill Clintons hidtil udokumenterede p√•stande om at Milosevic havde hitleristiske planer om at fordrive eller myrde 1,5 millioner Kosovo-Albaner. Programmet burde have v√¶ret anmeldt til Pressen√¶vnet for sin n√¶rmest gr√¶nsel√łse ensidighed.
TV-Avisens to medarbejdere véd altså en masse.

Interesting too?  Libyen-krigsdagbog, juni 2011

Men det er pikant nok bare én side af en historie, der har nok så mange.
Hvad de åbenbart ikke véd Рfor de fortæller det jo ikke Рer blandt andet:

at deres moderne nye, fredelige stat har omkring 70% arbejdsl√łshed og n√¶sten ingen produktion, kun handel- den er det ubestridte centrum for mafiavirksomhed og √łkonomisk kriminalitet i Europa
at albanerne også har en nationalistisk, separatistisk ideologi og elite Рikke kun Nikolic og andre serbere- det er serberne, der de facto er blevet presset ud af Kosovo (de udgjorde 30-35% i 1960-erne men 5-8% idag)
at dagens “statsminister” i Kosovo, Hashim Thaci, er tidligere leder af Den Kosovo-Albanske Befrielsesh√¶r, UCK/KLA, som blev opbygget allerede fra 1993 og samlede de mest ekstremististe og terroristiske elementer bag ryggen p√• den ikkevoldelige leder Dr. Rugova (og i√łvrigt var p√• USAs liste over terror-organisationer)
at den tidligere “statsminister” Agim Ceku er en ikke-d√łmt krigsforbryder bl a p√• grund af hans aktiviteter i den kroatiske h√¶r
at KLA/UCK fik sine uniformer, st√łtte og meget andet fra Tysklands efterretningstjeneste og af CIA, og i allerh√łjeste grad bidrog til at Milosevic slog ned med h√•rd h√•nd i Kosovo
at FNs Sikkerhedsråd i 1999 vedtog resolution 1244, der entydigt siger at Kosovo er en integreret del af det selvstændige, suveræne Serbien (eksakt som Fyn er det af Danmark)
at Serbien altid frygtede det der nu eksakt er sket: at det serbiske mindretal i Kosovo må leve i en slags gettoer hvis den specielle type af albanske ledere, der nu sidder, kom til magten
at NATO’s bombninger af Serbien og Kosovo var i entydig strid med folkeretten, at man myrdede flere uskydlige i proportion til Serbiens befolkning end der blev myrdet den 11. september 2001 af den amerikanske befolkning
at alle internationale akt√łrer fors√łmte en systematisk konsultation og forhandlingsl√łsning og derfor greb til bombninger i den naive tro at det skulle lede til fred og demokrati
at de internationale missioner der har v√¶ret i Kosovo siden 1999 – det st√łrste samlede opbud af det internationale samfund noget sted – har v√¶ret en eklatant fiasko
at det vil kunne f√• frygtelige mennesklige konsekvenser at landet bliver selvst√¶ndigt p√• denne m√•de og med disse nuv√¶rende ledere af hvilke flere er ikke-d√łmte krigsforbrydere og mafia-ledere
at hvis Kosovo “b√łr” eller “fortjener” at blive en selvst√¶ndig stat s√• g√¶lder det samme for f.eks. Taiwan, Tibet, Tjetjenien, Kashmir, Skotland, Kurdistan, Baskerlandet, Norditalien og for serberne og kroaterne i Bosnien og serberne i Kroatien…
– at det er den for √łjeblikket mest kontroversielle sag i EU og mellem USA og Rusland.

Interesting too?  S√łvndals og Gades blip b√•t og gud hvor g√•r det godt

Jeg kommer nok aldrig til at forst√• hvordan mediefolk n√¶sten 20 √•r efter at en konflikt br√łd ud har kunnet beskytte sig selv mod to ting: enkle grundfakta p√• den ene side og en forst√•else af hvad en konflikt er, herunder at der skal mindst to til at sl√•s, p√• den anden.

Jeg kommer nok heller aldrig til at forstå hvordan professionelle i branchen, i vort fornemste nyhedsprogram, kan blæse på research og ethvert hensyn til alsidighed uden at det vækker den mindste debat.

Dette forhinder mig dog ikke i at blive ved med at påpege eksempler på konfliktanalfabetismens udbredelse i vore medier.

√ėberg #1181

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Danmarks Indsamlingen

Next Story

Kosovo i P1 “Horisont”

Latest from Kosovo & Ex-Jugoslavien

%d bloggers like this: