Danmark er blandt 38 lande, der har stemt nej til at der skal forhandles en traktat i FN, der forbyder atomvÄben. Det skriver blandt andre Jyllands-Posten.
 
Danmark Ăžnsker altsĂ„ at atomvĂ„bnene fortsat skal true hele menneskehedens eksistens – vĂ„ben som allerede i 1996, for tyve Ă„r siden, blev erklĂŠret i strid med folkeretten af FNs Internationale Domstol i Haag.
 
Hver gang den danske udenrigspolitiske ledelse kan gĂ„ i gal retning lykkes den med det! 
 
Og den forklaring som Danmark ifÞlge Jyllands-Posten giver er naturligvis helt hen i vejret: Eftersom alle atomstaterne ikke er med pÄ at afskaffe atomvÄbnene er det omsonst at arbejde for at afskaffe dem.
 
AltsĂ„: Hvis ikke alle tyve vil vĂŠre med til at kriminalisere tyveri, hvis ikke alle mordere synes at mord skal gĂžres strafbart – ja, sĂ„ bliver der ingen lovgivning.
 
 
OK-atombombe.jpg
Har vi intet lÊrt siden 1945? Hvilket politisk mÄl kan retfÊrdiggÞre brugen af disse helvedesvÄben, Kristian Jensen?
 
 
Det er sĂ„ dumt at det skulle kunne vĂŠre blevet en stor politisk sag i Danmark – men nu handler det bare om atomvĂ„ben, sĂ„ hvem bekymrer sig om det? Dansk Folkepartis brug af EU-midler er vigtigere og den sag kan vi forstĂ„ omfang og skyld i.
 
Dette danske “nej” er en tifold vigtigere sag for os selv og verden end det meste andet danske medier beskĂŠftiger sig med.
 
Er det blevet en mediesag?
Er de ansvarlige blevet stillet kritiske spÞrgsmÄl?
Har man talt om ministerens afgang fordi han stiller sig pÄ atomvÄbenmagternes side og ikke pÄ menneskehedens?
 
SÞger man pÄ DR.dk kommer der intet op om denne afstemning!
 
HĂ©r er listen over dem der Ăžnsker at atomvĂ„bnene skal fortsĂŠtte med at true menneskehedens eksistens – herunder naturligvis atomstater (dog ikke Kina, Indien og Pakistan, der kun afstod) og dem som NATO-lande har tyret til at stemme nej:
 
Albanien, Andora, Belgien, Bosnien, Bulgarien, Canada, Danmark, Estland, Frankrig, GrĂŠkenland, Island, Israel, Italien, Japan, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Mikronesien, Monaco, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, RumĂŠnien, Rusland, Storbritannien, Serbien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sydkorea, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn og USA.
 
 

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Man kan ikke “forbyde” atomvĂ„ben. Det er en smuk naiv men ogsĂ„ tĂ„belig tanke: hvordan skal et forbud hĂ„ndhĂŠves mod eksempelvis Nordkorea? Ved at FN-tropper gĂ„r ind i landet og fjerner dem? Ved sanktioner der kun udsulter civilbefolkningen? Fredsforskeren burde forholde sig til virkeligheden og komme med et bud pĂ„ hvordan AtomvĂ„ben mĂŠngden kan nedbringes rent praktisk, og hvordan man forhindre bananrepublikker i at anskaffe sig A-vĂ„ben!

  2. Hej Nikolaj GrĂžn – tak for spĂžrgsmĂ„let. Hvad der er “virkeligheden” bliver vi nok ikke enige om og det er OK for mig.
    Ville du have sagt det samme om det absolutte monarki, slaveriet, bÞrnearbejdet eller pÊdofili: At eftersom der er nogen, der vil overtrÊde loven og den kan vÊre svÊr at hÄndhÊve, som du rigtigt pÄpeger, ja sÄ er det en smuk, naiv og tÄbelig tanke?
    Der er jo noget, der hedder normativitet. Noget med de vĂŠrdier vi tilskriver visse fĂŠnomener, diskussionen om etik og hvad der er rigtigt og forkert rent moralsk – som de vĂŠrdier, der er nedfĂŠldet i FN-ErklĂŠringen. I dĂ©n sammenhĂŠng kan det vĂŠre endog meget nyttigt at fĂ„ fastlagt hvem der er pĂ„ den rigtige og den forkerte side af folkeretten – og i dette tilfĂŠlde er det iĂžvrigt meget meget klart at et stort flertal af lande og befolkninger Ăžnsker en verden uden atomvĂ„ben. Det er derfor der kun er 38 (stort set NATO-lande), der ud af FN 193 medlemsstater Ăžnsker denne traktat, der er et skridt mod atomfrihed, men ikke den endelige lĂžsning.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

“Shadow World” – on your tax money

Next Story

Imagine a Middle East with no weapons!

Latest from AtomvÄben

Nej till NATO!

“Nej till NATO” Ă€r en svensk folkrörelse, som du bör kĂ€nna till om du har det

%d bloggers like this: