/////

Militarismens nye korsfarer til hĂžjre og venstre i Norden.

Inden for bare et par dĂžgn kan man se flere forene sig med militarismens massepsykotiske korstĂ„g – til endnu mere krig og massedĂžd og et med tiden totalt Ăždelagt Ukraine.

Det sker i midten, til hÞjre og til venstre. HÄnd i hÄnd den samme type af resonnement. Samme fejlslutninger som fÞlge af manglende basal viden om hvordan man analyserer en konflikt og hvordan man skaber fred.

Uden at tĂŠnke synderligt over konsekvenserne af deres meninger pĂ„ bare lidt lĂŠngere sigt bidrager de til at gĂžre Ukraines lidelser maksimale i stedet for – som ethvert ordentligt menneske burde gĂžre – at diskutere hvorledes disse kan minimeres.

Der er, som jeg ser det, ingen som helst undskyldninger. Der findes en mĂŠngde fakta- og analysebaseret kundskab om Ukraine pĂ„ nettet, der findes gode bĂžger – og der findes tusindvis af hjemmesider om hvordan man analyserer konflikter, hvad fred er og hvordan den kan skabes.

FÞrst Heidi Avellan, mangeÄrig politisk chefredaktÞr pÄ det af Bonnier ejede Sydsvenska Dagbladet:

Og – nej – jeg har ikke lĂŠst artiklen. Det gĂ„r galt allerede i opsĂŠtningen, overskriften og brĂždteksten her:

“Det Ă€r helt avgörande att Putin inte vinner kriget. Det skulle inte vara en tragedi bara för Ukraina: om auktoritĂ€ra ledare nĂ„r sina mĂ„l med militĂ€r makt blir vĂ€rlden Ă€nnu farligare och VĂ€st Ă€nnu mer sĂ„rbart.”

Skrev hun eller nogen anden pĂ„ Sydsvenska Dagbladet nogensinde at om sĂ„kaldt demokratiske ledere – som USAs og NATOs – nĂ„r sine mĂ„l nĂ„r de hĂŠrger MellemĂžsten, opruster sin atomvĂ„benarsenaler, udvidder NATO, leger med ilden omkring Taiwan eller har indfĂžrt massedrĂŠbende Ăžkonomiske sanktioner? (Retorisk spĂžrgsmĂ„l).

Vesten sĂ„rbar? Med 12-15 gange hĂžjere militĂŠrudgifter end Rusland, en global indflydelse, som Rusland ikke engang kan drĂžmme om. Aner de hvorledes Ruslands ledere har forsĂžgt at afvĂŠrge den nuvĂŠrende situation og aldrig – aldrig – er blevet lyttet opmĂŠrksomt til af nogen i NATO?

Hvis “ja” sĂ„ er de uhĂŠderlige. Hvis “nej” er de for uvidende til at have sĂ„ skarpe meninger.

PĂ„ sociale medier skrev jeg om Heidi Avellans artikel:

🆘 “Ännu en annars förnuftig mĂ€nniska blir militarismens korsfarare.

Jag har lÀnge hÀvdat att militarismen har blivit vÀstvÀrldens sekulariserade religion. Inget hÄller den ihop bÀttre just nu. Och som med andra religioner behövs inga argument. Tror du pÄ militarismen och NATO som dess kyrka, sÄ Àr det bara att speeda upp korstÄget.

Interesting too?  Een blandt mange negative konsekvenser af det militĂŠre misbrug af Ukraine

Tills ett krig gör slut pÄ oss alla.

Alternativt att nĂ„gon makthavare stannar upp, börjar tĂ€nka och frĂ„gar: Vad fan Ă€r det för masspsykos ur all proportion vi deltar i?”

For lĂŠg mĂŠrke til Avellans formulering – at Sverige ikke bare skal bidrage til NATO, Sverige skal vĂŠre NATO. Sverige skal ikke vĂŠre Sverige. Ikke vĂŠre EU. Ikke vĂŠre FN. Ikke vĂŠre et ordentlig land, som viser international solidaritet med de svagere, vĂŠrner om folkeretten (som NATO overtrĂŠder hver dag, nemlig sin egen traktat som er en kopi af FN-ErklĂŠringen). Og det skal ikke stĂ„ neutralt for at kunne mĂŠgle.

Sverige skal vĂŠre NATO. “Forsvarsalliancen” NATO, der har ekspanderet til 30 medlemmer og 42 partnere og spreder sin politik pĂ„ alle kontinenter uden at der noget sted har vĂŠret afholdt en folkeafstemning om NATO-medlemsskabet. Og Ukraine – hvor der ikke findes Ă©n opinonsundersĂžgelse de sidste 30 Ă„r, der viser at en majoritet af befolkningen frem til november 2021 Ăžnskede NATO- eller EU-medlemsskab. Ukrainerne Ăžnskede mest en pagt med Rusland og en folkeafstemning om diverse alternativer.

NATO blÊste dén demokratiske opinion en lang march.

Som Heidi Avellan – som jeg udtrykkelig mener har vĂŠret et fornuftigt menneske – taler en militarist, der ikke har tĂŠnkt Ă©n selvstĂŠndig tanke om fred og fuldstĂŠndigt har mistet sin tidligere fornuft og intellektuelle kvalitet.

Om NATO, Rusland og Ukraine og denne konflikt har jeg skrevet en 160-sider analyse sidste sommer. Den eneste af slagsen. Hverken hun eller Sydsvenskan har vist den den mindste interesse – som heller intet andet vestligt mainstream medie.

For der er kun Ă©n sandhed i den frie presse.

‱

Idag svinger sĂ„ ogsĂ„ Norges stĂžrste og bedste avis pĂ„ vensterkanten, Klassekampen – med denne lederartikel af nyhedsredaktĂžr Lars Vegstein – “VĂ„benstĂžtte” ind i militarismens blindgyde.

Da det er en avis jeg i mange Ă„r har sat stort pris pĂ„ og af og til selv – for Ă„r tilbage har bidraget til – fandt jeg anledning til at sende fĂžlgende Ă„bne brev til Vegstein med kopier til den Ăžvrige redaktionelle ledelse:

KĂŠre Lars Vegstein

Trist leder om “VĂ„benstĂžtte” – helt uden forstĂ„else for den underliggende konflikt (krige udspiller sig altid som resultat af konflikter og er i sig uinteressante hvis man vil skabe fred) som er en NATO-Ruslands-konflikt, som kynisk udspilles af begge sider pĂ„ Ukraines jord. Det findes intet makro-perspektiv i tid og rum i en eneste sĂŠtning.

Interesting too?  â–ș â–ș Sweden's mystery submarine search exposed

Vi pĂ„ TFF har skrevet mere end de fleste siden 2014 om disse ting, og jeg tog 25. februar 2022 fuldstĂŠndig afstand fra Ruslands folkeretsstridige og uetiske invasion, der nu har givet NATO-lande og ansĂžgere som Sverige og Finland full blast i panik. Ikke Ă©n eneste seriĂžs udredning inden ansĂžgning, ingen analyse af konsekvenserne bare en uge frem, ingen folkelig debat som sig hĂžr og bĂžr i et demokrati – bare en militaristisk massepsykose.

Som Klassekampen nu gennem din leder desvÊrre spÊder pÄ.

I denne 160-siders analyse – som ingen heller pĂ„ Klassekampen har vist interesse – fra sommeren 2022 stĂ„r der nok sĂ„ meget, som jeg tror vil overraske dig

 – herunder at der skal to til at slĂ„s og at intet er enkelt i denne konflikt, der har mindst 30 Ă„r pĂ„ nakken – og som mĂŠngder af begavede eksperter pĂ„ Rusland og sikkerhedspolitik – herunder en serie amerikanske og USAs Moskva-ambassadĂžrer – advarede om i Ă„revis.

Og vĂ©d du f.eks. att samtlige russiske prĂŠsidenter har ytret interesse for at blive NATO-medlem? At Gorbatjov fik lĂžfter af alle vigtige vestlige leder at hvis Østtyskland kom med ind i NATO ville man ikke udvidde NATO “en tomme” – nej det er ikke russisk propaganda selvom det betegnes sĂ„dan pĂ„ bĂ„de NATO’s og EU’s hjemmesider?

Ingen lyttede. At dĂžmme efter din leder, heller ikke du.

Trist at Klassekampen, som jeg fulgt og af og til blevet publiceret i, nu forener sig med militarismens korstĂ„g – over for et land, der har 5-6% af NATO’s militĂŠre udgifter og i Ă„revis har fungeret som legitimerende Ă„rsag til NATO’s egen irrationelle politik.

Hele denne konflikt og krig blev forudsagt og kunne have vÊret undgÄet. Det er derfor Rusland mÄ beskyldes for at vÊre 100% ansvarlig og NATO 0% ansvarlig.

Der er noget, der ikke stemmer, Lars Vegstein. Du burde have gennemskuet bare lidt af det.

Med venlig hilsen

Jan Øberg, dr. hc, docent,
freds- og fremtidsforsker”

Hvis der – mod forventing – kommer et svar fra nogen af de ovenstĂ„ede mediefolk vil jeg gengive det hĂ©r.

Addendum 12:e februar 2023:

Og det gjorde der ikke.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

4 Comments

 1. Og i dag sprang Danmarks Radio sÄ ud som pÄvirkningsagentur for NATO. Hvis man er uenig med DRs og Forsvarets analytikere, spreder man per definition russisk propaganda, ifÞlge artiklen i statsmediet. DR har endda fundet en politolog fra KU, der er villlig til at stille op og erklÊre alle, der er uenige med hende, som vÊrende Putin-sympatisÞrer. For som vi jo alle ved: Rigtige danskere er altid enige om alting, sÄ hvis nogen skulle vÊre uenige, kan de simpelthen ikke vÊre rigtige danskere.

  Vor tids totalitarisme kommer ikke fra hĂžjre, men derimod fra centrum.

  https://www.dr.dk/nyheder/udland/britiske-spanske-italienske-og-tyske-influencere-deler-pro-russiske-historier-om

  • Mange tak, Niels Duus Nielsen. Den artikel, du referer til, er det man kalder politisk-psykologisk projektion – altsĂ„ at man projicerer sine egne mĂžrke sider over pĂ„ de andre. Vestlige mainstream medier er Ă©n stor omgang FOSI – Fake + Omission + Source Ignorance. Og det meste er meningsjournalistik – et omrĂ„de, desvĂŠrre, hvor public service-meidet DR ligger endog meget langt fremme. Intet medie eller statslig forskningsinstitution i Danmark ville turde publicere det, vi helt normalt kalder en sammenlignende analyse af disinformation i bĂ„de Rusland og NATO-landene.

 2. De nye kriser og krige opererer vertikalt (tidligere tiders kriser og krige var mere horisontale). De Ăžkonomiske magter, banker og finanskoncerner i svĂŠrvĂŠgtsklassen, benytter sig hovedsagelig af vertikale principper, som strĂžmmer ud i alle samfundets Ăžvrige funktioner, sĂ„som politiske, formidlingsmĂŠssige (viden/informationsdeling, via medier) og demokratiske processer (som derved ophĂžrer med at vĂŠre hvad de var tiltĂŠnkt). Folkelige og demokratiske processer trives bedre med et “horisontalt princip” – sĂ„ “lavt hieraki”, sĂ„ lidt centralisme, stat finanskoncerner og monopolfirmaer som muligt – det var Gandhis pointe da Indien gjorde sig uafhĂŠngig af det ekstremt “vertikale”, centralistisk og hierakisk opbyggede UK.
  Krig og kriser idag kommer oppefra – lĂžsningerne, freden og stabiliteten kommer nedefra = nĂ„r folk selv tager ansvar, samarbejder og hjĂŠlper hinanden, som famile, venner og gode naboer. Den unipolare verden er ekstremt hierakisk centralistisk og “vertikal” – den multipolare er mere rummelig decentraliseret og “horisontal” – den unipolare verden kan ikke rumme den multipolare verden; men den multipolare kan rumme den unipolare verden. Man mĂ„ navigere ud fra de flestes behov for det bedst mulige – der er ingen ideelle verdener, men de navn- og ansigtslĂžse krĂŠfter som for tiden desperat forsĂžger at indsĂŠtte en ny verdensorden er utvetydigt den dĂ„rligste lĂžsning (bortset fra “den endelige lĂžsning”? -med dette begrebs tragiske ekko i historien).

 3. I morse hade SR en debatt, dÀr den gamla vÀnsterledaren Gudrun Schyman argumenterade för att en fredsuppgörelse mÄste komma till stÄnd sÄ fort som möjligt. Bara detta att krÀva förhandlingar var tydligen sÄ kÀnsligt att nuvarande ledningen för VÀnsterpartiet ikvÀll sÄg sig tvungna att gÄ ut och ta avstÄnd frÄn Schymans Äsikter.

  Vi stÄr i ett politiskt landskap dÀr alla springer Ät samma hÄll, dÀr de partier som tidigare varit nÄgorlunda förankrade i fredsrörelsen nu tÀvlar om att överge den. Lösningen Àr krig och mer vapen, och vi som tycker nÄgot annat fÄr mindre och mindre utrymme för att uttrycka detta för varje dag som gÄr kÀnns det som.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

”XI JINPING – Verdens mektigste mann”

Next Story

Den danske regering sidste besĂžg i Ukraine – Vestens sidste eller nĂŠstsidste krig?

Latest from Cold Wars - Kold Krig

%d bloggers like this: