29. januar 2019

DR kan i dag fortælle os at

Trump har gjort indtryk: Forsvarsbudgettet √łges med 4,5 milliarder kroner: Med till√¶gsaftalen bruger Danmark 1,5 procent af BNP p√• Forsvaret.

Læs den selv. Det fremgår blandt andet at det er det stærke trumpske pres på Europa, der har fået forsvarsministeren til at arbejde for dette.

Og man forst√•r at det d√©r med pengene er det v√¶sentligste – det er f√łrst nu efter den yderligere bevilling – ovenp√• tidligere for√łgelser – man skal til at diskutere hvad man egentlig skal bruge pengene p√• (!).

Hele diskussionen om at et lands og dets befolknings sikkerhed i denne verden kan m√•les i milit√¶rets procentandel af GDP er, fra ethvert intellektuelt synspunkt, helt ud i hampen. Det er istedet et stensikkert tegn p√• tidens intellektuelle fattigdom, n√•r man tror at sikkerhed ikke er en kvalitet, men noget, der kan kvantifices som det g√łres h√©r – dvs. regnes i kroner og √łrer.

Eller at tro at denne marginale √łgning har nogen som helst effekt p√• trusselsbilledet. Hvis man virkeligt troede p√• den gigantiske russiske trussel, man selv maler p√• v√¶ggen, ville man jo satse helt andre – st√łrre – summer.

Men nu sender man lidt fjollede “signaler” og, vigtigst af alt, man viser at Danmark st√•r last og brast med His Master’s Voice uanset hvor uacceptabel USA’s politik i√łvrigt er.

Jeg formoder at det var sådan man også tænkte som allieret i den gamle Warszawapagt vis-a-vis Moskva.

Og nu vi er ved truslen: Ruslands milit√¶re udgifter er 8% af NATOs og omkring 11 procent af USAs. Og de er for nedadg√•ende, mens USA er i hastig stigning. Sidste √•r √łgede USA sine i forvejen perverst h√łje milit√¶rudgifter med cirka det samme bel√łb som Ruslands hele budget!

Interesting too?  Nedl√¶g NATO: Ukraine er alliancens st√łrste fejltagelse

Og Hjort Frederiksen, der ikke har sagkundskab p√• omr√•det, synger – som han skal i propaganda-koret – med korte mellemrum om snart den ene og snart den anden trussel, som Rusland udg√łr.

Gad vide hvem der i Danmark egentlig holder i trådene til denne tragiske dukke?

Og endelig – i en tid hvor ingen DR (eller andre) journalister gider at t√¶nke lidt over sagerne p√• det h√©r omr√•de eller fremdrage nyttig viden til the public i public service: Hvis man skal tale om sikkerhed, er det jo moderne at tale om menneskelig sikkerhed. En selvst√¶ndigt t√¶nkende journalist ansat i frie medier kunne derfor sp√łrge: Hvad koster egentlig forsvaret per indbygger?

Og da ville han eller hun finde at Danmark bruger US $ 662 per indbygger, Rusland US $ 450. Og at Rusland forresten har et territorium at forsvare, der er en smule st√łrre end Danmark. Alt if√łlge SIPRI – Stockholm International Peace Research Institute – som ingen kan beskylde for at v√¶re ukyndigt eller at fremme Ruslands sag.

PS Og på denne måde kommenterer den amerikanske ambassadrice et par dage efter den danske beslutning om (endnu) mere penge til forsvaret. Gad vide om hun er blevet spurgt eller det er på eget initiativ hun som repræsentant for USA blander sig i dansk politik på denne våsede måde?

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

4 Comments

  1. skal vi finde os i det ? hvem er frisk p√• at arrangere nogle demoer i de st√łrre byer imod beslutningen, lad sp√łrgsm√•let st√• √•bent til efter valget s√• vi kan stemme nej, dette er en forkert beslutning og vi vil h√łres inden vores land g√•r i gang med oprustning.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Hvordan DR vil vi skal forst√• USA’s legitime ret til at p√•virke Venezuela og udr√•be en ny statsledelse

Next Story

Peace illiteracy

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: