/////

Danmark militariseres yderligere

29. januar 2019

DR kan i dag fortælle os at

Trump har gjort indtryk: Forsvarsbudgettet øges med 4,5 milliarder kroner: Med tillægsaftalen bruger Danmark 1,5 procent af BNP på Forsvaret.

Læs den selv. Det fremgår blandt andet at det er det stærke trumpske pres på Europa, der har fået forsvarsministeren til at arbejde for dette.

Og man forstår at det dér med pengene er det væsentligste – det er først nu efter den yderligere bevilling – ovenpå tidligere forøgelser – man skal til at diskutere hvad man egentlig skal bruge pengene på (!).

Hele diskussionen om at et lands og dets befolknings sikkerhed i denne verden kan måles i militærets procentandel af GDP er, fra ethvert intellektuelt synspunkt, helt ud i hampen. Det er istedet et stensikkert tegn på tidens intellektuelle fattigdom, når man tror at sikkerhed ikke er en kvalitet, men noget, der kan kvantifices som det gøres hér – dvs. regnes i kroner og ører.

Eller at tro at denne marginale øgning har nogen som helst effekt på trusselsbilledet. Hvis man virkeligt troede på den gigantiske russiske trussel, man selv maler på væggen, ville man jo satse helt andre – større – summer.

Men nu sender man lidt fjollede “signaler” og, vigtigst af alt, man viser at Danmark står last og brast med His Master’s Voice uanset hvor uacceptabel USA’s politik iøvrigt er.

Jeg formoder at det var sådan man også tænkte som allieret i den gamle Warszawapagt vis-a-vis Moskva.

Og nu vi er ved truslen: Ruslands militære udgifter er 8% af NATOs og omkring 11 procent af USAs. Og de er for nedadgående, mens USA er i hastig stigning. Sidste år øgede USA sine i forvejen perverst høje militærudgifter med cirka det samme beløb som Ruslands hele budget!

Interesting too?  ”Alle lod sig rive med …”

Og Hjort Frederiksen, der ikke har sagkundskab på området, synger – som han skal i propaganda-koret – med korte mellemrum om snart den ene og snart den anden trussel, som Rusland udgør.

Gad vide hvem der i Danmark egentlig holder i trådene til denne tragiske dukke?

Og endelig – i en tid hvor ingen DR (eller andre) journalister gider at tænke lidt over sagerne på det hér område eller fremdrage nyttig viden til the public i public service: Hvis man skal tale om sikkerhed, er det jo moderne at tale om menneskelig sikkerhed. En selvstændigt tænkende journalist ansat i frie medier kunne derfor spørge: Hvad koster egentlig forsvaret per indbygger?

Og da ville han eller hun finde at Danmark bruger US $ 662 per indbygger, Rusland US $ 450. Og at Rusland forresten har et territorium at forsvare, der er en smule større end Danmark. Alt ifølge SIPRI – Stockholm International Peace Research Institute – som ingen kan beskylde for at være ukyndigt eller at fremme Ruslands sag.

PS Og på denne måde kommenterer den amerikanske ambassadrice et par dage efter den danske beslutning om (endnu) mere penge til forsvaret. Gad vide om hun er blevet spurgt eller det er på eget initiativ hun som repræsentant for USA blander sig i dansk politik på denne våsede måde?

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

4 Comments

  1. skal vi finde os i det ? hvem er frisk på at arrangere nogle demoer i de større byer imod beslutningen, lad spørgsmålet stå åbent til efter valget så vi kan stemme nej, dette er en forkert beslutning og vi vil høres inden vores land går i gang med oprustning.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Hvordan DR vil vi skal forstå USA’s legitime ret til at påvirke Venezuela og udråbe en ny statsledelse

Next Story

Peace illiteracy

Latest from Dansk politik

%d