/

Fredspriset till Ahtisaari Ànnu en skandal

Martti Ahtisaari uppfyller inte nÄgot av kriterierna för att fÄ fredspriset, inte ens med en generös tolkning av formuleringarna i Alfred Nobels testamente frÄn 1895; att bidra till broderskap i vÀrlden, reducera arméer och ordna fredskonferenser.
Ahtisaari har vid upprepade tillfĂ€llen tjĂ€nstgjort som en ”fredsfixare” för makteliter i vĂ€st. 1999 var han den utsĂ€nde som övertalade den serbiska staten att ge upp efter 78 dagar av Natobombning – den brutalaste hĂ€ndelsen i Europa sedan 1945, som dessutom saknade mandat frĂ„n FN:s sĂ€kerhetsrĂ„d.
DĂ€refter blev han arkitekt till planen bakom avskiljandet av det nu ”sjĂ€lvstĂ€ndiga” Kosovo, som bröt sig loss frĂ„n Serbien i spĂ„ren av bombningarna. Kosovo erkĂ€nns bara som sjĂ€lvstĂ€ndigt av 25 procent av vĂ€rldens stater.
SĂ„ Ahtisaari Ă€r en man som genom sina ”medlingar” helt och hĂ„llet omhuldar den ”fred” som skapas med militarism och brott mot internationell lag – snarare Ă€n att följa FN-normen om ”fred med fredliga medel”.

Nobelkommittén ska, enligt Nobels testamente, inte nödvÀndigtvis bestÄ av norska parlamentariker. Nobel stipulerade bara att de som delar ut priset ska utses av det norska parlamentet.

Skulle nĂ„gon drömma om att lĂ„ta en grupp parlamentariker bestĂ€mma vem som ska fĂ„ Nobelpriset i till exempel medicin, fysik eller litteratur utan att ha den minsta kunskap om Ă€mnet eller professionell bakgrund inom fĂ€ltet? ÄndĂ„ Ă€r detta precis vad NobelkommittĂ©n gör. Ingen av dem har nĂ„gon professionell kunskap om Ă€mnet fred.

Kommittén har Äterigen belönat en av sina politiska vÀnner istÀllet för nÄgon av de oberoende kandidater som fanns i Är och som verkligen har bidragit till genuin fred intellektuellt, kulturellt eller genom kontakter folk-till-folk.

Interesting too?  Friholterna pĂ„ Orust: VĂ€rldsmedborgare pĂ„ en liten ö i kamp mot militarismen, Sveriges NATO-medlemsskap och censuren

Detta Àr en skandal. Ytterligare en efter Al Gore förra Äret.

De av oss som strÀvar efter en verkligt fredlig vÀrld berövas Äterigen vÄrt viktigaste pris med det hÀr Ärets utnÀmning.
Mer om Alfred Nobel och hur hans testamente kringgÄs kan du lÀsa hÀr.

ÖversĂ€ttning frĂ„n engelska: Caspar Behrendt

[JÖ # 1230]

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Nobel-komiteens valg – endnu en skandale

Next Story

HjĂŠlp SĂžren Gade med et reality check!

Latest from Fred

%d bloggers like this: