/

Fredspriset till Ahtisaari ännu en skandal

Martti Ahtisaari uppfyller inte något av kriterierna för att få fredspriset, inte ens med en generös tolkning av formuleringarna i Alfred Nobels testamente från 1895; att bidra till broderskap i världen, reducera arméer och ordna fredskonferenser.
Ahtisaari har vid upprepade tillf√§llen tj√§nstgjort som en ‚ÄĚfredsfixare‚ÄĚ f√∂r makteliter i v√§st. 1999 var han den uts√§nde som √∂vertalade den serbiska staten att ge upp efter 78 dagar av Natobombning ‚Äď den brutalaste h√§ndelsen i Europa sedan 1945, som dessutom saknade mandat fr√•n FN:s s√§kerhetsr√•d.
D√§refter blev han arkitekt till planen bakom avskiljandet av det nu ‚ÄĚsj√§lvst√§ndiga‚ÄĚ Kosovo, som br√∂t sig loss fr√•n Serbien i sp√•ren av bombningarna. Kosovo erk√§nns bara som sj√§lvst√§ndigt av 25 procent av v√§rldens stater.
S√• Ahtisaari √§r en man som genom sina ‚ÄĚmedlingar‚ÄĚ helt och h√•llet omhuldar den ‚ÄĚfred‚ÄĚ som skapas med militarism och brott mot internationell lag ‚Äď snarare √§n att f√∂lja FN-normen om ‚ÄĚfred med fredliga medel‚ÄĚ.

Nobelkommittén ska, enligt Nobels testamente, inte nödvändigtvis bestå av norska parlamentariker. Nobel stipulerade bara att de som delar ut priset ska utses av det norska parlamentet.

Skulle n√•gon dr√∂mma om att l√•ta en grupp parlamentariker best√§mma vem som ska f√• Nobelpriset i till exempel medicin, fysik eller litteratur utan att ha den minsta kunskap om √§mnet eller professionell bakgrund inom f√§ltet? √Ąnd√• √§r detta precis vad Nobelkommitt√©n g√∂r. Ingen av dem har n√•gon professionell kunskap om √§mnet fred.

Kommittén har återigen belönat en av sina politiska vänner istället för någon av de oberoende kandidater som fanns i år och som verkligen har bidragit till genuin fred intellektuellt, kulturellt eller genom kontakter folk-till-folk.

Interesting too?  Fogh Rasmussen efterlader en verden i kaos

Detta är en skandal. Ytterligare en efter Al Gore förra året.

De av oss som strävar efter en verkligt fredlig värld berövas återigen vårt viktigaste pris med det här årets utnämning.
Mer om Alfred Nobel och hur hans testamente kringgås kan du läsa här.

√Ėvers√§ttning fr√•n engelska: Caspar Behrendt

[J√Ė # 1230]

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Nobel-komiteens valg – endnu en skandale

Next Story

Hj√¶lp S√łren Gade med et reality check!

Latest from Fred

%d bloggers like this: