//

Er du for fred, så overvej at stemme blankt

Dagens Danmark ledes af politiske partier for hvem fred enten er irrelevant eller ukendt. Jeg har skrevet f√łr, at diskursen om fred i forskning, medier og politik er sygnet hen – blevet fjernet af det Milit√¶r-Industrielle-Akadamiske Kompleks, MIMAK, som alle lande har i st√łrre eller mindre omfang – men som i praksis er vokset overalt, is√¶r i USA.

En ny meget vigtig analyse af de politiske partiers holdninger til oprustning, krig og Ukraine specifikt giver mig anledning til at sige, at situationen h√©r op til valget er helt og aldeles r√¶dselsfuld fra et demokratisk synspunkt – med mindre man antager at 98 procent af danskerne st√łtter krig, oprustning, v√•beneksport, trusselspolitik og stadig h√łjere risiko for atomkrig. Er det m√•ske d√©r, Danmark er?

Den er lavet af Tom Vilmer Paamand fra paraplyorganisationen Fred.dk Рog du kan læse den her og være helt sikker på at Berlingerne, Politiken og DR public service ikke vil finde den værd at omtale Рheller ikke som en indikator på problemet med de militariserede demokratier, fraværet af en danske freds- og nedrustningspolitik og det faktum at der ikke er noget sted, den fredsstræbende dansker kan sætte sit kryds. Og at det ikke siden 1945 har været sådan.

Unders√łgelsen fort√¶ller ogs√• at h√łjre-venstre spektret nok stadig findes i termer af intensitet/blindhed – men at man ikke skal regne med et egentlig fredsengagement fra midten af socialdemokratiet og ude mod en ideologisk vensterfl√łj.

Selv tror jeg at d√©n vensterfl√łjs-katastrofe begyndte allerede med Jugoslaviens opl√łsningkrige i 1990-erne hvor hverken vensterpartierne, freds- eller kvindebev√¶gelserne kunne finde ud af det, helvedes komplekst som det var. Det kunne heller ikke ellers ordentlige mennesker som Gy√∂rgy Konrad, J√ľrgen Habermas, flere gr√łnne, Vaclav Havel – der tilsyneladende alle troede p√• det til lejligheden opfundne begreb “humanit√¶r intervention” udf√łrt af NATO i total foragt for NATOs egen traktat, FN-Erkl√¶ringen og folkeretten i √łvrigt.

Det var i d√©n sammenh√¶ng Nyrup Rasmussen og Niels Helveg Petersen f√łrte Danmark ind p√• karrieren som bombeland – hvilket Fogh Rasmussen, L√łkke Rasmussen (pas p√• navnet Rasmussen!), Thorning Schmidt og triumviratet Frederiksen, Kofod og B√łdskov har kunnet speede op p√• stadig h√łjere niveauer og i flere nye lande.

Som dansker har jeg fulgt det i over 40 år og jeg siger det med dyb smerte.

Det Danmark, jeg voksede op og arbejdede i som ung er fuldst√¶ndigt borte. Frem til omkring 2000 var det en grundopfattelse at oprustning og krig var noget skidt, at man skulle tale med hinanden i stedet, at FN var vigtigt, at atom- og anden nedrustning var etisk rigtigt – omend ikke let – og selvom Danmark var NATO-land, s√• var der plads til at analysere og t√¶nke. Og diskutere. Det var helt OK at der fandtes flere meninger – og narrativer. M√•ske de ikke altid var s√• brede som jeg kunne √łnske men sammenlignet med dagens A4-tynde tolerance…

Interesting too?  Behind every refugee stands an arms trader

Vi havde i alle 1980-erne et Sikkerheds- og Nedrustningspolitisk Udvalg, SNU, med minister-r√•dgivere, forskere (inkl jeg selv), journalister, partirepresentanter og milit√¶rfolk, der f√łrste informerede samtaler, pr√łvede synspunkter af med hinanden med et bredt spektrum af indfaldvinkler og som kunne publicere tykke rapporter – regeringsrapporter – om for eksempel Norden som atomfri zone.

Et lignende intellektuelt input v√©d dagens beslutningstagere ikke at de har brug for, en slags opportun uvidenhed. Og det har de for s√•vidt heller ikke i og med at de ser deres opgave som den at f√łre politik i et lydland – mere loyal med NATO og USA end med sin egen befolkning – noget, man vel kunne betegne som politisk landsforr√¶deri i krigstid omend der ikke er krig p√• dansk territorium.

Nej, kære læser, dette er ikke nostalgi og det hjælper ikke nogen at sige, at tiden er en anden i dag.

Det der ikke findes i dag er netop denne kvalitet Рkundskab, evne til at se ting fra flere sider, bred ekspertise, der bliver inddraget, vilje og evne til at se beslutninger også på en længere horisont.

Og der fandtes en etik for at lille Danmark skulle st√• solidarisk med de sm√•, der bliver overfaldet af de store, st√łtte folkeretten etc netop fordi, som Olof Palme altid fremh√¶vede, de sm√• lande er bedst beskyttet af en fungerende folkeret, n√•r de store f√łrer krig og dominerer – og derfor er det vores forbandede pligt at st√• for og med et st√¶rkt FN, f√łlge Genevekonventionerne og – vel at m√¶rke – r√•be op n√•r andre forbryder sig mod disse ting.

I dag er Danmark uden sådanne kvalitative evner Рi såvel forskning, politik som medier.

Danmark – og h√©r jeg siger aldrig vi – har gjort sig 100% afh√¶ngig af USA og NATO, ude af stand til at t√¶nke selv og udrede vigtige sp√łrgsm√•l. Dets politikere st√łtter enhver form for amerikanske krig og hader liges√• lydigt som uvidende enhver som USA/NATO hader.

Det hele er vanvittigt dobbeltmoralsk, etisk flosset i alle kanter – fra kongehuset til enkelte firmaer, der skam alle v√©d at krig er l√łsningen p√• Ukraine-konflikten og aldrig har sagt √©t ord om hverken NATO/amerikanske krigsforbrydelser af tifold st√łrre omfang – eller brudt sig det mindst om ofrene for USAs krige. De var jo ogs√• vores krige.

Hvis man overlod Udenrigsministeriet, Danmarks Radio og DIIS til US State Department i Washington og Forsvarsministeriet til Pentagon ville der formentlig ikke v√¶re et A4-ark til forskel i den f√łrte politik for nu at tale Newspeak √† la Mette Frederiksen.

Danmark er på vej til at have samme status under USA/NATO som DDR synes at have haft under Sovjetunionen og Warszawa-pagten.

Interesting too?  Vad kan fred t√§nkas vara?

Der er ikke engang nogle repr√¶sentanter for det officielle Danmark, der idag t√łr sige at USA f√łrer en risikabel (for ikke at sige sk√¶bnesvanger) politik vis-a-vis Ukraine og har k√łrt l√łbet s√•dan at Europa, dets n√¶rmeste alierede, betaler en skyh√łj pris hele vejen rundt som k√łber af amerikanske energiresurser hvilket f√łrer EUs √łkonomi mod en slags afgrund (og l√¶gger USAs afgrund lidt l√¶ngere borte). Nej, propagandister kalder det “Putin-priser” med vanlig foragt for fakta, historie, sammenh√¶ng, selvkritik og rationalitet.

Den n√¶vnte unders√łgelse af Paamand dokumenterer det triste faktum i dansk demokrati, at der i bedste fald findes √©t parti, du m√•ske kan h√•be p√• vil st√• for en fredelig kurs fremover hvis…nemlig Frie Gr√łnne (Q).

Alle andre politiske partier er fredspolitisk utroværdige, og militarismens mest ekstreme fortalere er Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Venstre. I dén forstand findes Socialdemokratiet simpelthen ikke. Det er Рsom jeg tror P. O. Engquist sagde det Рet parti, der ikke længere har en historie at fortælle Рheller ikke fredens, nedrustningens, den fælles sikkerheds og den international solidaritets historie, vil jeg lægge til.

N√•, danskerne stemmer sikkert som s√• mange andre efter pengepungen og de indholdstomme valgplakater som den med moder Mettes “Lad os passe p√• fremtiden” (Hvilke “os”? Hvilken fremtid – den med stadig mere militarisering, krig og risiko for atomkrig? Kan man overhovedet passe p√• fremtiden?)

Jeg v√©d ikke hvor stor en andel af danskerne, der synes at krig er noget m√łg og som f√łler at hele den politiske elite er p√• en gal, uetisk og meget farlig kurs. Men dem der nu m√•tte findes med d√©n holdning b√łr sige det h√łjt. F√• freden ind i debatten. Bruge denne unders√łgelse. Bruge deres angst for fremtiden konstruktivt. Og sige nej til hele elitens autorit√¶re militarisme – og stemme blank.

Der m√• og skal komme en dag hvor krig og fred bliver tvunget op p√• agendaen og militarismens kakistokrater bliver tvunget ned. Sp√łrgsm√•let om hvorvidt et land skal deltage i krig eller ej er og forbliver det vigtigste en politiker kan v√¶re med at tr√¶ffe.

Derfor er kombinationen af intellektuel og moralsk nedrustning og militær oprustning og stadig nye krigsprojekter så farlig og vil med usvigelig sikkerhed få konsekvenser på jorden.

Og s√• er det ret ligegyldigt hvad du skulle have haft i l√łn eller pension…

Hvis ikke en fredsopinion og -bevægelse nu, hvornår så?

Hvis denne artikel var nyttig og du mener det er vigtigt med andre indfaldsvinkler end dem, du finder i mainstream/malstr√łms-medier, forskning og politik, s√• bliver jeg glad for at du viser det h√©r. Klik – det er sikkert, nemt og hurtigt. Tak!

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

8 Comments

 1. Vi er mange i Enhedslisten, der f√łlger dine gode analyser og i √łvrigt arbejder h√•rdt p√• at skabe folkeligt pres for fred og forhandling. Driver du ikke din arrogance lidt vidt ved at opfordre til at stemme blankt? Vi har i EL brug for hver eneste stemme d. 1. november.

  • K√¶re Anne Hasrl√łv – Tak – men med fare for at drive min arrogance endnu videre i dine √łjne . . . s√• st√•r der “overvej” i overskriften. Det gl√¶der mig at der er mange inkl du selv, der s√¶tter pris p√• mit arbejde; det v√©d jeg skam godt fordi jeg har holdt foredrag hos flere EL-lokalforeninger i √•r og de har v√¶ret meget positive oplevelser, jeg tror jag kan sige for begge parter. N√•r det g√¶lder to i ledende stilling i EL s√• v√©d du sikkert ogs√• at jeg er blevet svinet til p√• en injurierende m√•de – under al moralsk kritik fordi de lyver men det har v√¶ret meget ubehageligt. Jeg anbefaler ikke nogen at stemme p√• hverken EL eller noget andet parti af den grund, at jeg – arrogant nok – kan man sige mener at partier som grund for demokratiet har udspillet sin rolle og stort set alle har opgivet deres oprindelige idealer og v√¶rdier. Desuden: I DK Danmark er 136 000 mennesker medlemmer af et politisk parti (2020). Det er 2,2% af danskerne. Det er ikke noget at bygge et demokrati p√• l√¶ngere. S√• lad os diskutere nogle m√•der at forny demokratiet p√• – og held og lykke med det, du tror p√•. Jeg g√łr det ikke – og det har vi vidst lige god demokratisk ret til. Alt godt – JAN

 2. Til Anne Hasrl√łv

  Du skal ikke kritisere budbringeren, men toppen i dit eget parti for at hoppe på den militaristiske vogn!

  Hvorn√•r er venstrefl√łjen holdt op med at l√¶gge den √łkonomiske analyse til grund og stille det oplagte sp√łrgsm√•l:

  HVEM TJENER P√Ö DETTE VANVID??

 3. Tack Jan!

  En god och bra analys och uppfordran att st√• upp f√∂r alternativ konflikthantering bort fr√•n militarismen och att p√• nytt “ge freden en chans”.
  Jag hoppas m√•nga danskar vill lyssna och agera….. lika mycket som jag vill att vi svenskar v√•gar bryta mot MIMAK och st√• upp f√∂r en h√•llbar och fredlig framtid!

  Bästa hälsningar Henrik

 4. Hvad er demokrati…

  ‚Äď n√•r grundlaget for de valg mennesker tr√¶ffer sker p√• et uinformeret, uniformeret og udokumenteret grundlag ?

  ( i mods√¶tning til opbyggelige samtaler ‚Äď herunder offentlig debat/samtaler ‚Äď hvor veldokumenterede informationer er tilg√¶ngelige for alle, og evnen til at t√¶nke k√¶rligt, konstruktivt og kritisk udfolder sig frit ‚Äď og modigt )

  ‚Äď n√•r demagogi, propaganda/PR & massepsykoser i mildere/sv√¶rere grad s√¶tter hele (eller dele) af samfundet i en permanent undtagelsestilstand ?

  – n√•r ingen stilles til ansvar for deres hidtidige handlinger, inden de atter st√•r og lover “guld og gr√łnne skove”

 5. Den mest signifikante fremgang ved det overst√•ede valg blev netop : historisk rekord i antal blanke stemmer – alts√• en sejr for dette synspunkt – og samtidig en diagnose af samfundets helbredstilstand. Karl Mannheims “samtidsdiagnose” og “videnssociologi” in memoriam – akademiske discipliner som burde have v√¶ret repr√¶senteret i den officielle danske akademiske verden. Det er 100 √•r siden Karl M udviklede dem i Tyskland, s√• tiden er ved at v√¶re overmoden, gr√¶nsende til forr√•dnelse…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Sverige lovar 100% lojalitet med NATO-kyrkan inklusive dess gudomliga atomvapenpolitik

Next Story

På väg mot krig och kärnvapen: Sveriges säkerhet hotas nu mer av Sveriges egne beslutsfattare än av Ryssland

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: