//////

Udenrigsminister Kofod er mere loyal med Ukraine og USA end med truede danske forskeres rettigheder

P√• foranledning af folketingsmedlem Marie Krarup var der fredag den 19. august et samr√•d i Udenrigsudvalget med udenrigsminister Jeppe Kofod om det ukrainske nationale sikkerhedsr√•ds usmagelige sortlistning af 72 mennesker rundt i verden (herunder undertegnede) som “pro-russiske” og “disinformationsterrorister,” som landets ledelse mener b√łr stilles for en milit√¶rdomstol, “udrenses (“lustration”) og/eller uds√¶ttes for “sanktioner” ogs√• d√©r hvor de bor – udenfor Ukraine.

For et retskaffent og vidende – retsvidende – menneske er denne menneskerettigheds-sag utrolig enkel: Man laver ganske enkelt ikke s√•danne “Wanted”-lister over mennesker p√• grund af deres helt lovlige og legitime analyser og meninger. Hvis det officielle Ukraine er utilfreds kan det jo blot tage diskussionen op, kritisere os for det, vi faktisk har sagt og skrevet eller – som jeg har foresl√•et – invitere os til debat i ukrainske medier. (Jeg skulle med gl√¶de sige ja tak til en s√•dan invitation, men den kommer nok ikke).

For s√•dan fungerer vel et demokratisk system – og det h√łrer vi jo at Ukraine er?

I √•rtier har EU- og NATO-lande bidraget til reformer – og oprustning – i Ukraine, s√• det s√• sm√•ningom kunne blive medlem af b√•de EU og NATO. Det betyder ogs√• uddannelse og tr√¶ning for at fremme menneskerettighederne – og Ukraine er idag det land i verden, der modtager mest dansk udviklingsbistand, 688 millioner alene i √•r – omend der findes nok s√• mange andre n√łdlidende lande og folk p√• vor jord.

Til trods for disse omstændigheder nægtede udenrigsministeren under det timelange samråd ganske enkelt at stå op for de tre danske forskere, der hænges ud, trues. Alt han kunne sige var, at han havde bedt den danske ambassade i Kiyv at kontakte de ukrainske myndigheder Рmen endnu ikke fået svar og at han gerne ville fortælle udvalget ved en senere lejlighed hvad man har fået at vide om sortlistningen fra Center for Bekæmpelse af Disinformation.

Som vi alle v√©d, er det s√•dan man g√łr man n√•r man ikke √łnsker at g√łre noget – f.eks. at gribe kraftfuldt ind for at h√¶vde nogle vigtige principper. Og s√• tr√¶kker man sagen i langdrag med h√•bet om at den skal g√• i glemmebogen.

Han har haft over en måned til at tage telefonen eller sende en meddelelse til Ukraines regering eller sin udenrigsministerkollega dér med ord à la:

Interesting too?  Danmark skal ikke bombe - 6 artikler

“N√•r vi g√łr alt det, vi har gjort for Ukraine f√łr og nu under krigen – og med gl√¶de – s√• vil vi simpelthen ikke se den slags officielle fors√łg p√• at undertrykke fri forskning og meningsdannelse hverken i Ukraine eller ude i verden s√•dan som I opfordrer til. Det er ikke den slags, vi √łnsker at bidrage til med vores meget omfattende bistand til demokrati og menneskerettigheder, vores √łkonomiske og humanit√¶re st√łtte, vore v√•ben og vores dybtf√łlte sympatiske stillingstagen til Jeres forf√¶rdelig situation. Det er desuden heller ikke noget, der giver Ukraine et godt image, tv√¶rtimod. S√• tag den liste ned √łjeblikkeligt og g√łr ikke noget lignende igen. Danmark st√•r for fri forskning og fri meningsdannelse, og det henstiller jeg p√• det kraftigste til at Ukraine ogs√• kommer til at g√łre.”

You get the point! Det ville have taget ministeren 5-10 minutter.

Hvis det var det han ville. Det han turde.

Han har heller ikke taget kontakt med de andre lande hvis medborgere er blevet hængt ud og i fællesskab informeret Ukraine om, at man anser den slags lister for helt og aldeles uacceptabel politik Рogså i en krigstid.

‚ÄĘ

At sagen ikke fanger danske folketingsmedlemmer kan man se af det gabende tomme lokale.

Her kan du se og h√łre hvert ord, der blev sagt – eller klik p√• billedet:

Hver gang Jeppe Kofod bliver bedt om et konkret svar om den konkrete sag – hvilket den vel forberedte Marie Krarup presser ham for igen og igen – s√• begynder han en lang tale om, at det h√©r drejer sig om er at Ukraine er udsat for invasionskrig, at det er et frit og demokratisk land, at det k√¶mper for “vore” v√¶rdier samt at “vi” m√• st√łtte det helt og fuldt – samt at “Ukraine skal vinde krigen.”

Han lyder stort set som om han l√¶ser op fra teleprompter fra US State Department og – som Biden – n√•r han kommer til “Repeat” siger det samme en gang til – for ligesom bedre og endnu mere frejdigt at overbevise i hvert fald sig selv om b√•de perspektivet og sandheden.

Ikke √©t ord af beklagelse over listen – mens ministeren √łjeblikkeligt udtrykte sit mishag over at DR’s Matilda Kimer blev udvist af Rusland:

Interesting too?  Lurvet socialdemokratisk beslutning om Irak-kommission

“Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tager afstand fra udvisningen af Matilde Kimer, og ministeriet vil nu instruere den danske ambassade til at tage sagen op med de russiske myndigheder.

– Det er uh√łrt at behandle en journalist p√• den m√•de, og det er uh√łrt angreb p√• den frie presse fra Rusland og Putins side, og det er noget, vi tager den allerst√łrste afstand fra. Det viser, hvilke katastrofal kurs, Rusland er inde p√•, siger Jeppe Kofod.

– Rusland bev√¶ger sig med stormskridt i en autorit√¶r retning, og de har de facto aflivet demokratiet i Rusland.”

Men lignende autoritære tiltag i Ukraine er noget, vi ikke taler om. Kun udenom.

Jeg ser nok kun to muligheder: Enten véd ministeren noget om denne konflikt, folkeret, informationskrig (på alle sider) og international politik som helhed og spiller blot sin State Department-rolle som en skuespiller Рhvilket er trist for han har jo som moralsk menneske muligheden for at afgå, når han indser sin rolle i falskneriet.

Eller ogs√• bebyrdes hverken han eller hans r√•dgivere af n√¶vnev√¶rdig fagkundskab og laller rundt i et univers i hvilket h√łjmodigt spindoktori, gruppet√¶nk og frejdigt dumsmarte Twitter statements har fjernet de sidste rester af det, vi engang kaldte udenrigspolitik – analyse- og vidensbaseret.

Begge muligheder ligger p√• glidebanen mod kakistokratiet.* Ikke mindst for en regering og en minister, som ellers – siden januar i √•r – f√łrer udenrigspolitik p√• grundlag af en doktrin om v√¶rdibaseret udenrigspolitik som jeg for √łvrigt har behandlet h√©r.

Vi der er på Ukraines Wanted-liste er taknemmelige for Marie Krarups civilcourage i denne sag. Selv undrer jeg mig over den lavtliggende, for ikke at sige flade, holdning hos alle andre på tinge.

* Kakistokrati = et styre af de d√•rligste og mindst kvallificerede mennesker, en form for regering hvor de mindst egnede sidder ved magten. Kendetegnende for kakistokrati kan v√¶re d√•rlige politiske beslutninger, beslutninger som forringer et lands √łkonomi og beslutninger, der g√łr internationale relationer v√¶rre.

Jeg blir altid glad for en p√•sk√łnnelse for mine frie skriverier. Det er hurtigt, let og sikkert. Mange tak!

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

8 Comments

 1. Jeg lærte et nyt ord i dag: kakistokrati. Tak for det, det er meget brugbart, når man diskuterer amerikansk og europæisk udenrigspolitik.

  ūüôā

 2. Forleden udtalte Mette Frederiksen at en handling som Krudthus- og synagoge attentatet var terror og modsagde dermed en l√¶rerbogsforfatters forslag om at se det som udtryk for en syg mands handling. Han blev i √łvrigt skudt og kunne derfor ikke freml√¶gge sine motiver. Tankev√¶kkende, at Mette blander sig i retten til frit at frems√¶tte formodninger i undervisnings sammenh√¶ng – naturligvis til debat – med en statsministeriel p√•stand, der vist ikke var et fors√łg p√• at √•bne en debat men et fors√łg p√• at lukke den. Tankev√¶kkende, at Mette ikke har taget ved l√¶re at den √•relange debat i Norge om hvorvidt Breivik var syg eller terrorist. Tankev√¶kkende s√• primitivt og forenklet virkeligheden fremstilles af vores “trend-s√¶ttere”/politikere. Jeg kalder det politisk terror med henblik p√• at fremme stupiditet i det offentlige! Er det “sygt”? Som jeg i √łvrigt mener al terror er! Ytringsfrihed for dem vi er enige med!!!!!

 3. It is nothing short of devastating to watch the ease with which our proclaimed defenders of democracy and freedom of speech accept the dismantling of these same liberties!

 4. * Fjender, frygt og bekymring – det er noget “vi” laver selv *. “vi” er “majest√¶tisk pluralis”, og st√•r for det flertal af politikere/medier/penge-finans-industri m.fl (MIMAC), som st√•r bag den indbildt alm√¶gtige og reelt afm√¶gtige krigsmaskine.

  ” jeg har gjort mig mange bekymringer igennem mit liv, men de f√¶rreste er blevet til noget.. ”
  ( dansk ordsprog )

  Ukraines berygtede “Sorte Bog” over sine indbildte “fjender” blandt analytikere, kritikere og enhver af anden opfattelse af situationen er iflg kildehenvisninger fra Steigans norske netavis samk√łrt med Natos “Sorte Bog” ( saml selv det pr√¶cise link ud fra dette : http … psb4ukr.natocdn.net ) – hvilket kaster lys over hvor den danske regering, ministre og √łvrige folketings reelle loyalitet ligger – og i s√¶rdeleshed IKKE g√łr – dvs loyalitet o.f. US/NATO/udenlandske magter, men ingen o.f. det danske folk og land. Hvilket kaster lys over bl.a. flagning med udenlandske flag p√• officielle myndighedsadresser, side om side med, eller over, det danske flag – det kan give indtryk af noget “uskyldigt og r√łrende” p√• overfladen, men hvem ved hvor dybt disse overfladiske symbolhandlinger i virkeligheden stikker ?

  Herfra skal der ingen tvivl v√¶re : jeg st√łtter og bakker alle etisk redelige og sandhedss√łgende analytikere, kritikere o.a. op, b√•de rent moralsk men ogs√• i praksis hvis situationen opst√•r. Der er brug for manges viden, opfattelse og oplevelse af verden, for at samle et nogenlunde d√¶kkende billede af den st√łrre virkelighed, som de f√¶rreste alene kan rumme. Dertil har en minister, en statsleder, ja selv en enev√¶ldig konge af “guds n√•de” – samt ej heller at forglemme, den nyttige idiot – ogs√• brug for hj√¶lp.

  ” tilgiv dem, for de ved ikke hvad de g√łr – d√łm dem for deres handlinger, for de ved hvad de g√łr “

 5. …. og formentlig derfor reagerer og handler Jeppe Kofod ikke p√• truede danske forskeres rettigheder, med risiko for at disse endda trues p√• livet – en tanke der ikke ligger fjern med bl.a. attentatet der kostede Daria Dugin livet ( og formentlig havde Alexander Dugin som hovedm√•l ) i frisk erindring …

 6. H√łjlydte, fremturende og mere stille g√•ende tilh√¶ngere af den nuv√¶rende regering i Ukraine skal se sig godt for – for de risikerer i deres iver og forblindede k√¶rlighed til det ukrainske folk – at d√¶kke over GENOCIDE, hvis ophav man giver sin st√łtte og og ressourcer til – s√• meget desto mere, hvis man som statsleder opfordrer befolkningen til at rejse til et andet land og aktivt deltage i krig, samt officielt sender v√•ben, penge o.m.a dertil. Den ukrainske regering/millit√¶rs genocide mod den ukrainske befolkning er dokumenteret af UN, som officielt har fremsat kritik heraf.

  Jeg st√łtter naturligvis den ukrainske befolkning, hvadenten truslen kommer inde- eller udefra.

 7. … en vigtig pr√¶cision og kildeangivelse ( til mine ovenst√•ende kommentarer ) :

  ( 4.8.2022 )
  “Ukrainian forces have put civilians in harm‚Äôs way by establishing bases and operating weapons systems in populated residential areas, including in schools and hospitals, as they repelled the Russian invasion that began in February, Amnesty International said today”

  uddrag fra :
  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/08/ukraine-ukrainian-fighting-tactics-endanger-civilians/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Nedl√¶g NATO: Ukraine er alliancens st√łrste fejltagelse

Next Story

Om at flage med Ukraines flag

Latest from Dansk udenrigspolitik

%d bloggers like this: