////

Kendte medmenneskelige danskeres tavshed om Danmarks krige

9. oktober 2020

Den 6. oktober publicerede Politiken et brev underskrevet af en lang r√¶kke kendte danskere med status, kundskab og livserfaring bag sig, folk som Politiken betegner som “fremtr√¶dende” – “Skridt for skridt har Danmark bev√¶get sig v√¶k fra idealerne om medmenneskelighed, retf√¶rdighed og retssikkerhed.”

Da det åbne brev står bag betalingsmuren kan du læse denne kopi, som er blevet mig tilsendt:

Omend det hele er klædt i en noget floromvundet og meget almen retorik kan jeg kun erklære mig enig i hensigten, nemlig den at pege på en dybt beklagelig udvikling i dansk politik. Det ville egentig være svært at være uenig i noget af det, de skriver.

Argumentationen har flygtningepolitiken som fokus. Og dét er da et helt centralt eksempel på den tendens, de advarer om ikke må fortsætte.

Hvorfor ville jeg s√• have sagt “nej” hvis nogen havde spurgt om jeg vil st√• som medunderskriver?

Af den enkle grund at brevets forfattere enten ikke har den intellektuelle evne eller det forn√łdne moralske mod til at n√¶vne at hoved√•rsagen til flygtningestr√łmmen er de krige, som Danmark har v√¶ret langt fremme i F16-cockpittet for at udk√¶mpe. Alle uden FN-mandat og med helvedes lidelse i krigsomr√•derne til f√łlge. (Jeg har v√¶ret i nogle af dem og v√©d hvad jeg taler om).

Dermed ville de have f√•et sagt at Danmarks n√¶sten konstante krigsdeltagelse siden bombningen af det gamle Jugoslavien i 1999 er et med flygtningene intimt forbundet problem og et endnu st√¶rkere udtryk for kynisme og manglende medmenneskelighed end den efterf√łlgende flygtningeh√•ndtering.

Jeg giver ikke meget for at man skærer åbenbare årsagsbånd mellem forbundne problemer over for at Рmå man vel formode Рsamle opinion, skabe politisk slagkraft eller i en vis forstand fremstå som politisk korrekt.

Interesting too?  Danmark fejlbomber i Syrien - og hvad skal vi s√• sp√łrge om, tro og l√¶re?

For Danmarks deltagelse i USA-ledede krige – dansk v√•benindustris enorme v√¶kst siden landet anskaffede F16, Flagdagen og mindeh√łjtidelighederne er jo endnu ikke efter alle disse √•r og r√¶dselsv√¶kkende umenneskelige resultater is√¶r i Mellem√łsten blevet noget, vi taler om i proportion til dets alvor.

Denne afvikling af det, Danmark stod for f√łrhen, v√¶kker stadig ikke modstand i de kredse, der skriver h√©r. Hvis det gjorde det, ville de jo have n√¶vnt den.

Det er Danmarks rolle som krigsf√łrende i USAs interventioner, den s√•kaldte “aktive” udenrigspolitik, der er roden til det onde. Flygtningeh√•ndteringen en konsekvens heraf. Det er dette at Danmark er aktivt milit√¶rt men ikke politisk, som m√¶gler eller civil konfliktl√łser, nedrustningsfork√¶mper eller FN-bidragsyder og det er underdanigheden under His Master’s Voice i Washington, der er hoved√•rsagen til den manglende medmenneskelighed, retf√¶rdighed og retssikkerhed p√• flygtningepolitikkens omr√•de.

Med andre ord, en fremragende anledning til at belyse sammenh√¶nge og sp√łrge hvorfor Danmark er p√• vej ned i det moralske morads er blevet overset eller bevidst forbig√•et.

Medmenneskelighed kan ikke være pletvis og selektiv til lejligheden. Men den kan være pletfri, principiel og derfor overbevisende.

Bag flygtningen st√•r – i mere end 90% af tilf√¶ldene – v√•benproducenterne, v√•benhandlerne, militarismens kyniske ansigter, mediernes interventionsst√łttende reportage – og danske stats- og udenrigspolitiske ledere i over 20 √•r.

Det skulle v√¶re til at f√• √łje p√•. Sammen med flygtningeproblemet.

Det skulle være til at sætte i relation til medmenneskelighed.

Hvis ikke kendte, kyndige og medf√łlende danskere kan eller t√łr skrive om d√©t, s√• vil Danmark forts√¶tte i sin rolle som fremmedfjendtlig b√łllestat.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

3 Comments

  1. Appellen udtrykker bekymring over, at “realpolitk” som ugr√¶s er f√łget over hegnet. Ikke et ord om Danmarks standpunkt: vores regeringer har siden NATOs dannelse uden vaklen v√¶ret pro-amerikanske, og siden krigen i Jugoslavien har dansk milit√¶r v√¶ret med i kamp. At ugr√¶sset spirer ogs√• hos os er dybt ubehageligt men ingen overraskelse
    Appellen er udsprunget af kristen moral. Ved at rette appellen til “danskerne” og Danmark, opst√•r et billede af et moralsk forfald, en forr√•else, et tab af medmenneskelighed i vort land. Danmarks gr√¶nser hindrer opportunt udsynet til den politiske sammenh√¶ng, vores regeringer agerer i. Men nu bliver det jo politisk!
    Appellen skal v√¶kke til godhed over for lidende mennesker, og er led i en moralsk genoprustning, s√• at sige, ved moralsk forargelse. Men at undlade at n√¶vne den v√¶sentlige √•rsag til flygtningehelvedet – krig og krigsmagere – er at acceptere en sentimental udl√¶gning af volden mod de n√łdstedte. For uden n√łdstedte var “humanit√¶r handlekraft” overfl√łdig.

  2. Godt skrevet Jan √ėberg!!
    Man kan ogs√• n√¶vne dr√¶bende sanktioner, som led i hybrid krigsf√łrelse, som flygtningeskabende..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

National-Politiken

Next Story

Danmark skal sige ja til at forbyde atomvåben Рog ja til meget andet

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: