//

Danmark i interessante Corona-tider

14. marts 2020

Corona-Danmark © Jan Oberg 2020

Så lukkede regeringen i dag Danmark for Рnæsten Рalle, der ikke har dansk statsborgerskab. En slags national(istisk) selv-isolering: Man lukker sig om sig selv og bygger på den mærkelig teori at statsborgerskabet skal være udslagsgivende for bekæmpelsen af coronavirussen.

Det minder om invandringspolitiken – og den kommer heller ikke til at fungere imod Coronaen, som jo ikke er en asyls√łger, der kan stoppes ved et f√¶stnings-lignende Danmarks gr√¶nser. (Se artiklen fra The Migration Policy Institute l√¶ngst nede).

Jeg har s√łgt ganske meget p√• nettet og ikke fundet noget land, der har gjort som Danmark g√łr i dag. Alle lukninger er selektive, Danmarks er generel, universel. Er d√©t mon rigtigt – kender du andre, der har gjort det samme?

Og et illustrativt eksempel på panikpolitik Рhvormed jeg ikke mener at COVID-19-pandemien ikke er vigtig. Her er nogle konsekvenser, jeg tror den vil få:

Den kommer givetvis at have enorm indflydelse p√• verdens fremtid – √ėstens opgang og Vestens nedgang, verdens√łkonomien, banker og finansinstitutioner, g√¶ldss√¶tning, klimapolitiken, etc.

Den vil give os Рinteressante og unikke Рmuligheder for at sige: Fortæl mig hvordan dit samfund håndterer coronavirussen Рog jeg skal sige dig hvilket samfund du er Рgodt eller skidt. Solidarisk eller individualistisk. Internationalistisk eller nationalistisk. Den vil fremkalde det bedste og måske det værste i både mennesker og samfund.

Og den vil fort√¶lle historien om velf√¶rdssamfundets demolering til fordel for usikkerhedsskabende, atomiserende neo-liberalistisk selfie-adf√¶rd p√• arbejdspladserne, skolerne, i hjemmene. Og i “tids√•nden”.

Vi kommer til at leve i endog meget interessant tider…

Og hvis ikke autismen og nationalismen lykkes med at d√¶kke over det: Coronaen kommer til √©n gang for alle at afsl√łre hvor vanvittigt det er at militarismen – oprustningen, v√•bnene og krigene og deres klima- og flygtningekonsekvenser – har monopoliseret hvad forsvar, sikkerhed og fred er og hvordan de sikres.

Vi står nu med et ufatteligt stort globalt menneskeligt sikkerhedsproblem.

Og i min lille by, Lund i Sverige, kan jeg ikke k√łbe en ansigtmaske. Der findes ingen og apotekerne (privatiserede) ved ikke om de kan f√• nogen hjem.

De af os, der i over 30 √•r har argumenteret for at samfundssikkerhed og menneskelig sikkerhed er uendeligt store og komplekse problemer, der kun kan l√łses civilt og ikke ved indk√łb af flere v√•ben – ja, sorry to say it, vi har hele tiden haft ret.

‚ÄĘ

Således skrev jeg i går omkring midnat da det blev meddelt 23:20 at Danmark lukker fra i dag kl 12:

“Det kan man sgu da kalde panikpolitik‚Ķ

Da jeg i s√łndags rejste til Beirut fandtes der p√• Kastrup et par – tomme – hand sanitizers efter security inden Tax-Free. Intet andet gjort.

I Beirut blev jeg som alle andre indrejsende modtaget af læger og sygeplejersker, der målte alles temperatur på panden. I Beiruts apoteker findes alt, du har brug for.

Jeg k√łbte lidt da jeg gudhj√¶lpemig ikke kan k√łbe masker her i Lund.

(Du v√©d, man har k√łbt sig fattig i v√•ben i b√•de DK og Sverige for at kunne deltage i USAs krige men menneskelig sikkerhed som at beskytte sine medborgere mod en pandemi – nej, d√©n s√• de intellektuelle sikkerhedsdv√¶rge ikke lige komme).

Nuvel, i aftes kom jeg s√• tilbage til Kastrup. Det eneste der er gjort d√©r er at en h√łjtalermeddelelse fort√¶ller (p√• dansk og engelsk – det forst√•r jo alle ik’‚Ķ) at man skal holde afstand og hoste i √¶rmet og ikke kysse p√• kinden og kramme.

Det er alt. Ingen papirer, ingen skilte, ingen andre sprog.

Ingen målte temperaturen på nogen af os. Men vel 60-70% af alle rejsende havde masker på og mange, som jeg selv, bar gummihandsker.

Og NU skal landegrænserne så lukkes…

Panikpolitik! Mens det for erhvervslivet vigtige opretholdes.”

Du kan se diskussionen hér.

Interesting too?  FE-skandalerne - din sikkerhed og din lykke

‚ÄĘ

H√©r er en glimrende artikel, der argumenterer for hvorfor den h√©r slags tiltag kan f√• nok s√• gale konsekvenser. Den engelske regering t√¶nker p√• en helt anden m√•de og selv Boris Johnson og is√¶r hans to eksperter i denne video siger klogere ting end den danske regering – der bare meddeler beslutninger uden at redeg√łre for filosofien bag.

I The Intercept finder jeg et st√¶rkt argument netop imod at lukke gr√¶nser. L√¶s etikeren og sundhedshistoriker, Amy Fairchild’s argumentation:

Fairchild’s advice is pointed.

But experts warn that some draconian public health interventions ‚ÄĒ such as completely closing borders ‚ÄĒ can quickly become counterproductive. Once a disease has taken hold inside a country, the best options are domestic interventions by state and local public health authorities with ample support from the federal level.

‚ÄúPut the resources back into the epidemic monitoring systems that were created after the Ebola outbreaks that help to identify, test, and control the disease in the countries where outbreaks occur, rather than thinking that we can fortify at the border,‚ÄĚ she said. ‚ÄúThat‚Äôs now an archaic notion that we‚Äôre going to protect ourselves at the border.‚ÄĚ

Arkaisk, var ordet.

‚ÄĘ

Med henvisning til denne interessante Schengen-information, skrev jeg s√• videre i dag l√łrdag – lige f√łr landelukningen kl 12:

“N√•r nu Danmark lukkes for ALLE udl√¶ndinge, der ikke har helt specielle grunde til at komme ind – s√• er DK tilsyneladende det eneste EU land, der handler s√• drastisk.
Alle andre “lukkere” har selektiv lukning.
At bruge nationalitet/statsborgeskab som kriterium Рså en dansker med corona kan komme ind men udlændinge uden (eller med) ikke kan Рgiver helt enkelt ikke mening.
Og s√• meget for f√¶lles EU politik. Er helt enig (for en gangs skyld) med von Leyen, EUs pr√¶sident, for det hun citeres for i denne artikel.”

Det von Leyen siger er:
“EU President Ursula von der Leyen, who said, ‚ÄúThe single market has to function. It is not good when member states take unilateral action because it always causes a domino effect and that prevents urgently-needed medical equipment from reaching patients and hospitals. It amounts to the reintroduction of internal borders at a time when solidarity between member states is needed.‚ÄĚ

Jeg er jo ikke overrasket over at EU heller ikke i denne sag kan finde fælles fodslag. Den manglende hjælp fra EU-landene til deres kollega, Italien, er en skandale. Også i dét lys er den danske regerings beslutning om lukning ubehageligt national som svar på en global udfordring.

Interesting too?  Prisen for 1 million elbiler i Danmark er "en meget stor mundfuld" - Men hvad med F-35?

Nå, men heldigvis for danskerne vil denne beslutning næppe forhindre at man inden så længe kalder på hjælpehold fra Kina. De véd hvordan man håndterer en situation som denne og er allerede på den anden side af det værste.

Hvis du fandt denne artikel interessant p√• en eller anden m√•de…

Anden anbefalelsesværdig litteratur

The Financial Times
Don’t close borders against coronavirus

Reuters
World closes borders, restrict travel to contain coronavirus

The Guardian
How do corona virus containment measures vary across Europe?

Sundhedsstyrelsens chef S√łren Brostr√łm til DR.dk
Grænselukning er en ren politisk beslutning

The Chech Republic’s homepage with Statement of March 12, 2020
More measures, yes – but you will see that it is not a total border closure for all other countries.

The Migration Policy Institute
Coronavirus is spreading across borders, but it is not a migration problem

Elisabeth Braw, Foreign Policy
The EU Is Abandoning Italy in Its Hour of Need

Else Schmidt, tidligere chef for Sundhedsstyrelsen, Politiken 15. marts 2020
Der var og er intet reelt sundhedsfagligt belæg for at lukke hele landet ned

Professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet Lone Simonsen til DR.dk 15. marts 2020
Professor: Gr√¶nselukning er nyttel√łst p√• nuv√¶rende tidspunkt

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

  1. Hvordan skal diskussionen om denne artikel foreg√•? Da corona-virusset er mindre farligt end den almindelige influenza, s√• synes jeg det kan v√¶re sv√¶rt at forholde sig til disse betragtninger. Regeringens nedlukning, som ikke hj√¶lper p√• indd√¶mningen af denne mildere end den normale influenza, handler vel derfor ikke om corona, men om noget andet. Medier og myndigheders perpektivl√łse skr√¶mmekampagne, har tilsyneladende udslettet den sidste rest af selvst√¶ndig tankevirksomhed vi havde tilbage, og erstattet den med irrationel frygt og hysteri. Vi k√¶mper mod vindm√łller.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Tyrkiet forbryder sig mod FN og folkeretten

Next Story

To nye artikler p√• “The Transnational” – Corona og de amerikanske sanktioner mod Iran og enorm milit√¶r√łvelse midt i Corona-Europa

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: