////

Ford√łm voldstroende i 2020

5. januar 2020

Hvert eneste af de store problemer menneskeheden står over for har sin rod i vold.

Hvordan kan det dog v√¶re at s√• mange bliver ved med at tro p√• volden som en l√łsning n√•r den i virkeligheden er mod-produktiv, uintelligent og tillige den dyreste af alle politiske virkemidler?

Brugen af vold medf√łrer uden undtagelse at det problem, der st√•r mellem konfliktparter, bliver b√•de bredere og dybere og enhver l√łsning mere besv√¶rlig. Volden g√łr det oprindelige problem 10 gange st√łrre.

Synes du det var en overdrivelse, n√•r jeg i f√łrste linje skrev ‚ÄĚhvert eneste problem‚Ķ‚ÄĚ?

S√• t√¶nk p√• krigene, hadet, menneskerettighedskr√¶nkelser, tortur, fattigdom, uretf√¶rdighed, fordomme, mediers profitmaksimering (fake-udeladelser-fordrejning og l√łgn), v√•benhandel, racisme, regimeforandring, imperialisme, atomv√•ben, milj√ł√łdel√¶ggelse, korruption – og hadefulde angreb p√• hinanden p√• sociale medier‚Ķ

Det handler altsammen om vold.

Den kan v√¶re fysisk, direkte, indirekte, verbal, psykologisk. Personlig eller system-baseret. Den kan v√¶re strukturel, alts√• indbygget i et systems virkem√•de uden at der er et individ, der g√łr vold p√• et andet). Den kan v√¶re kulturel, k√łnsbaseret og – ikke mindst – den ligger under hele klima-sp√łrgsm√•let.

Vold indeb√¶rer altid at et potentiale bremses eller dr√¶bes. N√•r folk d√łr som f√łlge af sult s√• d√łr de tidligere, deres potentielle livsl√¶ngde reduceres.

Vi skal og må ændre den tankegang og de normer, der leder til at volden accepteres, betragtes som naturlig.

Normativitet er vigtigt og magtfuldt: Vi siger nej til noget simpelthen fordi det er forkert. Under vores værdighed. Uciviliseret.

Normforandringer har skabt store forandringer. Vores holdninger til rygning; ingen t√łr sidde og pulse i et TV-studie idag. Vi ford√łmmer for√¶ldre og l√¶rere, der sl√•r deres b√łrn. Greta Thunberg har f√•et folk at t√¶nke over deres milj√łp√•virkning og reducere den.

Interesting too?  It's time leading climate activists address militarism as a major problem

I det nye √•r b√łr vi arbejde for en normforandring mht til vold: Enhver, der tror p√• volden i sig selv, b√łr blive betragtet p√• samme m√•de som vi i dag ser p√• slaveejere, krigsforbrydere, menneskehandlere, voldt√¶gtsforbrydere og p√¶dofile.

Det er kun moralsk og intellektuelt dovne mennesker, der argumenterer for vold som det f√łrste valg – f√łr alle andre midler er blevet pr√łvet og fundet virkningsl√łse. Alts√•, for volden som andet end en absolut sidste udvej p√• vegne af det f√¶lles bedste (som FN-Erkl√¶ringen g√łr).

Vi skal l√¶re at kritisere og ford√łmme de voldstroende – dem, der forbereder, bruger og legitimere den n√łgne vold mens andre midler st√•r til r√•dighed.

Og vi skal huske p√• John Lennon‚Äôs meget kloge udsagn om at ‚ÄĚsystemet ved lige pr√¶cis hvad det skal g√łre ved folk, der bruger vold. Det eneste, det ikke v√©d, er hvad det skal stille op med ikkevold og med humor.‚ÄĚ

Defor skal vi bruge ikkevold og humor. Freden fremelsker begge, volden dr√¶ber dem, begge. Og politik er blevet b√•de for voldstroende (b√•de h√łjre, midten og venstre hvis vi skal bruge den gamle dimension) og humorforladt.

Nu kan jeg h√łre l√¶sere, der indvender at ford√łmmelse af voldstroende ogs√• er vold. Det kan man sige. Men det skal vi da ogs√• kun g√łre n√•r vi samtidig giver dem en liste over hvad de stedet burde g√łre. Men vi kan ikke blive ved med at behandle voldstroende anderledes end de andre, vi ford√łmmer af moralske grunde.

Og endelig er der så den ret til selvforsvar, der også står i FN-Erklæringen. Den er helt OK. Og hvis alle lande gik over til rene militære og civile selvforsvarsformer, der ikke kan bruges til at angribe nogen, ja så ville verden jo også være blevet uendeligt meget mere fredelig.

Interesting too?  Hvor har vores krige virket?

G√łr ford√łmmelse af voldstroende til en verdensbev√¶gelse og vi f√•r et godt nyt freds√•r 2020! De ville ogs√• vinde p√• det.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

DR hylder igen USAs trusler og krig

Next Story

DR lader Trump forklare mordet på Soleimani

Latest from Fred

%d bloggers like this: