/////

USA – den skaml√łse kriger

28. august 2019

Den amerikanske ambassad√łr i Danmark, Carla Sands, tweetede den 22. august at ‚ÄĚdet er en forn√łjelse at v√¶re v√¶rt for amerikanske og danske krigsveteraner til en barbecue og for at √¶re #WounderWarrior‚ÄĚ-ugen. Disse forsamlinger minder os om de dybe b√•nd mellem vore to lande – @USAmbDenmark.‚ÄĚ

Den ledsagedes af fire billeder hvor man ser en masse veteraner, hende selv dels med Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen, dels med Anders Fogh Rasmussen. Det fjerde er det mest hjertesk√¶rende – Sands smilende siddende mellem to veteraner hvoraf den ene har proteser p√• begge ben og en st√¶rkt skadet h√łjrearm og -h√•nd.

Man viser alts√• sin respekt for de skadede krigere – ikke for de d√łde krigere (som det jo ogs√• ville v√¶re sv√¶rere at f√• til at komme). Og man mindes de specielt dybe b√•nd mellem Danmark og USA – vores f√¶lles krige.

Mon ikke de fleste mennesker med empati og omsorg ville √¶re og mindes ofrene – ofrene derude i Jugoslavien, Afghanistan, Iraq, Libyen? Men nej – ingen barbecue for dem, ingen dybe b√•nd, ingen smil. De var jo fjender, ukendte. Faktisk eksisterer de ikke – hvadenten de i dag er d√łde eller s√•rede eller handikappede for livet.

Ingen samvittighedsnag, ingen anger.

Ingen Wounded And Dead Victims Week.

Eller for at udtrykke det lidt mindre diplomatisk:

Ja, ambassad√łr Sands – disse m√łder skal netop ikke minde Dem og os om de stupide, folkeretskr√¶nkende og fejlslagne (eller bevidst kyniske) krige, Danmark og USA har udk√¶mpet sammen eller om de hundredtusindvis af sagesl√łse vore lande har dr√¶bt og s√•ret – eller handikappet for resten af livet – og heller ikke om de millioner af mennesker hvis samfund og kulturer I har efterladt d√©r. √ėdelagte.

Interesting too?  Vad kan fred t√§nkas vara?

Ingen beklagelse. Ingen eftertanke.

Anders Fogh Rasmussen er der fordi han i blind loyalitet med USA ledte Danmark i rollen som bes√¶ttelsesmagt i fire √•r i Irak (uden FN-mandet) og for derefter, som NATO‚Äôs generalsekret√¶r, at have forest√•et den totale √łdel√¶ggelse af Libyen (helt udenfor det begr√¶nsede FN-mandat).

Alts√• if√łlge en liberal tolkning af folkeretten: en ikke-d√łmt krigsforbryder.

Ingen skam dér heller.

‚ÄĘ

Vestens stadig dybere krise har ogs√• moralske dimensioner som der sj√¶ldent tales om: mangel p√• indlevelse, medf√łlelse og anst√¶ndighed i forholdet til ‚ÄĚde andre‚ÄĚ – de laverest√•ende, som vi har en Gudsgiven ret til at banke p√• plads – eller den ulidelige lethed med hvilken et militaristiske imperium og dets vasalstater dr√¶ber.

Og dermed glemmer dagens USA og dets ambassad√łr en vigtig side af sit eget land.

Den amerikanske – realpolitiske – professor Stephen Walt skrev for nylig en fremragende artikel med titlen ‚ÄĚDer var engang en pr√¶sident, der hadede krig. Amerikanske eliter plejede at se krigen som en tragisk n√łdvendighed. Nu er de fuldst√¶ndigt afh√¶ngige af den.‚ÄĚ

Det var Frankling D. Roosevelt, der i en tale i 1933 konkluderede: Jeg hader krig!

Og man kunne n√¶vne Eisenhowers advarsel om at det Milit√¶r-Industrielle Kompleks ville underminere demokratiet, J F Kennedys store tale om en ny fred i verden f√• m√•neder f√łr han blev dr√¶bt – og Jimmy Carter idag.

Eller Rosa Parks, Luther King, Jr., Einstein, Chaplin, Bob Dylan, Bob Rauschenberg – og mange flere – som alle har sagt: Jeg hader krig!

Carla Sands, Fogh Rasmussen Рog Trine Bramsen Рhar glemt dét USA.

Det tankel√łst amoralske, militarismen og mangelen p√• samvittighedsnag er nu USAs ‚ÄĚmanifest destiny‚ÄĚ. Den hedder ogs√• nedgang.

Interesting too?  Hvor har vores krige virket?

USAs hovedsagelige bidrag til dagens verden er trusler og – politiske, psykologisk, √łkonomisk og kulturelle – krige, regimeforandringer, fuldspektrums-dominans, specialtropper og 600+ baser i 130+ lande.

Og smilende ‚ÄĚS√•rede Krigere‚ÄĚ-festligheder.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Iran, USA, kärnvapnen demokratin, SVT Рoch jag

Next Story

L√łkke Rasmussens l√łrdagsaftensfornuft

Latest from Dansk udenrigspolitik

%d bloggers like this: