Folkets Nobelpris

Det er jo bare helt vidunderligt: At få den nyinstiftede Folkets Nobelpris af Nordens bedste fredsbevægelse РFredsrörelsen på Orust!

P√• den ene side er den en bel√łnning for det arbejde TFF og jeg selv har gjort – i n√¶rt samarbejde med Fredrik Heffermehl, den norske jurist og fredsforf√¶gter, der har udgivet Nobels Vilje –  siden 2007 for at skabe international debat om de h√łjst m√¶rkelige beslutninger, den norske Nobelkommitte har foretaget de sidste √•r, nemlig at give prisen til mennesker der ofte ikke bare ikke har gjort noget for freden men – helt i strid med Alfred Nobels testamente – er krigs- og ikke fredsforf√¶gtere, som han kaldte dem i sit testamente.

Alt dette blev diskuteret p√• det seminar man kan l√¶se om p√• den f√łrste l√¶nke ovenfor.

P√• den anden side er det naturligvis en p√•sk√łnnelse for det arbejde som Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, har udf√łrt siden januar 1986. For prisen gik ikke, som det har st√•et h√©r og d√©r, til mig men til stiftelsen og dets stiftere, som alts√• er min kone Christina Sp√§nnar og jeg selv.

Med prisen fulgte et tankev√¶kkende digt af Ola Friholt (der ogs√• er poet og maler) og et smukt dokument, men desuden en gedigen (vel 15-18 kilo) sort granitsten med de smukke ord p√• og et billede ingraveret af Gandhi og “Fred √§r v√§gen” (som man ogs√• kan se p√• det f√łrste link).

Med prisen f√łlger derimod ikke – som nogen  tror – nogle penge. Men den dybe gl√¶de best√•r i at denne pris deles ud i overensstemmelse med Nobels klare og fremsynede intention og bestemmes af mennesker p√• en lille √ł, der virkeligt v√©d hvad fred er og selv har arbejdet for den i √•rtier.

Interesting too?  Fredsarbetets n√∂dv√§ndighet...

Tusind tak k√¶re, k√¶re venner fra os alle p√• TFF. Vi lover at holde dampen oppe. P√• v√§gen…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.