/

Folkets Nobelpris

Det er jo bare helt vidunderligt: At fĂ„ den nyinstiftede Folkets Nobelpris af Nordens bedste fredsbevĂŠgelse – Fredsrörelsen pĂ„ Orust!

PĂ„ den ene side er den en belĂžnning for det arbejde TFF og jeg selv har gjort – i nĂŠrt samarbejde med Fredrik Heffermehl, den norske jurist og fredsforfĂŠgter, der har udgivet Nobels Vilje –  siden 2007 for at skabe international debat om de hĂžjst mĂŠrkelige beslutninger, den norske Nobelkommitte har foretaget de sidste Ă„r, nemlig at give prisen til mennesker der ofte ikke bare ikke har gjort noget for freden men – helt i strid med Alfred Nobels testamente – er krigs- og ikke fredsforfĂŠgtere, som han kaldte dem i sit testamente.

Alt dette blev diskuteret pÄ det seminar man kan lÊse om pÄ den fÞrste lÊnke ovenfor.

PÄ den anden side er det naturligvis en pÄskÞnnelse for det arbejde som Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, har udfÞrt siden januar 1986. For prisen gik ikke, som det har stÄet hér og dér, til mig men til stiftelsen og dets stiftere, som altsÄ er min kone Christina SpÀnnar og jeg selv.

Med prisen fulgte et tankevĂŠkkende digt af Ola Friholt (der ogsĂ„ er poet og maler) og et smukt dokument, men desuden en gedigen (vel 15-18 kilo) sort granitsten med de smukke ord pĂ„ og et billede ingraveret af Gandhi og “Fred Ă€r vĂ€gen” (som man ogsĂ„ kan se pĂ„ det fĂžrste link).

Med prisen fĂžlger derimod ikke – som nogen  tror – nogle penge. Men den dybe glĂŠde bestĂ„r i at denne pris deles ud i overensstemmelse med Nobels klare og fremsynede intention og bestemmes af mennesker pĂ„ en lille Ăž, der virkeligt vĂ©d hvad fred er og selv har arbejdet for den i Ă„rtier.

Interesting too?  'Deadline' hepper pĂ„ krig

Tusind tak kĂŠre, kĂŠre venner fra os alle pĂ„ TFF. Vi lover at holde dampen oppe. PĂ„ vĂ€gen…

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Deadline om Syrien

Next Story

Det er denne organisation, jeg er stolt af

Latest from Fred

%d bloggers like this: