Deadline om Syrien

Brev til DR Deadline’s redaktion
29. december 2013

Ingen nævnte Vestens tåbelige konflikthåndtering og våbeneksport eller Kofi Annan og hvorfor dette det bedste initiativ blev undermineret. Ingen talte om at Syrien handler om hele Mellemøsten, Iran etc. Ingen spurgte om Friends of Syria var sådan en god idé? Flere talte om at “vi” og “det internationale samfund” havde gjort for lidt for de formodentligt fredelige oprører.

Og alle syntes at tro på “forhandlinger”. Men forhandlinger har ikke en chance fordi man simpelthen ikke kan tage folk fra slagmarken til et forhandlingsbord uden meget meget omfattende konsultationer og planlægning.

Ja, og så var fokus naturligvis helt på alle der har våben. 98% af menneskene i Syrien, der aldrig har rørt et skydevåben, eksisterede ikke. Og der blev ikke stillet spørgsmål om løsningen.

Men tak til Poyâ Pâkzâd for at kæmpe bravt for det synspunkt at økonomisk krise er en meget central konfliktårsag. Med det argument følger også at det hele kunne være undgået hvis “vi” havde hjulpet på denne økonomi i sin tid i stedet for at indføre sanktioner og dermed blot øge krigsrisikoen.

Med venlig hilsen

Jan Øberg
Docent, freds- og konfliktforsker
Direktør, Den Transnationale Stiftelse, Lund, Sverige

www.transnational.org
oberg@transnational.org
0046 738 525200

Interesting too?  DR Deadline og Iran - det sædvanlige bare lidt mere subtilt

2 thoughts on “Deadline om Syrien

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.