////

Madeleine Albright får Anna Lindh-priset

√Ėppet brev till Anna Lindhs Minnesfond

Lund, 4 september 2013 – reminder 24 september.
Något svar kom aldrig.

Hej Mona Sahlin

Som freds- och konfliktforskare med 35 års erfarenhet av teoretiskt och praktisk arbete med konfliktlösning Рpeace with peaceful means enligt FN-stadgans Artikel 1, som är vår stiftelses intellektuella och moraliska grund Рkan jag bara förvånas över att du och dina styrelseledamöter överhuvudtagit kan komma på att ge Anna Lindh-priset till Madeleine Albright.

Till din orientering har jag och mina medarbetare arbetat i Irak f√∂re kriget, liksom jag har skrivet en bok “Forudsigelig Fiasko” redan 2004 om konflikten. TFF √§r den svensk-baserade fredsorganisation som jobbat mest i det forna Jugoslavien sedan 1991. Jag √§r den enda som samtidigt varit r√•dgivare f√∂r dr. Rugova, Kosovo-albanernas ledare och f√∂r tre regeringar i Belgrad. TFF utarbetare en tre√•rs plan f√∂r en f√∂rhandlingsl√∂sning som b√§gge sidor accepterade. Jag vet s√• att s√§ga “inifr√•n” vad jag talar om.

Jag har infört detta på min Facebooksida Рskarpt ja, men så får det vara för ert beslut är moraliskt förkastligt:

“MADELEINE ALBRIGHT – OR NOT SO BRIGHT –
F√ÖR ANNA LINDH-PRISET (!)

Minnesfondens styrelse har s√• beslutat. Priset motiveras s√•h√§r: “Anna Lindhs Minnesfond st√∂djer kvinnor och unga m√§nniskor som i Anna Lindhs anda har modet att bek√§mpa likgiltighet, f√∂rdomar, f√∂rtryck och or√§ttvisor s√• att m√§nniskor kan leva ett gott liv i en milj√∂ d√§r de m√§nskliga r√§ttigheterna efterlevs.”

Madeleine Albright kommer för alltid att förknippas med sitt utlåtande att det var värd det politiska priset att över 500 000 irakier hade dött till följd av västvärldens ekonomiska sanktioner innan kriget påbörjades.

Interesting too?  Kosovo i TVs "Horisont"

Hon kommer också att förknippas  med bombingen av Kosovo-Serbien-Belgrad, den stad som hon själv kom till som flykting undan Hitler.

V√§l, Anna Lindh st√∂dde alla USA:s krig i sin √§mbetsperiod, s√• det finns v√§l en logik – √§nnu ett offer p√• socialdemokratins f√∂rlorade heder. Tyv√§rr √§r det h√§r kvinnor (i huvudsak) som delar ut ett pris till en icke-d√∂md krigsf√∂rbrytare.”

Med vänliga hälsningar

Jan √Ėberg

Priset motiveras såhär på fondens hemsida.
Brevet skickades till mona.sahlin@annalindhsminnesfond.se, info@annalindhsminnesfond.se samt karin.olsson@annalindhsminnesfond.se

Jag fick aldrig svar.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Syrien – hvad kunne v√¶re gjort og hvad kan stadig g√łres?

Next Story

Syrien – hvad kunne v√¶re gjort og hvad kan stadig g√łres?

Latest from Fred

%d bloggers like this: