////

Madeleine Albright fÄr Anna Lindh-priset

Öppet brev till Anna Lindhs Minnesfond

Lund, 4 september 2013 – reminder 24 september.
NĂ„got svar kom aldrig.

Hej Mona Sahlin

Som freds- och konfliktforskare med 35 Ă„rs erfarenhet av teoretiskt och praktisk arbete med konfliktlösning – peace with peaceful means enligt FN-stadgans Artikel 1, som Ă€r vĂ„r stiftelses intellektuella och moraliska grund – kan jag bara förvĂ„nas över att du och dina styrelseledamöter överhuvudtagit kan komma pĂ„ att ge Anna Lindh-priset till Madeleine Albright.

Till din orientering har jag och mina medarbetare arbetat i Irak före kriget, liksom jag har skrivet en bok “Forudsigelig Fiasko” redan 2004 om konflikten. TFF Ă€r den svensk-baserade fredsorganisation som jobbat mest i det forna Jugoslavien sedan 1991. Jag Ă€r den enda som samtidigt varit rĂ„dgivare för dr. Rugova, Kosovo-albanernas ledare och för tre regeringar i Belgrad. TFF utarbetare en treĂ„rs plan för en förhandlingslösning som bĂ€gge sidor accepterade. Jag vet sĂ„ att sĂ€ga “inifrĂ„n” vad jag talar om.

Jag har infört detta pĂ„ min Facebooksida – skarpt ja, men sĂ„ fĂ„r det vara för ert beslut Ă€r moraliskt förkastligt:

“MADELEINE ALBRIGHT – OR NOT SO BRIGHT –
FÅR ANNA LINDH-PRISET (!)

Minnesfondens styrelse har sĂ„ beslutat. Priset motiveras sĂ„hĂ€r: “Anna Lindhs Minnesfond stödjer kvinnor och unga mĂ€nniskor som i Anna Lindhs anda har modet att bekĂ€mpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orĂ€ttvisor sĂ„ att mĂ€nniskor kan leva ett gott liv i en miljö dĂ€r de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna efterlevs.”

Madeleine Albright kommer för alltid att förknippas med sitt utlÄtande att det var vÀrd det politiska priset att över 500 000 irakier hade dött till följd av vÀstvÀrldens ekonomiska sanktioner innan kriget pÄbörjades.

Interesting too?  Dansk, nĂ„r det dummest (V)

Hon kommer ocksÄ att förknippas  med bombingen av Kosovo-Serbien-Belgrad, den stad som hon sjÀlv kom till som flykting undan Hitler.

VĂ€l, Anna Lindh stödde alla USA:s krig i sin Ă€mbetsperiod, sĂ„ det finns vĂ€l en logik – Ă€nnu ett offer pĂ„ socialdemokratins förlorade heder. TyvĂ€rr Ă€r det hĂ€r kvinnor (i huvudsak) som delar ut ett pris till en icke-dömd krigsförbrytare.”

Med vÀnliga hÀlsningar

Jan Öberg

Priset motiveras sÄhÀr pÄ fondens hemsida.
Brevet skickades till mona.sahlin@annalindhsminnesfond.se, info@annalindhsminnesfond.se samt karin.olsson@annalindhsminnesfond.se

Jag fick aldrig svar.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Syrien – hvad kunne vĂŠre gjort og hvad kan stadig gĂžres?

Next Story

Syrien – hvad kunne vĂŠre gjort og hvad kan stadig gĂžres?

Latest from Fred

%d bloggers like this: