/////

Obama i Sverige – finns det annat och andra att minnas än judarna?

Nej det blir ett gemensamt svenskt-amerikanskt PR event.

Dag Hammarskjöld till exempel? Nej det kan man inte för hans hus i Backåkra är stängt på andra året och man kan inte upphitta 5 fjuttiga miljoner för att renovera det, inte heller hos UD.

Olof Palme – usch nejdå, hans fredsarbete var ju alltför radikalt – jag menar: att kritisera USA för Vietnam-kriget!

Skulle Obama kunna besöka en moské, träffa människor från Afghanistan, Irak, Libyen, Palestina, Somalia etc. som har kommit till Sverige pga av hans lands imperialism och militarism? Be om förlåtelse för sitt lands ständiga angrepp på muslimska länder?

Var säker på att det officiella Sverige kommer att buga hela vägen runt och att det inte ställs en enda kritisk fråga till ledaren för samtidens mest militaristiska och krigförande land. Inte heller nu när vi vet att han kommer att starta ett krig mot Syrien.

Jag anser att politiskt betonat uppmärksamhet för mänskligt lidande – alltså uppdelningen i värdiga/utvalda offer och ovärdiga/glömda offer är vidrig. Från en annan synvinkel  har jag just skrivit en text om detta.

Vi kan lägga till drygt 20 miljoner döda ryssar, sisådär 100 000 som dör på klotet varje dag av brist på det mest basala. I Irak dödade västvärlden över en miljon människor och vi är på gång med ett folkmord på Iran – om det får hålla på några år till. När ska dessa människors lidande – eller Palestina – få vår uppmärksamhet – tillsammans med judarna inte i stället?

Väl, Zeitgeist anno 2013. I Sverige. Det Sverige som en gång i tiden vågade stå upp för någonting.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Sådan opererer TV2News – bare så du véd det

Next Story

Syrien – hvad kunne være gjort og hvad kan stadig gøres?

Latest from Fred

%d bloggers like this: