/////

Sådan opererer TV2News – bare så du véd det

Offentliggjort på bl.a. min blog og min Facebook-side. Se Arne Notkin’s svar og min duplik længst nede.

Kære Arne Notkin, Christian Høgh og Tobias Jagd

SÅDAN OPERERER TV2 NEWS – bare så DU ved det

Man skal jo for “alsidighedens” skyld have en “dissident” med – altså i dagens verden en person som ikke synes at krig er sagen hver gang USA får et anfald af “mission civilisatrise”-sygdommen.

Jeg bliver ringet op af en oprigtigt interesseret journalist på TV2NEWS’ redaktionen, der stiller gode spørgsmål og finder mine synspunkter interessante – anderledes. Du skal være med, siger han – formentlig cirka 10 min i aften ud af de 30 vi har, de andre debattører er (dem du så) og vi vil have dig til netop at fokusere på de spildte fredsmuligheder og på hvorfor bevisføringen ang det kemiske angreb ikke er det centrale. Sig lige netop det, du hér har sagt til mig.

Det sidste jeg siger til ham er: Da du ikke selv er studievært, gør mig nu den tjeneste at virkeligt forklare for studieværten hvor jeg står og at det er dét og ikke andet, vi skal tale om (jeg har jo prøvet det hér før!)

Men “dissidenten” skal ikke tale mer end2,5 min af de 16-18 min det cirka blev til, de to andre der er meget forstående overfor USA, krigen, og Obamas svære situation får resten sammen med en USA reporter, der er taler som om det var historiens vingeslag han lige har overværet.

Introen til mig er: “Men der er stadigvæk nogen, der mener at krig er en dårlig idé og vi skal nu til Sverige…” Ja, Christian Høgh hvis du ikke har noteret at en meget stor del af verdens opinion, ledende NATO-lande, flertallet af amerikanerne selv, det engelske parlament, Polen og andre USA nært stående synes at det er en ret dårlig idé med denne krig, skulle du måske se dig om efter et andet job?

“Dissidenten” (undertegnede) skal ikke komme ind først direkte efter dokumentaren fra Washington, nok så meget PR for amerikansk såkaldt demokrati. Jeg mener, har noget medie i Danmark haft andre parlamenters debat i et direkte program end netop USAs – f.eks. et land, der har besluttet sig for ikke at deltage i bombning?

Interesting too?  The alleged Russian sub was a civilian plastic boat. And. . . ?

Da jeg ER blevet afbrudt kommer en tekniker ind på min skype og siger mange tak til mig. Jeg har altså IKKE mulighed for at tage til genmæle da de to andre deltagere afviser og nærmest erklærer mig irrelevant. Via skype skriver jeg at dette ikke er balanceret – men ledningen er lukket.

Når en medvirkende står på en linje udenfor studiet er det studieværtens opgave at give denne særlig opmærksomhed fordi han ikke har øjenkontakt, kan markere eller lignende i en debat.

Sådan gik det for sig.

Du må selv tolke om det er a) manglende professionalisme, b) bevidst manipulation, c) angsten for at få hug hvis man giver for megen plads til en krigs- og amerikansk udenrigspolitisk-kritisk (ikke anti-amerikansk, det har jeg aldrig været) stemme, d) blindhed for alt hvad der hedder professional konflikløsning, mægling og fredsskabelse – lidt af hvert eller/og noget helt andet, medieukyndighed om folkeretten (som ingen nævner).

Sådan hér går det imidlertid til. Bag kulisserne. Kort sagt, sluk for de traditionelle medier og brug nettet – den tilrettelagte “sandhed” vil også i dette tilfælde lede til krig. Som det naturligste.

Det ER ikke en overdrivelse at tale om det Militær-Industrielle-MEDIE-Akademiske Kompleks (MIMAK). Jeg véd at det eksisterer for jeg har oplevet hvordan det fungerer siden midten af 1970erne. Og det er meget meget skræmmende…

Hvad der står hér vil jeg nu sende til redaktør Arne Notkin – arno@tv2.dk – og studieværten Christian Høgh – chha@tv2.dk – og den hæderlige researcher, Tobias Jagd – toja@tv2.dk.

Måske – måske – får jeg et svar af typen:

“Vi er meget kede af at du har OPLEVET det sådan (for sådan var det jo ikke i virkeligheden, vel) og vi skal tænke på hvad du har sagt. Du er jo trods alt (dvs trods dine aparte synspunkter om fred) en mand med stor erfaring, som vi har stor respekt for. Vi synes vi kom langt omkring og vi stræber bestemt efter at alle synspunkter skal komme frem. Vi håber vi må henvende os til dig en anden gang”

– Und so weiter.

Interesting too?  Mindeord om Mikhail S. Gorbatjov

Arne Notkins svar samme aften:

Kære Jan Øberg
Jeg vil gerne beklage, den behandling, som du fik i forbindelse med din medvirken på TV 2 NEWS her tirsdag aften. Modtag venligst min uforbeholdne undskyldning.
Forklaringen – ikke undskyldningen – er, at vi i vores forberedelse havde disponeret med 30 minutters kommentarer og debat om høringen. Desværre skred tiden, høringen blev forsinket, og vi havde kun 15 minutter tilbage. Jeg valgte at fastholde antallet af deltagere, nemlig vores to korrespondenter, de to gæster i studiet og dig.
Derfor blev der tale om statements og ikke den udveksling af tolkninger, som vi havde planlagt. Det valg kan man diskutere. Jeg mener, at du og de andre deltagere gav seerne stof til eftertanke – desværre ikke så meget som planlagt. Tak for din medvirken!
Du er meget velkommen til at offentligøre mit svar de steder, hvor du skrevet dit indlæg.
 
Venlig hilsen/Yours sincerely

 

Arne Notkin
TV2 NEWS
 
Min duplik
 
Kære Arne Notkin
Jeg accepterer din uforbeholdne undskyldning og at du forklarer situationen som den nu opstod.Jeg behøver næppe at fortælle dig at selv inden for rammerne af de 15 minutter kunne mine – i Jeres set-up – klare minoritetssynspunkter været blevet behandlet mere balanceret. Både du og jeg véd at i mange mediesammenhænge er 15 min ret så lang tid og at den dygtige journalist ved hvordan man manøvrerer når det uforudsete sker.

 

Men som sagt tak. Dit svar og min duplik hér blir naturligvis publiceret, det kunne lige mangle andet.

Hvis TV2NEWS vil bruge mig en anden gang er det OK. Men jeg vil ikke én gang til opleve noget lignende uanset hvad der sker under udsendelsen. Til det har jeg hverken tid eller lyst. Men jeg vil være der hvis de synspunkter jeg står for med cirka 35 års erfaring fra teoretisk og praktisk arbejde i konfliktområder mødes med normal respekt. Det blev de ikke i aften. Men alle kan jo forbedre sig – og det ser jeg dit brev som udtryk for.

De venligste hilsener

Jan Øberg

 
 
 
 

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

 1. Kære Jan Øberg

  Jeg så dig i Debatten 6. marts og har efterfølgende læst lidt af din blog.
  Især læser jeg dit indlæg ” Sådan operere TV2News – bare så du véd det” både med stor interesse og stor genkendelighed. Jeg har selv haft en del diskussioner med TV2 om, hvor meget jeg mener de svigter deres ansvar som værende en nyhedskanal, der burde være neutral, og formidle journalistiske nyheder. Nedenfor kan du læse mit seneste slag i puden, som er lige er par dage over et år. Det trættende at slås mod et diktatorisk medielandskab, eller som du kalder det (hvis jeg har forstået dig ret) MIMAK.

  De bedste hilsner, og fortsæt det gode arbejde!

  XXX

  Mail korrespondance mellem tv2 og jeg:
  From: XXX@hotmail.com
  To: evry@tv2.dk
  Subject: RE: SV: Subjektive TV2
  Date: Sat, 10 Mar 2012 15:18:42 +0100

  Kære Eva
  Først og fremmest takker jeg for svaret, jeg beklager det sene gensvar, men har travlt med studierne.

  Dernæst vil jeg sige, at det er dejligt at se, at det rent faktisk er muligt at få ørenlyd hos TV2. At nyheden ikke er særlig relevant for den danske nyheds strøm kan jeg godt tilslutte mig. Det var et rent taktisk valg jeg gjorde mig, jeg har gjort mig den lidt kedelige erfaring, at hver gang man skriver til jer med kritik, så rent faktisk er berettiget i konkrete sager, så er det nærmest umuligt at få ørenlyd. Jeg er positiv overrasket over din åbne kommunikations form, og tager den opfordring til en invitation til rent faktisk at præsentere dig for nogle konkrete eksempler, som jeg mener viser hvordan de fleste herboende serbiske danskere mener om tv2 og hvad vigtigere er, hvorfor.

  TV2 er danskernes fortrukne nyheds kanal, og dette giver tv2 en stor magt, men samtidig også et klart ansvar. Et ansvar hvor I skal sørge for, at informere danskerene på bedste vis, og naturligvis på mest mulige objektive måde.

  1. Som jeg nævnte, så oplever jeg tit at læse en nyhed på fx ttv med overskrifter i denne stil “Massegrav fundet på Balkan/Bosnien”. Det er min klare overbevisning, at hvis der ikke står hvilken nationalitet der har været ofrene i denne massegrav, så er det fordi man ikke ved det når nyheden bliver skrevet. Høre man ikke om denne massegrav igen, så er det også min klare overbevisning at det er serbere der har været ofrene. Er det derimod en massegrav med Bosnier eller Kroater, ja så står der som regel nationalitet i artiklen.

  2. TV2 er generelt meget godt til at dække begivenheder i Kosovo, når det er albanere der er ofre. Senest har TV2 dog fortalt om de blokader som Kosovo Serbere har haft skabt. TV2 har dog ikke været deres ansvar værdig i forhold til hele dækningen af Kosovo sagen (der kommer flere eksempler nedenfor). TV2 har vist dokumentere der skildre livet i Kosovo, dog med overvægt på albanernes side. Der har ikke været vist en historisk gennemgang af hvorfor det er at Kosovo er så vigtig for serbere og Serbien. Ingen i den danske befolkning forstår og endnu vigtigere ved hvor vigtig Kosovo er for Serbien og hvorfor, men tror (grundet bl.a. tv2) at det udelukkende handler om territorium.

  3. Meget af den Serbiske befolkning lever i Kosovo med konstant strøm afbrydelser, da de tit bliver afskåret fra strømkilderne. Også telemasterne i de serbiske områder blev ødelagt, da de af naturlige årsager, er serbiske. Disse nyheder bliver aldrig vist på dansk tv, heriblandt tv2.

  4. Serbien og serbere er generelt meget dårligt omtalt i Danmark, og mange danskere ser kun barbare, massemordere og monstre når der er tale om serbere. Det gule hus (the yellow house) er et godt eksempel på, at serberne har lidt samme forfærdelig skæbne som resten af befolkningen på Balkan. Krig er krig og alle parter har været involveret, men nyhed som fx “Det gule hus” har aldrig nået tv2’s nyheds strøm. Det nyeste eksempel var under EM håndbolds kampen imellem Danmark og Kroatien, som lå forud for Danmark vs Serbien. Under kampen mellem Serbien og Kroatien, skete der det forfærdelige, at en af de serbiske spillere blev offer for et kastet objekt. Han blev skadet i øjet og kunne ikke spille. TV2 så sit snit til at køre smede kampagne mod Serbien, og der blev kørt en hæftig smede kampagne imod Serbien og dets befolkning, hele dagen. Det var så slemt, at man som herboende Serbisk Dansker følte at man var tilbage 90’erne og skulle endnu engang forsvare sin nationalitet. Da det kom frem at det ikke var en dartpil, kørte det nederst på skærmen, men jeres tv vært på news blev ved med at sige ordet “dartpil”. Det er ikke i orden at han fik dette objekt i øjet, uanset hvad det bestod af. Men det er endnu mindre i orden at Dansk tv køre det så meget op i en spids at store dele af den danske befolkning anklager serbien for ikke at yde sikkerhed for spillerne. Hørte anklagere som “Serbien har nu ødelagt håndbold sporten” “sådan noget er aldrig ser før i håndbold historien”. Alt imens jeg sidder tilbage og kan huske at da EM blev afholdt i Kroatiens hovedstad, sagde Kroatien at det kroatiske politi ikke ville beskytte serberne, så de skulle helst blive væk. “Kampen skal spilles uden publikum” blev der sagt om kampen mellem Danmark og Serbien. Skammeligt, som TV2 malede fanden på vægen, når man så tænker tilbage på hvordan kampen forløb og hvordan de serbiske monstre, massemordere osv kunne opfører sig ordentligt og respektere deres gæster fra Danmark (og de resterende andre lande med undtagelse af Kroatien som, efter historiske begivenheder samt ovenstående beskrivelse er fjender).

  5. Forbrydere skal straffes såfrem de er skyldige. TV2 har op til flere gange fejet domstolene af vejen ved erklære de formodede krigsforbrydere for skyldige. Efter en samtale med en af jeres redaktører, lyste hans personlige holdning klart igennem, og det er denne holdning der, tror jeg, også lyser igennem skærmen. Da Mladic blev anholdt, inviterede i en masse “så kaldte” eksperter og andre folk med en mening, for at snakke om dette. Bl.a. inviterede i en ung Bosnier ind for at snakke om denne anholdelse. Dette fik flere af mine bekendte, indklusiv jeg selv, til at ringe ind til jer og brokke mig over at i ikke fandt nogle der repræsenterede den anden side. Dagen efter havde tv2 news den serbiske ambassadør i Danmark i studiet og fortælle hendes holdning. Derved mente tv2 måske at de havde dækket den anden side og derved blevet objektive, eller håbede ihvertfal på det kom til at se sådan ud. Som tv2 og forhåbentlig alle på nyheds redaktionen er fuld ud klar over, så er ambassadøren regeringens forlængede arm, og dennes funktion er udelukkende at repræsentere sit land (og dettes regering) i det land hvor denne er placeret. Mladic blev anholdt, hvilket var og er støttet af den serbiske regering (efter krav fra Den Internationale Domstol i Haag), og deres holdning er derfor klar. Ligeledes er den Serbiske ambassadør’s holdning også klar, da den er intet andet end den samme som regeringens, og han/hun har naturligvis ikke beføjelse til at udtrykke andet end det regeringen diktere.

  6. Slavko Labovic er hyppig gæst i jeres studie når emnet er Serbien, og han repræsentere Serbere i Danmark forholdsvist godt, men får desværre ikke altid hans mening igennem da han oftest bliver, på mest respektløse måde, forstyrret af jeres studieværter. Dette unerminimere den objektive holdning, da samtalen istedet går over og bliver kritisk i stedet for forstående. I og med at hans holdning deles af mange herboende serbere, så kan man undre sig over at en mand som Uffe Ellemann, tidligere udenrigsminister, kan sidde og sige at han er uden for “pædagogisk rækkevidde”.

  (7). Når nu Vojislav Seselj dør, og det er der chance for han gør snart da han ligger indlagt. Så kunne det være stort af TV2 at lave en objektiv dækning af historien, dvs hive folk ind som repræsentere begge sider. Lave en objektiv reportage af manden, og retssagen herunder belyser at manden er taget afsted frivilligt, har været i forvarring siden 2003, at retssagen først startede 4 år efter, og at han stadig ikke er dømt og ej heller løsladt. I kan belyse at USA ikke anerkender denne domstol, men kræver at manden får en dom. I kan belyse konsekvenserne hvis han bliver dømt skyldig, og konsekvenserne hvis han (mod alt forventning) skulle blive løsladt. I kan samtidig belyse konspirations teorien om at domstolen, eller nogle af interessenterne prøver at likvidere ham for at løslade ham, i tilfælde af at han ikke kan dømmes skyldig, en teori som lever i bedste velgående efter Milosevic’s død.

  Andre ting jeg godt kunne tænke mig at se på Dansk tv, herunder TV2:

  – En oplysning til den danske borger, om at til trods for at Serbien er dæmoniseret i mere end 2 årtier, så har Kroatien stadig både lov til og tænkt sig i fremtiden at fortsætte med at fejre Operation storm.
  – Hele spørgsmålet om grænser på Balkan. Det dilemma EU og resten af vesten står i, når de anerkender Kosovo, men samtidig nægter de forskellige enheder i Bosnien Hercegovina at have samme demokratiske friheder.
  – En dokumentar der belyser NATO’s angreb på Serbien i 1999, belyser Kosovo’s vigtighed for Serbere, herunder kulturelt, historisk og politisk. Der er 3 mere eller mindre objektive film der belyser netop dette, som alle, så vidt jeg ved, ikke har fået den fortjente opmærksomhed i vestlige medier, herunder også danske. Den ene en Tjekkisk film; Stolen Kosovo. Den næste, en russisk kaldet; Russian Film About Kosovo, og den sidste er en Canadisk film kaldet Kosovo can you imagine. Sidst nævnte er instrueret af en Canadisk ung mand, som også har instrueret en film der skildre, hvad der skete på Balkan, kaldet; the weight of chain. Alle små korte dokumentar film der kan ses på Youtube.

  Om denne mail bliver taget seriøs eller ej, om den ses som ren subjektivisme eller ej, det er op til dig, modtageren, at vurdere. Jeg syntes jeg prøver at være objektiv, ligeledes påstår i at i går hos TV2. Dette er naturligvis et forsvar, og vil alt andet lige blive opfattet som værende mere subjektiv, hvilken så kan fungere som modstykke til det jeg mener, er subjektivisme fra jeres side af, og måske skabe lidt ligevægt, så frem at i tager denne mail til jer.

  Med Venlig Hilsen, og good weekend

  XXX

  > From: evry@tv2.dk
  > To: XXX@hotmail.com
  > Subject: SV: Subjektive TV2
  > Date: Mon, 5 Mar 2012 14:25:58 +0000
  >
  > Kære XXX,
  >
  > Tak for din mail.
  >
  > For at svare på den konkrete historie først, så er det – med al respekt – ikke nogen stor nyhed, du sender på linket. Der er tale om et indbrud med et meget lille beløb, der er stjålet. Indbruddet er ikke etnisk motiveret, står der endvidere. Det er derfor ikke en nyhed, vi vil beskæftige os med i denne omgang.
  >
  > Men det kan sagtens være interessant at se på større kriminalsager, fx hvis de er etnisk motiverede.
  >
  > Lad mig også slå fast, at vi ikke har nogen som helst form for uvilje mod serbere. Du mener tilsyneladende at have dokumentation for, at TV 2 fortier eller fordrejer væsentlige detaljer i nyheder, der har med serbere at gøre – men jeg er helt uenig med dig. Vi er på ingen måde anti-serbiske, og vi tager ikke parti.
  >
  > Skulle du have konkrete eksempler på noget, som du mener er anti-serbisk nyhedsdækning, er du altid velkommen til at klage til enten Nyhederne eller Seernes Redaktør på sr@tv2.dk
  >
  > Venlig hilsen,
  >
  >
  > Eva Rymann Hansen
  > Redaktionschef
  >
  > TV 2 | NYHEDERNE
  > Tel: 65 91 91 91
  > Mob: 20 24 38 01
  > nyhederne.tv2.dk
  >
  >
  > —–Oprindelig meddelelse—–
  > Fra: XXX[XXX@hotmail.com]
  > Sendt: 4. marts 2012 14:20
  > Til: Nyhederne
  > Emne: Subjektive TV2
  >
  >
  > Jeg er serber, og mener derfor, måske ikke overraskende for jer da i jo tit bliver beskyldt for det, at i er ekstremt subjektive i forhold til Serbien og Serbere. Jeg er ret overbevist om, at hvis man spørger en hvilken som helst her boende serber “hvilket medie er det mest anti serbiske i DK” så vil jeg skyde på at 90 % vil sige tv2.
  >
  > TV2 kan skrive en artikel som “Massegrav fundet på Balkan” og det kan gå to veje udfra denne artikel. Enten er det en massegrav med alt andet end serbere, hvilket så bliver nævnt. Står der ikke hvilken nationalitet der er tale om, så er det fordi det endnu er uvist og høre man ikke mere, ja så kan man være sikker på at det har været serbere, og dette bliver fortiet. Det er min klare overbevisning, og den bliver beskæftigende af diverse søgninger på google.
  >
  > Derfor er jeg også overbevist om, at denne nyhed jeg nu tillader mig at sende jer, ikke bliver gjort til en del af jeres nyheds strøm. Men her, i får alligevel muligheden for at overraske positivt.
  >
  > Nyhed: 200 år gammel Ortodoks kirke ødelagt, endnu engang, i Kosovo:http://www.b92.net//eng/news/crimes-article.php?yyyy=2012&mm=03&dd=04&nav_id=79094
  >
  XXX

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Afrikas Holocaust! Men hur mycket bryr vi oss i t ex Skandinavien?

Next Story

Obama i Sverige – finns det annat och andra att minnas än judarna?

Latest from Danmark

%d