////

Libyen – en krigsdagbog, april 2011

Du skal scrolle nedad hér for at se det seneste indlæg

6. april 2011
POLITIKEN’s MILITARISME – H√ėRUP ROTERER….
Den f√•r ikke for lidt i dag √łverst p√• Politikens internet-forside: Flyvev√•bnet er lykkeligt (for at bidrage til d√łd og √łdel√¶ggelse)! H√łr br√łlet fra et F-16, kom med til basen p√• Sicilien! H√©r bomber vi s√• lykkeligt! Skidegodt, Egon, vi vil jo s√• gerne vil have nye fly! K√¶re Politiken – hvad har det fors√łmte Flyvev√•ben betalt for den reklame og hvor fanden er alsidigheden?

√Öbent brev til Politiken:

Kære Andreas Lindqvist

Vi er en hel del mennesker landet rundt, der vil se frem til en lignende omfattende d√¶kning af organisationer, der arbejder for fred og for andre l√łsninger end bomber p√• internationale konflikter og som er kede af at se at Politiken – atter – er en del af det Milit√¶r-Industrielle-Medie-Akademiske-Kompleks.

Milit√¶ret = Flyvev√•bnet. Industrielle = Nye fly fra v√•benfabrikanter. Medier = Politiken med dig som skribent. Akademiske = Mikkel Vedelby & Co. Kompleks = de f√¶lles interesser for disse akt√łrer, ikke for det samfundsm√¶ssigt f√¶lles gode og en verden i fred.

Mvh, Jan √ėberg

PS 11. april 2011
Som det nu om dage er kutyme svarer journalisten ikke.

11. april 2011
KHADAFFI VANDT F√ėRSTE RUNDE
Han sagde ja til det forslag, den Afrikanske Unions pr√¶sidenter kom med, sk√łnt vi ikke v√©d om han ville st√• ved sit ord. Opr√łrerne sagde nej. De ville vinde forhandlingen uden forhandling: Khaddafi skulle afg√• f√łrst. Synd de ikke spillede bedre.
Og TV-Avisens Ubbesen, der fra Dag Et har heppet p√• milit√¶r indgriben, fort√¶ller os fra Libyen at der nu kun er krigen tilbage. V√©d han virkelig ikke at man ofte m√• pr√łve flere gange inden parterne bliver villige til at overveje forskellige muligheder og indser at de ikke kan f√• alt – hvilket er det √łjeblik, der kan indtr√¶ffe et gennembrud, der leder til en eller anden form for acceptabel l√łsning?

12. april 2011
BERNARD HENRI LEVY – BANALISERINGENS MESTER OG KRIGENS PUSHER
I aften har jeg studeret den franske filosof og journalist Bernard Henri Levys politiske gerninger h√©r og d√©r og hvilken rolle han spillede i forhold til pr√¶sident Sarkozy. Han er en reaktion√¶r forsimpler af alle kompleske sp√łrgsm√•l, neo-konservativ og humanist i g√•se√łjne. Det var sandsynligvis ham, der med sin “analyse” af Libyen fik Sarkozy til at anerkende rebellerne p√• et s√• tidligt tidspunkt og bag ryggen p√• sin udenrigsminister Alain Jupp√© at det kun kan betegnes som gallisk, hovedl√łst temperament.
Her er et interview, der siger en del om velsituerede, pro-israelske dandy, der principielt kun k√łrer sit eget l√łb som celebrity. Og h√©r en video fra Benghazi i disse dage. Gad vide om han nogensinde f√•r mudder p√• skoene?
Han siges at v√¶re en af de mest frekvent anvendte eksperter p√• fransk TV. Det kan man godt filosofere over…

13. april 2011
M√ÖSKE VAR DET FOR KAPITAL, BANK- OG VALUTAMANIPULATION OG GULD – SNARERE END HUMANISME (OG OLIE) – SOM FIK OS TIL AT INTERVENERE?
Den fremragende online avis AsiaTimes – der sikkert ikke bruges af nordiske kommentatorer eller redakt√łrer – har idag en utroligt interessant analyse af en helt anden vinkel p√• NATO’s indgriben i Libyen. Ellen Brown sp√łrger sig selv om hvorfor rebellernes f√łrste gerning var at oprette en ny Nationalbank i Benghazi (nej d√©t vidste jeg heller ikke f√łr end i dag!). Hun fort√¶ller hvorledes bankv√¶senet fungerer i Libyen og hvorfor de internationale finanskredse ikke kunne komme ind eller p√•virke det., om Libyens enorme guldreserver og om det velf√¶rdssamfund, det er vor m√¶ngder af sociale ydelser, vi i dag betaler for, er gratis i Libyen. Og – is√¶r – fort√¶ller hun om Khaddafis planer om, og delvise succes med at f√•afrikanske lande til at g√• med p√• en ny valuta, der skulle tilsides√¶tte dollaren og Euroen.
Spændende læsning Рselvom dette ikke heller er den eneste mulige tolkning. Men to ting er sikre: Komplekse hændelser har altid mange forklaringer og ikke kun én Рhverken humanisme eller olie kan forklare dette vanvid fuldt ud. Samt at verden aldrig er hvad den ser ud til at være.
Jeg forst√•r hvor lidt jeg vidste om Libyen som samfund – og hvor vigtigt det er at vide noget om substansen for at bed√łmme hvad libyerne og deres un√¶gteligt autorit√¶re chef vil g√łre i de n√¶rmeste uger, m√•neder og – mange – √•r.

13. april 2011
KONTAKT-GRUPPEN FOR LIBYEN VIL √ÖBENBART DELE LANDET!
Hvis nogen skulle v√¶re i tvivl om d√©t, s√• lyt til den britiske udenrigsminister William Hague’s tale her – mens vigtige politiske ledere som Lene Espersen og FN’s Generalsekret√¶r Ban Ki Moon sidder og lytter. Hvis du ogs√• mente at den d√©r om bank og guld ovenfor var langt ude s√• lyt til Hague’s fort√¶lling cirka 2:50 min inde i videoklippet om at der b√łr oprettes en finansiel mekanisme, der kan st√łtte rebellerne.
S√•dan kommer man ind og styrter et √łkonomisk velf√¶rdssamfund med den h√łjeste levestandard i Afrika og man har til hensigt at give disse rebeller, der t√¶ller Al-Queda og Hizbollah rede penge s√• de kan udfordre det nationale bankv√¶sen og Khaddafis planer om at indf√łre et alternativ til dollaren og euroen.
So much for the humanism, Mr. Hague and Ms. Espersen! Og s√•dan er kapitalismen hvis nu Holger K. og Frank A. skulle have glemt det…

Interesting too?  Enig med Kissinger

15. april 2011
IKKE MEGEN HOLD I ARGUMENTET OM ET FOREST√ÖENDE FOLKEMORD
Jeg blev skeptisk s√• snart jeg h√łrte om disse ting og der ikke blev vist et eneste sandsynligt bevis som f.eks. luftfoto af nogle d√łde kroppe, billeder fra sygehuse eller mer end l√łse formodninger af folk, der var flygtet fra Benghazi og netop derfor ikke l√¶ngere vidste hvad der foregik d√©r. Vi husker stadig det eneste tal, der blev n√¶vnt – af en flygtning, der k√łrte over gr√¶nsen til Egypten, at 94 var d√łde i Benghazi-omr√•det.
Min rygmarvsreaktion var der fordi jeg s√• det samme i Kosovo op til NATOs bombinger i 1999. Vi kender til l√łgnene om de afg√łrende – dengang – officielle motiver for Irak-krigen. Vi v√©d nu at 11. september 2011 ikke var en √•rsag til men et p√•skud for krigen mod Afghanistn, der indledtes den 7. oktober (datoen ingen husker mens alle husker 9/11).
Jeg var ogs√• totalt skeptisk fordi dette ikke er en majoritets-minoritets-krig eller etnisk rensning. Jeg fandt det derfor usandsynligt at Khaddafi skulle have til hensigt at udrydde sit eget folks uskyldige civile – men at han ville rette skytset mod de d√©r rebeller som vi st√łtter i deres v√¶bnede opr√łr.
The Boston Globe bragte ig√•r en analyse af Alan Kuperman, som sl√•r hovedet p√• d√©t s√łm. At hele denne – og andre – gennmhulning af hele grundargumentet for Vestens intervention ikke er blevet forsidestof kan undre – og alligevel ikke: Stort set alle medier gik med p√• gallejen uden at checke kilder, sandsynligheder eller stille kritiske sp√łrgsn√•l til Vestens ledere. De vidste skam at der var et folkemord i gang og at en No-Fly Zone var svaret – j√¶vnf√łr TV-Avisen og Horisont og stort set alle avisforsider i de dage.

15. april 2011
S√Ö DET HANDLER ALTS√Ö OM REGIMESKIFTE I LIBYEN
Obama, Cameron & Sakozy siger hvad de virkelig vil i en artikel i dag i en r√¶kke ledende vestlige medier. Texten er √©n illustration af selvgodhed, √łnsket√¶nkning og manglende statsmandskunst og intellektuel kapacitet.
Hvis en af mine Masters studerende havde skrevet noget på det kvalitetsniveau, med en så lemfældig omgang med ordene og begreber ssamt med så mange selvmodsigelser og mangel på gode ideer ville jeg have givet vedkommende en chance til.
Det ska d’herrer ikke have. Med dette kan det kun g√• galt i √•r fremover. Og jeg kan jo ikke dy mig for denne k√¶tterske tanke nu “vore” ledere s√• soleklart forbryder sig mod folkeretten: Hvad med regimeskifte i USA, England og Frankrig? De f√łlger jo ikke FNs Sikkerhedsr√•dsresolution 1973 og har beg√•et aggression mod en suver√¶n stat og myrder civile med sine bomber. Og de vil afs√¶tte en leder i en stat, de selv har plejet omgang med i 9 √•r. Er det ikke ret slemt?
Igen Рartikeln refereres i diverse nyhedsrogrammer og på nettet. Og bliver stort set taget for gode varer. Er der ingen der véd Рrent faktuelt Рat dette er i strid med folkeretten og dobbeltmoral så det driver ned ad væggene?

20. april 2011
P√Ö GLIDEBANEN TIL STOR OG LANGVARIG KRIG I LIBYEN
Som jeg foruds√• i forrige m√•ned sker nu en systematisk optrapning: flere fly, CIA ind og “hj√¶lpe”, s√• brittiske “r√•dgivere”, s√• EU tropper der skal √•bne og holde en korridor (!) for bistand. Som ogs√• forudset har Khaddafi f√łrt krigen ind i byerne – naturligvis. Obersten og beduinen er smartere end vestens ledere.

20. april 2011
HVEM VIL S√Ö FRED?
Det var ikke Khaddafi som begyndte de voldelige handlinger omend han provokerede dem. Han sagde ja, rebellerne nej, til den Afrikanske Unions fredsplan. Hans udenrigsminister siger nu idag iflhg. BBC og Politiken at regimet foresl√•r en v√•benhvile, at der afholdes frie, overv√•gede valg og at alle sp√łrgsm√•l (dvs ogs√• Khaddafis rolle m√• man konklusere) kan diskuteres i 6 m√•neder op til valget.Det er betydeligt mere end man forlangte i Sikkerhedr√•dets resolution 1973.
Har Vesten og dets rebeller noget at komme med? N√¶ppe. De vil sidde det overh√łrig og eventuelt henvise til at Khaddafi er en mand, man ikke kan stole p√•. D√©t v√©d de – som har plejet omgang med ham, lavet alle mlige handler med ham og klappet ham p√• skulderen i hans telt fordi han var med p√• den – t√•belige – krig mod terrorister, som George W. Bush startede p√• grundlag av en total fejlagtig analyse af 9/11.
Ak ja!

Interesting too?  It's something about the U.S. Trumps

28. april 2011
FOR DEN DANSKE V√ÖBENEKSPORTS SKYLD VAR LIBYEN OK SIDSTE √ÖR!
Iflg Politiken i dag er det anderledes nu. M√•ske skulle vi l√¶re at alle diktatorer bygger deres magt p√• vore v√•ben. S√•dan var det med Saddam, med alle sider i det tidligere Jugoslavien, med Mubarak – s√•dan har det altid v√¶ret. Alligevel eksporteres der til autorit√¶re regimer og krigszner for milliarder af dollar – mere end nogensinde. Og dansk v√•benindustri er st√łrre end nogensinde. I en kronik i Politiken i midten af 1970-erne da Danmark k√łbte F-16 forudsagde jeg netop at Danmarks bidrag til verdens elendighed og menneskers lidelse bare ville vokse hvis vi gik med p√• medproduktionen.
Siden Irak-invasionen er svensk v√•benhandel vokset til de tidobbelte – fordi den gamle socialdemokratiske (ja selvf√łlgelig) regering under statsminister G√∂ran Persson og Anna Lindh (udpeget til fredsengel efter sin tragiske d√łd) fik Riksdagen til at h√¶ve v√•beneksportforbuddet vedr√łrende lande i krig – alts√• USA.
I Danmark ska Terma naturligvis, som f√łrhen, tjene penge. Og det passede godt for en principl√łs regering og udenrigsminister (selvom udstyret ikke blev leveret). Hvis det var blevet det ville danske fly i dag v√¶re blevet m√łdt af modild baseret p√• danske produkter.
At LO skulle have en kritisk holdning til dette? Nej Рdet er årtier siden der fandtes solidaritet med andre end den borgerliggjorte arbejderklasse selv Рsocialimperialisme kaldte Lenin det så træffende.

28. april 2011
NU SKAL KHADDAFI FJERNES – HIS MASTER’S VOICE ER P√Ö!
Det siger Folketinget – i strid med folkeret og FN Sikkerhedsr√•ds-deklarationer. Og det siger udenrigsminister Lene Espersen, der ikke bare blander og skifter modstridende grundprincipper i et h√¶sbl√¶sende tempo men ogs√• g√łr det uden selv at se det tragikomiske i det. Bare vi er “langt fremme i skoene” s√• er det ligegyldigt hvilken vej de betr√¶der. Hun er et godt eksempel p√• den lidt upopul√¶re konstatering at verden ikke altid blir bedre bare kvinder kommer til.
Det ville v√¶re interessant hvis nogen ogs√• ville fort√¶lle os hvordan det skal ske. Skal han myrdes, hele hans familie – alle medarbejdere? Hvem og hvilke? Hvem skal mon udf√łre det beskidte arbejde? Og hvilken marionet vil Vesten i stedet inds√¶tte som ny “demokratisk” leder i Libyen.
For et par dage siden rejste jeg sp√łrgsm√•let om den gentagne bombning af Khaddafis hovedkvart√©r ikke var et bevidst fors√łg p√• at myrde ham. Det var det √•benbart. Hvad folketingets medlemmer burde v√¶re kommet overens om var at udtale at mord(fors√łg) p√• statsledere ikke er en civiliseret vej frem, at det ikke er foreneligt med folkeretten eller med Sikkerhedsr√•dsresolution 1973. Men nej – nu har Obama, Sarkozy og Cameron skrevet at Khaddafi skal fjernes og s√• er der kun √©n vej frem fra h√łjre til venstre og i de afg√łrende ministerier: Som papegojer gentager vi His Master’s Voice.
S√•dan k√łrer vi derudaf. Uden selvst√¶ndig analytisk kapacitet. I den naive tro at bare man fjerne en topfigur s√• blir alt bedre. I den ubevidste megalomani der tilsiger at vi i det godes tjeneste kan bl√¶se p√• normale normer, folkeret og anst√¶ndighed. Og s√•dan d√¶kker man over en egentlig primitiv h√¶vnt√łrst: Den satan skal ned med nakken nu – nu hvor vi konstaterer at vore bomber og vort “politiske spor” ikke g√łr andet end ondt v√¶rre fordi vi kastede s hovedkuls ud i denne den dummeste af alle krige uden at vide et minimum.
Er der ingen der ser banaliseringen af dansk udenrigspolitik som et problem?

29. april 2011
LIBYA – THE SITUATION THERE AND IN OTHER MIDDLE EAST COUNTRIES & NATO COUNTRIES LACK OF PRINCIPLE
En cirka halv times samtale på engelsk
http://www.tveuropahd.com/video/304/jan-oberg-director-of-tff

30. april 2011
KHADDAFI FORESL√ÖR FORHANDLINGER OG V√ÖBENHVILE
Jeg er dog næsten 100% sikker på at vestverdens og NATOs ledere vil ignorere eller afvise det. Hvorfor? Fordi de officielt arbejder på at regimet skal væk, det vil sige at han skal fjernes på den ene eller anden måde. Dét er en målsætning, de ikke kan vige fra uden at tabe ansigt og det er der ingen af dem, der har det politiske eller menneskelige format til.
Denne m√•ls√¶tning er jo netop s√• intellektuel fattig fordi den forhindrer enhver forhandlingsl√łsning – men kan jo ikke foruds√¶tte at forhandlings-modparten skal forlade arenaen f√łr end selv forhandlingerne end er begyndt for det er jo blandt andet d√©t hvorom der skulle forhandles.
Det betyder jo ogs√• at NATO har satset p√• en voldelig l√łsning √©n gang for alle. Man forts√¶tter alts√• ned ad glidebanen mod en lang ond krig…

Denne dagbog fortsætter i maj her.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Libyen – en krigsdagbog, marts 2011

Next Story

Libyen-krigsdagbog, maj 2011

Latest from Danmark

%d bloggers like this: