////////

En almindelig travl dag for fred i m√łrke tider

Glad for at være i Kristeligt Dagblad i dag Рden mest læste artikel den 9. marts.

Fredsforsker: “Nato har uden grund ekspanderet helt op under Ruslands sk√łrter”

Fredsforsker Jan √ėberg begr√¶der Ruslands invasion af Ukraine, men ford√łmmer Vestens respons

Laver i dag ogs√• interview med Kinas nationale TV, CCTV – omkring vel 1 milliard seere i Kina og rundt om i verden – og med min gamle avis, Politiken (der bevidst ikke har brugt mig i over 25 √•r, s√• det m√• da v√¶re en smutter ūüôā ), men det er et seri√łst menneske, der stiller gode sp√łrgsm√•l og b√•nder interviewet i over 90 minutter. Det skal komme i weekenden, watch out!

Det g√•r alts√• fremad ūüôā !

Fik en række kvalitetsartikler ud via TFF PressInfo Рsom du også kan abonnere på:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Og i aften skriver jeg s√• den f√łrste version af svar p√• et skrevet interview med Kinas Global Times. P√• dets forside gl√¶der jeg mig over hvad jeg tror kan v√¶re en god nyhed midt i m√łrket – Xi’s virtual summit with Macron, Scholz to encourage Europe-Russia direct talks over Ukraine. Se dig omkring p√• Global Times n√•r du alligevel er der. Der er altid noget at l√¶re af “de andre” – f.eks. hvad de prioriterer at fort√¶lle og hvordan de g√łr det.

Samtale er jo den eneste farbare vej og jo f√łr jo bedre, fordi det h√©r g√łr s√• ondt p√• alle i Ukraine – civile uskyldige, soldater p√• alle sider – og fordi al denne frygt og vrede s√¶tter sig dybe, ofte hadefulde, spor i menneskers sj√¶l. Og det betyder at, time for time, bliver alle fors√łg p√• fred og forsoning sv√¶rere.

Selv tror jeg at Kina kan spille en meget meget vigtig rolle sammen med Europa – mens USA sikkert ikke vil have med Beijing at g√łre.

Men jeg havde helst set at hele verden havde samlet sig om at f√• FN ind i konflikten – som jeg har skrevet om andetsteds. Det er uden sammenligning FN, der har ekspertisen, tr√¶ningen og erfaringerne p√• de konfliktl√łsende omr√•der. Men det er som om ingen af de store √łnsker FNs hj√¶lp – mest dem, der heller ikke holder sig til FN-Erkl√¶ringen eller folkeretten i√łvrigt.

Jeg v√©d imidlertid fra Jugoslavien-krigene at FN kan noget, som ingen andre kan. Men dets Generalsekret√¶r f√łrer desv√¶rre en nok s√• venlig og velmenende – men lidet dynamisk – linje. Forresten foreslog Putin for √•r tilbage at FN skulle ind omkring Donbas-problemet. Men d√©t m√łdte heller ikke nogen positiv respons i NATO, i EU eller i Washington. Minskaftalen skulle jo alligevel ikke gennemf√łres…

For √łvrigt ser jeg i aften en ledende russisk forsker, jeg havde en del at g√łre med for omkring 30 √•r siden og som har min store respekt, Andrei Kortunov – chef for Ruslands R√•d for Internationale Relationer, som er knyttet til udenrigsministeriet – sidde tydeligt chokeret og sammensunket og fort√¶lle at Putin ikke l√¶ngere lytter til moderate og kyndige og at han – Andrei – er deprimeret, at alle er det og at hele situationen er pinlig. Og h√©r lignende tanker fra Christian Science Monitor. (1)

Interesting too?  Danmark b√łr f√• al u-landsbistand selv

Den tanke sl√•r mig at der kan t√¶nkes at v√¶re flere andre forklaringer p√• den chokerende invasion – f.eks at der findes langt mere nationalistiske og militaristiske kredse i Kreml end Putin selv, som har sagt noget i denne retning til ham: “Kammerat, hvis du ikke s√¶tter foden meget voldsomt ned nu, s√• er du f√¶rdig. Du har l√¶nge bare sagt ting til NATO men ikke sat handling bag. NATO skal stoppes √©n gang for alle, koste hvad det vil.”

Hvem véd egentlig noget om beslutningen? Amerikanernes hypotese at han ville invadere Ukraine og skaffe sig kontrol med Kiev viste sig korrekt. Hvad vidste de?

Ingen ved, hvordan det går og hvad der så forestår, som det skrevet står længst nede hér.

Ja, og endelig er der jo så det omsiggribende vanvid Рsom det illustreres på Danmarks Radios hjemmeside idag:

Kunstmuseum i K√łbenhavn fjerner Putin-kritikers v√¶rk: ‘I tr√•d med Vestens systemkritik af staten Rusland’

Kulturminister Ane Halsboe-J√łrgensen har startet en “automatreaktion” imod alle russere, mener Radikale.

Det er bare det, at kunstværkernes skaber, Sergei Prokofiev, er arg modstander af Putin og invasionen af Ukraine. Nå, det går jo hurtigt i disse dage Рisær med uovervejede beslutninger hele vejen rundt, oppe og nede.

Og s√• alligevel! Er det egentlig relevant om han er pro-, neutral eller kritisk til sin regering? Skal han – der jo ikke har noget ansvar for invasionen – straffes af danske myndigheder og institutioner? Er det ikke netop alle de ikke-officielle, de mellemmenneskelige relationer vi skal styrke nu? Det mener jeg og vil selv g√łre det.

Om denne politisk ukultiverede kulturindsats til fordel for Russerhadet, blot min lille syrlige kommentar på sociale medier. Jeg mener, hvad skal man dog sige?

ūüá©ūüáį “Bogbr√¶nding n√¶ste: V√¶k med alle russiske forfattere fra bibliotekerne. V√¶k med alle russiske medier, forskningssamarbejder, turistbes√łg og mellemmenneskelige relationer. V√¶k med enhver dialog og enhver mulighed for gensidig forst√•else – omend langt ude i fremtiden.

Og DEREFTER tager vi så fat på den samme censur af USA, Frankrig, England Рog Danmark Рfor deres mangeartede indsatser for folkeretsstridige massedrab, lemlæstelser, sanktioner mod uskyldige samt produktion af op til 50 millioner af flygtninge i Jugoslavien, Somalia, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien og Iran de sidste 20 år.

Der bliver ikke s√• meget tilbage af hverken det vestlige eller √łstlige Vestens kultur.

Interesting too?  Foredrag om Ukraine og l√łsninger i Roskilde

Og når dét er fikset så er der kun at vente på at USAs Kolde Krig mod Kina bliver varm.

Konklusion: Og s√•dan √łdelagde Vesten sig selv uden at v√¶re truet af nogen – kun af sine egne mange vrangforestillinger om sig selv og andre – og af blind militarisme.

Akja, s√•dan kan det g√• – og vil det m√•ske g√•.” ‚õĒÔłŹ

Jeg glemmer jo helt at du kun b√łr spille Tjajkovski, Mussorgsky, Scriabin, Rachmaninoff, Stravinsky, Rachmaninoff, Shostakovich, den anden Prokovief og lignende ukultiverede slyngler med hovedtelefoner p√• eller n√•r ingen anden kan h√łre hvad du spiller. Det kommer snart at blive farligt. M√•ske forbydes.

‚ÄĘ

I disse intellektuelt nedrustede og m√łrke tider er hets mod folkeslag blevet politisk korrekt. H√¶vn og had – uden en tanke for morgendagen – er blevet officiel politik. Etik og dannelse – √•nd – en saga blott. Alle b√•nd skal sk√¶res. Dr√łmme om fred blive til mareridt.

Den Vestverden, der tidligere ikke kunne finde ud af noget sammen, st√•r endelig sammen, helt helt sammen om den negative energi: Vi mod dem – og den selvretf√¶rdig ford√łmmelse og kollektive afstraffelse af d√©t onde, vi aldrig selv har gjort.

Om noget andet skal der ikke tales.

– lyt til vers 2…

[Vers 2]
M√łde hvad der venter os
Og ingen ved, hvordan det går
Bære skæbnen uden trods
Hvad der så forestår
Glad ved hver en venlighed
Men uden tro, at det bli’r ved
S√łge fred, idet vi ved
At vi har ingen krav på fred

[Omkvæd 2]
Man binder os på mund og hånd
Men man ka’ ikke binde ånd
Og ingen er fangne
Når tanken er fri
Vi har en indre fæstning her
Som styrkes i sit eget værd
N√•r bare vi k√¶mper‚ÄĒ
For det, vi ka’ li’
Den som holder sjælen rank, kan aldrig blive træl
Ingen kan regere det, som vi bestemmer selv
Det lover vi med hånd og mund
I m√łrket f√łr en morgenstund
At dr√łmmen om frihed
Bli’r aldrig forbi

s√•ledes, vil jeg l√¶gge til, heller ikke dr√łmmen om frihed fra militarisme og krig.

‚ÄĘ 1) Danmark Radio interviewede Andrei Kortunov den 9. marts, 2022 – her.

‚ÄĘ 2) EkstraBladet har snuppet interviewet fra Kristeligt Dagblad, brygget videre p√• det og gjort sin egen lille opinionsunders√łgelse. Interessant! Og vil have en kommentar fra mig.

‚ÄĘ 3) Debatten om hvad jeg siger til Kristeligt dagblad har aff√łdt en over 350 kommentarer p√• KDs Facebook-side. Du kan se dem – de fleste nok negative – og mit lange svar til dem her.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

    • Mange tak, Vibeke. Det var det tal, der fandtes dagen f√łr interviewet blev lavet – formentlig var det fra en humanit√¶r hj√¶lpeorganisation eller FN. Idag er tallene desv√¶rre meget st√łrre – ogs√• hvad g√¶lder flygtningenes antal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Ukraine crisis: Time for some peace diplomacy, visions of a better future

Next Story

En samtale med Radio 4 om Ukraine, NATO’s “defensivitet” – og en del andet

Latest from Afterthoughts

Peace illiteracy

And why I am switching balances from the most noble and important – but momentarily meaningless

%d bloggers like this: