//

Politisk korrekt reprĂŠsentativitet i kulturlivet?

14. september 2020

Den 11. september 2020 kunne man pÄ DR.dk lÊse at en ung forsker har undersÞgt reprÊsentativiteten i dansk film og kommet frem til at der er problemer. I inledningen stÄr der at:

– Muslimske unge mĂŠnd er kriminelle, utilpassede og farlige for samfundet. Og muslimske kvinder er undertrykte eller succeser pĂ„ trods. Det er nogle af de stereotyper, vi mĂžder i filmverdenen, mener forsker Tess SkadegĂ„rd Thorsen. Hun har netop forsvaret sin ph.d. om, hvordan den kreative branche tĂŠnker om reprĂŠsentation i film.

– Langt de fleste mennesker, jeg har talt med – instruktĂžrer, castere, skuespillere – er enormt opmĂŠrksomme pĂ„ problematikken og har mange overvejelser omkring diversitet bĂ„de foran og bagved kameraet, siger Tess SkadegĂ„rd Thorsen.

Men det er netop mÄlet om diversitet, som Tess SkadegÄrd Thorsen ikke tror, er lÞsningen i sig selv. En af konklusionerne i afhandlingen er, at det ikke er nok, at man skruer op for antallet af kvinder eller minoriteter foran skÊrmen: De skal ogsÄ have de rigtige roller.

Tess Thorsen har da givetvis fat i noget vigtigt – i det mindste set indenfor rammerne af den omsiggribende identitetspolitiske diskurs. Alligevel rejser artiklen – lĂŠs den i sin helhed – alle de rĂžde lamper hos mig:

  • Skal der overhovedet vĂŠre/indfĂžres en norm omkring reprĂŠsentativitet vedrĂžrende minoriteter?
  • Hvem skal i sĂ„ fald vĂŠre dommere vedrĂžrende hvad der er akceptabelt og hvad der ikke er det i denne kunstform?
  • Og, for det tredje, skal det gĂŠlde alle kulturomrĂ„der – eller i sĂ„ fald bare pĂ„ filmens omrĂ„de?

Med en snert af sarkasme skrev jeg denne kommentar pÄ min Facebook-side:

“Ih ja, lad os snarest fĂ„ indfĂžrt et kvote- og identitets-diversitets-balance-kriterium og overlade til en ny statslig myndighed at afgĂžre hvad der er politisk acceptabelt og hvad der ikke er politisk korrekt nok. SĂ„ kan vi kede os ihjel af forudsigelighed og mangel pĂ„ enhver form for fri kunstnerisk kreativitet. Hvor den politiske korrekthed gĂ„r ind, gĂ„r kunsten ud. Og samfundet dĂžr!
Dette er Rindalisme anno 2020 – et krisetegn, der rĂ„ber til himlen af dumhed. Gad vide hvor langt det hĂ©r skal gĂ„ fĂžr nogen stopper op og begynder at tĂŠnke?

Interesting too?  ☟ ☟ World Peace Day on Sunday! ♫♄

PS Fredsforskere og andre, der arbejder imod volden, er definitivt en helvedes lille minoritet. Jeg vil fĂžle mig krĂŠnket hvis der ikke indfĂžres en kvote for denne minoritet i alle fremtidens film, bĂžger, forskning, teater, nyhedsmedier, billedkunst, ballet, og i folketinget.

Og hér kan du lÊse debatten som den kommentaren afstedkom.

I et svar pĂ„ et indlĂŠg dĂ©r morede jeg mig over en forudsigelig konsekvens hvis vi skal have proportionel reprĂŠsentativitet – “der skal sĂ„ bare vĂŠre en 1200-1500 medvirkende i alle film, baletter og pĂ„ teaterscenerne sĂ„ alle grupper kan vĂŠre reprĂŠsenteret. ArbejdslĂžsheden vil snart vĂŠre en saga blott.”

Jeg har naturligvis ikke lÊst selve afhandlingen men reagerer udelukkende pÄ hvad Danmarks Radio formidler om den.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Prisen for 1 million elbiler i Danmark er “en meget stor mundfuld” – Men hvad med F-35?

Next Story

9/11: VĂŠrdige og uvĂŠrdige ofre

Latest from Art and artists

%d