//

Politisk korrekt repræsentativitet i kulturlivet?

14. september 2020

Den 11. september 2020 kunne man p√• DR.dk l√¶se at en ung forsker har unders√łgt repr√¶sentativiteten i dansk film og kommet frem til at der er problemer. I inledningen st√•r der at:

– Muslimske unge m√¶nd er kriminelle, utilpassede og farlige for samfundet. Og muslimske kvinder er undertrykte eller succeser p√• trods. Det er nogle af de stereotyper, vi m√łder i filmverdenen, mener forsker Tess Skadeg√•rd Thorsen. Hun har netop forsvaret sin ph.d. om, hvordan den kreative branche t√¶nker om repr√¶sentation i film.

– Langt de fleste mennesker, jeg har talt med – instrukt√łrer, castere, skuespillere – er enormt opm√¶rksomme p√• problematikken og har mange overvejelser omkring diversitet b√•de foran og bagved kameraet, siger Tess Skadeg√•rd Thorsen.

Men det er netop m√•let om diversitet, som Tess Skadeg√•rd Thorsen ikke tror, er l√łsningen i sig selv. En af konklusionerne i afhandlingen er, at det ikke er nok, at man skruer op for antallet af kvinder eller minoriteter foran sk√¶rmen: De skal ogs√• have de rigtige roller.

Tess Thorsen har da givetvis fat i noget vigtigt – i det mindste set indenfor rammerne af den omsiggribende identitetspolitiske diskurs. Alligevel rejser artiklen – l√¶s den i sin helhed – alle de r√łde lamper hos mig:

  • Skal der overhovedet v√¶re/indf√łres en norm omkring repr√¶sentativitet vedr√łrende minoriteter?
  • Hvem skal i s√• fald v√¶re dommere vedr√łrende hvad der er akceptabelt og hvad der ikke er det i denne kunstform?
  • Og, for det tredje, skal det g√¶lde alle kulturomr√•der – eller i s√• fald bare p√• filmens omr√•de?

Med en snert af sarkasme skrev jeg denne kommentar på min Facebook-side:

“Ih ja, lad os snarest f√• indf√łrt et kvote- og identitets-diversitets-balance-kriterium og overlade til en ny statslig myndighed at afg√łre hvad der er politisk acceptabelt og hvad der ikke er politisk korrekt nok. S√• kan vi kede os ihjel af forudsigelighed og mangel p√• enhver form for fri kunstnerisk kreativitet. Hvor den politiske korrekthed g√•r ind, g√•r kunsten ud. Og samfundet d√łr!
Dette er Rindalisme anno 2020 – et krisetegn, der r√•ber til himlen af dumhed. Gad vide hvor langt det h√©r skal g√• f√łr nogen stopper op og begynder at t√¶nke?

Interesting too?  Partilederdebatten om attentatet p√• Charlie Hebdo

PS Fredsforskere og andre, der arbejder imod volden, er definitivt en helvedes lille minoritet. Jeg vil f√łle mig kr√¶nket hvis der ikke indf√łres en kvote for denne minoritet i alle fremtidens film, b√łger, forskning, teater, nyhedsmedier, billedkunst, ballet, og i folketinget.

Og hér kan du læse debatten som den kommentaren afstedkom.

I et svar p√• et indl√¶g d√©r morede jeg mig over en forudsigelig konsekvens hvis vi skal have proportionel repr√¶sentativitet – “der skal s√• bare v√¶re en 1200-1500 medvirkende i alle film, baletter og p√• teaterscenerne s√• alle grupper kan v√¶re repr√¶senteret. Arbejdsl√łsheden vil snart v√¶re en saga blott.”

Jeg har naturligvis ikke læst selve afhandlingen men reagerer udelukkende på hvad Danmarks Radio formidler om den.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Prisen for 1 million elbiler i Danmark er “en meget stor mundfuld” – Men hvad med F-35?

Next Story

9/11: Værdige og uværdige ofre

Latest from Art and artists

Sort på sort

Ig√•r publicerede jeg min klumme fra Arbejderen “Censuren, meningskontrollens og kr√¶nketheden treenighed” men inden Arbejderen havde

%d bloggers like this: