Fredsforskningen ved Lunds Universitet nedlagt i 1989: Hvorfor og hvordan?

Og hvordan jeg har levet lykkeligt lige siden

Omend det er meget lille, er det et stykke nordisk akademisk historie, som fortjener at blive fortalt. Det er også et tidligt eksempel på ødelæggelsen af nordisk freds- og konfliktforskning, som siden fulgte.

10. februar 2020

I november sidste år var det 30 år siden jeg forlod Lunds Universitet efter at have været forskerassistent og forstander ved Lunds Universitets Institut for Freds- og Konfliktforskning (LUPRI) 1983-1989. Dermed blev denne disciplin nedlagt ved universitetet.

Jeg har været freelance lige siden fordi det Samfundsvidenskabelige Fakultet have besluttet at nedlægge alle tværfaglige fag – deres forskning, undervisning og organisationer og underordne dem eksisterende, traditionelle fag.

Det ramte freds- og konfliktforskningen, kvindestudier, menneskelige rettigheder, miljøforskning og humankologi.

Jeg betragtede det dengang som nu som en katastrofal beslutning – af 7 grunde.

I artiklen, der er på engelsk, gennemgår jeg de 7 argumenter og viser hvorfor beslutningen var kortsigtet, snæversynet og destruktiv. Og delvist personligt krænkende.

Derefter fortæller jeg lidt om hvordan jeg fortsatte mit arbejde som fri freds- og konfliktforsker og om hvordan beslutningen gav mig mulighed for at leve et rigere intellektuelt, internationalt liv.

Læs artiklen i sin helhed her.

Interesting too?  New blog about peace researcher Håkan Wiberg (1942-2010)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.