//

Danmark lever i en boble og den kommende regering vil leve i interessante tider

17. juni 2019

Danmark – politikere, medier og befolkning – lever i selfie mode i en bekvemmelighedsbobbel. Verden er 95% Danmark og 5% US/NATO/EU. Men disse lande udg√łr bare 10% af den virkelige verden.

Resten findes ikke og hvis den nævnes er det kun for noget negativt РRusland og Iran er trusler, Kina et diktatur og så videre.

I december sidste √•r markerede Kina at det var 40 √•r siden man indf√łrte den √Öbne D√łrs politik – en historisk enest√•ende forandring. P√• 20 √•r er 500 millioner kinesere blevet l√łftet ud af fattigdom (mens 20% af USAs befolkning stadig lever under eksistensminimum).

Men netop i december sidste √•r stod samtlige partier i Folketinget og ford√łmte Kina for menneskerettighederne, for at v√¶re et diktatur, blande sig i andre landes interne anliggender etc – ikke √©t ord om udviklingen.

I den forgangne uge bes√łgte den kinesiske pr√¶sident Xi Jinping Moskva. Kina og Rusland er i dag n√¶rmere hinanden end nogensinde, drevet ogs√• af USA‚Äôs politik overfor dem begge. Ikke et ord i vestlig mainstream presse.

St Peterburg International Economic Forum, SPIEF, fandt sted for 20. √•r i tr√¶k, en slags parallel til Davos-m√łderne i Schweiz, som vestlige medier d√¶kker t√¶t. Ikke et ord i CNN, BBC, etc – eller public service-mediet DR.dk.

DR har derimod plads til stadigt flere historier om sport, sex, anden underholdning, kendte folk og personhistorier som f.eks. denne ‚ÄĚChristinna dyrker nye side af sig selv, n√•r hun smider den p√¶ne facade – og t√łjet. Hun lever efter ‚Äôfuck, hvad andre mener‚Äô-princippet. Og det er befriende‚ÄĚ – fort√¶ller tre DR-journalister i en artikel tre gange s√• lang som denne klumme og smykket med billeder af Christinnas bare bryster. Public service?

Interesting too?  Libyen - en krigsdagbog, marts 2011

‚ÄĘ ‚ÄĘ ‚ÄĘ

Gad vide om der kan findes en udenrigsminister så Danmark kan få en relevant fremtidsorienteret politik for fred og sikkerhed og forholde sig til hele verden? Hvad den blandet andet må sigte på er at (uden prioritering):

  • nedl√¶gge den nuv√¶rende m√•de at bek√¶mpe terrorisme p√• da den kun, sammen med USAs, har bidraget til mere terrorisme siden 2001;
  • forberede sig p√• at det amerikanske imperium og den amerikansk-ledede vestlige verdens dominans falder sammen og at Danmark m√• begynde at t√¶nke selv;
  • NATO dermed opl√łses og der skal findes et nyt system for konfliktl√łsning i Europa med langt flere civile end milit√¶re komponenter,
  • orientere sig imod og deltage i den ny verden, der allerede er inde i en markant opbygning, is√¶r omkring BRICS-landene (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika) og BRI – verdens st√łrste samarbejdsprojekt, der nu omfatter omkrig 80 lande, ledet af Kina, og som skal forbinde verden horisontalt;
  • erstatte den nuv√¶rende 2. kolde krig mod Rusland skabe f√¶lles sikkerhed med hinanden og ikke mod hinanden;
  • reducere og til slut afskaffe atomv√•bnene;
  • oml√¶gge den milit√¶rt aktive danske udenrigs- og sikkerhedspolitik til en civilt aktiv verdens- eller globalpolitik og alts√• oph√łre med hele det tankes√¶t, der har gjort Danmark til en krigsf√łrende nation de sidste 20 √•r – i Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien. Det tjener amerikanske, men ikke danske, interesser, har kun v√¶ret √łdel√¶ggende og skabt flygtninge, der i sig selv har splittet Europa og Danmark (ligesom al milit√¶r virksomhed er en milj√ł√łdel√¶gger).

Danmark b√łr v√•gne op nu verden ret beset br√¶nder.

Idag har ingen politiske partier en udenrigspolitik for den globale fremtid.

Interesting too?  Statsminister Frederiksens h√•bl√łse fors√łg p√• at p√•virke Indien til at p√•virke Rusland

M√•ske partier selv h√łrer fortiden til?

Danmark må vælge mellem navlebeskuelse og engagement i den store fælles verden.

Titanic sails at dawn. Which side are you on?

Noter

  1. Originalen findes på Arbejderen den 11. juni 2019 med gode kommentarer til.
  2. Den R√łde Festival afholdes den 29. juni i Nordjylland. D√©r vil jeg som indbudt taler sige lidt mere om disse ting. Se mere om festivalen h√©r.
  3. For omkring et √•r siden kunne man se dette unders√łgelsesresultat af danskernes prioriteringer; verden uden for Danmark optager meget f√• – omr√•det “Udenrigspolitik” indg√•r end ikke i unders√łgelsens kategorier.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Time to stop visiting the United States

Next Story

DR’s hjemmeside: Altfor meget boulevardpresse i strid med sine forpligtelser

Latest from Dansk udenrigspolitik

%d bloggers like this: