/

DR om konflikterne mellem Syrien, Israel og Iran

Når Danmarks Radio på sin hjemmeside skal behandle konflikterne mellem Syrien, Iran og Israel.

Her er et eksempel fra 10. maj 2018

DR véd at det var Iran, ikke Syrien, der svarede igen. Andre kilder har angivet den nok så klare mulighed at det var Syrien, der svarede. Israels forudgående bombninger nævnes ikke; Israel er den, der er blevet angrebet.

Ikke et ord om de iranere i Syrien (hvor de har ret til at være fordi de er inviteret), Israel har dræbt under under sine mange angreb.

Golan er “omstridt”, ikke et af Israel besat omr√•de, der tilh√łrer Syrien. Ikke et ord om folkeretten p√• d√©t punkt, heller. Man kan forestille sig hvordan det ville blive formuleret hvis det var Syrien, der i √•rtier havde besat en del af Israel.

Iranerne selv mener at de har overholdt atomaftalen. Hvad der ikke kommer frem med d√©n formulering er at alle kompetente efterretningstjenester og inspekt√łr-rapporter, det Internationale Atomenergi Agentur, IAEA, i Wien og flere amerikanske efterretningstjenester er enige om at Iran har overholdt atomaftalen (JCPOA) til punkt og prikke. Og at det alts√• ikke er noget Iran bare selv mener.

Det forklares ikke hvorfor Israel skulle v√¶re Iran overlegen. Menes det mon implicit at det er fordi Israel har de atomv√•ben, som Iran ikke m√• have? Eller er det fordi Israel har st√łrre milit√¶rudgifter end Iran men kun 1/10 af dets befolknings st√łrrelse? Eller fordi Israel kunne forventes at f√• hj√¶lp af USA og andre NATO-lande?

Man ville så gerne vide bare lidt om baggrunden til den slags udsagn fra hvad der kaldes eksperter.

Interesting too?  Learn how China managed COVID-19: A rolling guide

Artiklen er stort set skrevet fra israelsk perspektiv. Hele indledningen citerer den israelske premierminister Netanyahu. Ingen citater f√łlger fra hverken Iran eller Syrien. Deres officielle synspunkter er ellers tilg√¶ngelige nok s√• mange steder p√• Internet.

Den interviewede milit√¶rekspert aner √•benlyst ikke meget om det politiske spil; han burde v√¶re blevet brugt til rent milit√¶re sp√łrgsm√•l.

Syrien er en “borgerkrig”. DR har, som mange andre medier, √•benbart en med USA/NATO sammenfaldende interesse i at Syrien opfattes som en borgerkrig for d√©t begreb skulle kunne placere al skyld hos Bashar al-Assad.

Og ved at tale om borgerkrig og ikke også om international krig Рog dét er det når hundredvis af udenlandske grupperinger og lande kæmper på en anden stats territorium Рja, så undgår man at se nærmere på f.eks. NATO-landes medskyld i Syriens grufulde situation og Syriens ret, iflg. FN-Erklæringen Artikel 51, til at forsvare sig selv.

Netanyahu’s “efterretninger” om Irans atomv√•ben “irriterer iranerne”. At disse efterretninger – fremstillet i en slags stand-up comedian stil – blev skudt ned af stort set hver eneste kyndig ekspert timer senere og kun er blevet troet af Pr√¶sident Trump og hans n√¶rmeste krigsheppende r√•dgivere og ministre – nej, d√©t siger man ikke.

Man tager Israels fremstilling for p√•lydende. Der ud√łves ikke kildekritik.

Und So Weiter…

Det fremg√•r af journalistens Linkedin profil at han ikke har nogen kompetence p√• udenrigspolitik, derimod p√• uddannelse, f√łdevarer og kultur. Han kan forresten ikke s√¶tte kommaer korrekt hvilket man nok burde kunne forvente af en journalist p√• d√©t medie.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

SPAR – mit nye freds- og fotokunst-projekt

Next Story

DR om Rusland og Korea

Latest from Mediekritik

%d bloggers like this: