/

Dagbog fra Burundi # 2

Bujumbura, Burundi
Den 31. marts 2008

Burundi ‚Äď et af verdens materielt set fattigste lande med en gennemsnitsindkomst p√• knapt 1.000 kroner per indbygger per √•r. Her finder du alle de problemer som fejl- og underudvikling kan fremvise, plus efterspillet af en folkedrabslignende krig, der stjal 300.000 liv.

Men hvad ser man s√•, n√•r man rejser rundt i landet? Ja, selvf√łlgelig, fattigdom. Fejlern√¶ring. Mangel p√• infrastruktur. Ekstremt d√•rlige veje. B√łrn i beskidt t√łj ‚Äď og alt for mange af dem; Burundi er et af verdens t√¶ttest befolkede lande og landmangel er et enormt problem der en dag kan f√łre til krig, igen.

Men bagefter ser man s√• ogs√•: Ekstremt smukke landskaber med millioner af sm√• bakker ‚Äď collines ‚Äď og r√łd, jernholdig jord. Man ser hver eneste kvadratcentimeter udnyttet til dyrkning af te, kaffe, bananer, ris, kartofler; man ser mennesker der bearbejder deres jordlodder og arbejder h√•rdt med de enkleste redskaber. Man ser b√łrn vogte geder og k√łer p√• markerne.

Men der er √©n ting jeg har set igen og igen p√• mine rejser rundt i landet: smil, smil og atter smil ‚Äď hos alle i alderen fra 3 til 99. Velkommen Muzungu, hvide mand! H√•ndtryk, √•benhed, g√¶stfrihed ‚Äď og vil du ikke tage et foto! Hvor kommer du fra, hvide mand? Vil du komme indenfor?

Ordet anstændighed kommer til mig gang på gang. Og stolthed og gæstfrihed.

Det er totalt afv√¶bnende. Jeg t√¶nker med skam p√•, hvordan et sort menneske, en flygtning – for ikke at tale om en muslim ‚Äď i dag modtages i min egen del af verden. Det er l√¶nge siden, jeg sidst s√• spontant smilende svenskere invitere vildtfremmede mennesker ind i deres hjem s√•dan p√• st√•ende fod ‚Äď hvis det nogensinde har v√¶ret tilf√¶ldet.

Interesting too?  Sort p√• sort

Denne grundl√¶ggende menneskelighed, denne venlighed og respekt: Hvordan kan det v√¶re, at de mennesker jeg m√łder i Burundi har bevaret den, med v√¶rdigheden og spontaniteten i behold, mens vi i Europa s√• fuldst√¶ndig har mistet den?

Hvordan kan ‚ÄĚEuropa‚ÄĚ betyde ‚Äúcivilisation‚ÄĚ og et h√łjt udviklingsstade, n√•r vi har mistet denne menneskelighed og √•benhed for den anden, for den fremmede bes√łgende?

For nogen tid siden udkom en af disse mekanisk rangordnede livskvalitets-surveys ‚Äď baseret, som s√¶dvanligt, p√• kvantitative indikatorer. Surprise, surprise: Danmark l√• i top, Burundi t√¶t p√• bunden.

Hvad er der galt med smil som indikator? M√•ske kun d√©t at Vesterl√¶ndinge ‚Äď som laver disse t√•belige surveys ‚Äď ikke l√¶ngere smiler, og at de der producerer dem savner b√•de kreativitet og kulturel inspiration og, formoder jeg, keder sig bravt med alle sine tal og statistikker.

Jeg interviewer borgmesteren i Gitega, den n√¶stst√łrste by midt i hjertet af Burundi. Hr. Mossi ‚Äď som selv er muslim ‚Äď hilser mig varmt og husker mig fra sidst vi s√•s for to √•r siden. P√• mit sp√łrgsm√•l svarer han, at kristne og muslimer ikke har nogen problemer med hinanden her, at de forst√•r at de har den samme Gud, og at ingen af siderne fors√łger at bruge religion i politisk √łjemed. Og n√•r det s√• er sagt, s√• er Burundis pr√¶sident Nkurunziza en genf√łdt Kristen, som ‚Äď if√łlge mange blandt landets kristne majoritet – tilbringer for meget tid i selskab med Gud, folket og fodbold, og for lidt med sine medpolitikere!

Siden jeg i 1977-1981 arbejdede i Somalia har jeg i stigende grad sat sp√łrgsm√•lstegn ved Vestens selv-udr√•bte og universaliserende udviklings- og civilisations-paradigme. Vestens meningsl√łse og selvdestruktive krige, i dens kolonier og is√¶r i Vietnam og Irak, forst√¶rkede min skepsis.

Interesting too?  Dagbog fra Burundi # 5 Hvordan vi hj√¶lper med at opbygge en ny bev√¶gelse ‚Äď en gensidig l√¶ringsproces

Hvem er vi at tro, at det kun er dem, der skal lære af os, og at vi derfor intet har at lære af dem?

Mine rejser rundt i Burundi og mit arbejde med s√• mange og forskellige individer g√łr mig endnu sikrere p√•, at der er noget, vi vesterl√¶ndinge ikke har forst√•et, m√•ske fordi vi ikke √łnskede at forst√• det.

Den der tror han er Nummer √Čt har per definition intet at l√¶re fra andre, han kan kun bel√¶re og pr√¶dike. Det f√łrer til nederlag i det lange l√łb. Modvilje mod at l√¶re nogetsomhelst fra andre f√łrer til forfald.

Så enkelt er det. Og så svært er det at overhovedet begynde at forstå det Рfor vesterlændingen.

Oversættelse Morten Sigsgaard

# 1196

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Dagbog fra Burundi # 1

Next Story

Israel n√¶gter Richard Falk visum: Atter en j√łdisk fundamentalistisk skruestik p√• den intellektuelle frihed

Latest from Burundi

%d bloggers like this: