NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C) looks on as Finland Ministers for Foreign Affairs Pekka Haavisto (L) and Sweden Foreign minister Ann Linde (R) bump fists after holding a joint press conference after their meeting at the Nato headquarters in Brussels on January 24, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP) (Photo by JOHN THYS/AFP via Getty Images)
////

Provokativa NATO kommer att underminera Nordens sÀkerhet

Sedan 1945 har de nordiska lĂ€nderna – Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island – valt olika sĂ€kerhetspolitiska lösningar, men de har hĂ„llit fast vid idĂ©n om “nordisk balans”. NĂ€r lĂ€nderna fattade beslut skulle de ta hĂ€nsyn till konsekvenserna för de andra och inte göra nĂ„got som var skadligt.

Intressant nog har denna flexibla och mÄngsidiga politik för regionen tjÀnat alla ganska vÀl, medan de aldrig skulle ha kunnat bilda en försvarsallians med en politik för alla.

Svensk översÀttning av artikel publicerat av Global Times, Beijing

En gÄng i tiden stod Finlands president Kekkonen för en politik med aktiv neutralitet, en roll som mellanhand och han tog initiativet till OSSE. Finland var stolt över att dess folk kÀnde att varken öst eller vÀst var en fiende (ekvi-distans).

Och detta var möjligt under det första kalla krigets höjdpunkt nÀr Warszawapakten var ungefÀr tio gÄnger starkare i förhÄllande till Nato Àn vad Ryssland Àr idag.

En anledning var att den europeiska politiken hade en intellektuell grund och ledarna en medvetenhet om vad krig innebar. SÄ Àr det inte idag.

Genom att gĂ„ med i Nato har de tvĂ„ olika neutralerna – Sverige och Finland – nu i panik efter sannolika pĂ„tryckningar ifrĂ„n USA/NATO – övergett allt som tjĂ€nat dem vĂ€l under sĂ„ lĂ„ng tid. De gamla medlemmarna, Danmark och Norge, har övergett sina förbehĂ„ll (som Utrikesdeklarationen beskriver felaktigt) till att acceptera utlĂ€ndska trupper och förhandslagring av vapen pĂ„ sitt territorium. Island Ă€r fortfarande en obevĂ€pnad medlem som tillhandahĂ„ller Keflavikbasen.

Dessa politiska förĂ€ndringar innebĂ€r att Östersjön inte lĂ€ngre Ă€r en neutral buffertzon. Det Ă€r nu ett NATO-hav. Och det innebĂ€r att motstĂ„ndarna – USA/NATO och Ryssland – kommer mycket nĂ€rmare varandra i konfrontation, animositet – hat – och det innebĂ€r Ă„terigen mycket kortare tid för att reagera i en krissituation, sĂ€rskilt om militĂ€r utrustning och infrastruktur finns pĂ„ plats och kanske utlĂ€ndska trupper ocksĂ„ har utplacerats redan i fredstid. Rysslands vapen kommer att 24/7 peka mot dessa NATO-lĂ€nder.

Förhandlingar mellan USA och Finland om ett militÀrt samarbetsavtal, DCA, som kommer att ge amerikanska styrkor tillgÄng till ett antal militÀrbaser nÀra den ryska grÀnsen har Àgt rum sedan september förra Äret. Sverige har sedan lÀnge ett militÀrt VÀrdlandsavtal med USA.

Norge har accepterat amerikanska baser pÄ sitt territorium och den danska regeringen har, till allas förvÄning, meddelat att förhandlingar om amerikanska baser dÀr har pÄgÄtt i mÄnga mÄnader.

Ur den grÀnslösa militarismens perspektiv och intressena hos det MilitÀr-Industriella- Medie-Akademiska komplexet, MIMAK, Àr denna utveckling sjÀlvfallet goda nyheter.
Men med tanke pÄ fred, stabilitet och fritt beslutsfattande samt mÀnsklig och regional gemensam sÀkerhet Àr de alla tillsammans helt enkelt katastrofala.

Dessutom Àr de skandalösa ur det demokratiska beslutsfattandets synvinkel. Enligt Svenska Dagbladet den 6 maj 2022 ansÄg till exempel bara 48 procent att Sverige borde gÄ med, men pÄ bara en vecka hade de som var osÀkra pÄ vad de skulle tycka ökat frÄn 22 till 27 procent. Sverige hade aldrig haft en anstÀndig, mÄngfacetterad och konsekvensinriktad analys pro et kontra eller debatt.

Interesting too?  Politikere og medier savner Ă„benbart enhver ekspertise om missilskjoldet til at modstĂ„ Washingtons salgsteknikker

Förhandlingarna kommer smygande. Media blĂ„ser upp det ryska hotet bortom all rationalitet med hĂ€nvisning till dess invasion av Ukraina som, vad man Ă€n kan tycka om det, Ă€r en begrĂ€nsad affĂ€r och inte början pĂ„ en Domino-liknande erövring av det ena Nato-landet efter det andra. NĂ€r ÖB BydĂ©n talar om rysk invasion av SkĂ„ne Ă€r det en lugn hysteriker som missbrukar sak-okunniga eller Nato-lojala medier.

TvĂ€rtom Ă€r det Nato som, genom att bryta alla utomordentligt vĂ€ldokumenterade löften som gavs till Gorbatjov för 30 Ă„r sedan, har expanderat politiskt och militĂ€rt upp under “kjolarna” pĂ„ Moder Ryssland. Om USA hade befunnit sig dĂ€r Ryssland Ă€r, skulle man ha stoppat en sĂ„dan nĂ€rmande för flera Ă„r sedan – om nödvĂ€ndigt med vapenmakt.

Vad kommer detta sannolikt att innebÀra i framtiden?

 • Den traditionellt lĂ„gspĂ€nda nordiska regionen, som ligger nĂ€ra det omstridda Arktis, kommer att bli mer högspĂ€nd.
 • Svenskarna och finnarna kommer att kĂ€nna sig mindre sĂ€kra. Det kommer att bli hĂ„rdare konfrontation och polarisering i stĂ€llet för mjuka grĂ€nser och medlande attityder. I en allvarlig kris kommer de att bli ockuperade och tillsagda av USA/Nato vad de skall göra.
 • LĂ€nderna kommer inte att kunna sĂ€ga “nej”! till fredstida förfrĂ„gningar om upprĂ€ttande av amerikanska baser och andra krigsförberedelser. (Med över 600 baser i vĂ€rlden kommer USA aldrig att ha tillrĂ€ckligt med baser)
 • Liksom Danmark och Norge kommer de att förvĂ€ntas leverera stridskapacitet runt om i vĂ€rlden dĂ€r ett eller flera NATO-lĂ€nder befinner sig i krig. SĂ„dana uppdrag kommer i de flesta fall – som Danmarks roll som ockupationsmakt i Irak 2003-2007 – att undergrĂ€va deras egna bĂ€sta internationella lĂ„ngsiktiga intressen och istĂ€llet göra dem till skurkstater i lokalbefolkningens ögon. Man bör komma ihĂ„g att Nato inte lĂ€ngre Ă€r en defensiv nordatlantisk allians av europeiska medlemmar utan en offensiv global organisation med över 40 partners i alla vĂ€rldsdelar.
 • Det kommer praktiskt taget inte att finnas nĂ„gra förtroendeskapande och konfliktlösande mekanismer kvar i Europa. Inte heller nĂ„gra vapenkontrollavtal. Ingen diskussion kommer att vara möjlig om ett nytt all-europeiskt freds- och sĂ€kerhetssystem. Och oavsett om det förstĂ„s och respekteras eller inte, kommer Ryssland att kĂ€nna sig Ă€nnu mer hotat, isolerat och – i vissa tĂ€nkbara situationer – kunna bli desperat. Vilket Ă€r normalt för en svag part i en a-symmetrisk konflikt.
 • Det kommer att kosta en förmögenhet att omvandla Finlands och Sveriges militĂ€ra infrastruktur till fullstĂ€ndig driftskompatibilitet med Nato, och nĂ€r de vĂ€l har gĂ„tt med kan de inte vĂ€gra att betala vad priset Ă€n kommer att bli – den berömda katten i sĂ€cken. Medborgarna kommer att tvingas betala med nĂ€bbar och klor och se bĂ„de sin levnadsstandard och sin sĂ€kerhet minska.
 • Som NATO-medlemmar kan Finland och Sverige inte annat Ă€n dela ansvaret för kĂ€rnvapen – den offensiva avskrĂ€ckningen och NATO:s eventuella anvĂ€ndning av dem. Amerikanska fartyg kan föra in kĂ€rnvapen i deras hamnar, men de kommer naturligtvis inte ens att frĂ„ga eftersom de vet att det – arroganta – amerikanska svaret Ă€r att “vi varken bekrĂ€ftar eller förnekar” den sortens saker. Detta hindrade inte den statsminister Kristersson frĂ„n att resa ned till Natos högkvarter pĂ„ den tredje dagen av sin statsministerstatus och förklara – utan nĂ„got sĂ„dant mandat i Sverige – att hans land skulle leva upp till alla sina skyldigheter i Nato, inklusive dess kĂ€rnvapendoktrin. (Inga medier reagerade).
 • Det kommer att finnas mycket mindre de facto suverĂ€nt beslutsfattande möjligt – de jure suverĂ€nitet har övergivits och Sverige böjer sig för president Erdogans alla krav.
 • De dagar dĂ„ Sverige och Finland – Ă„tminstone i princip – kan arbeta för alternativ Ă€r rĂ€knade. Det vill sĂ€ga för FN:s fördrag om kĂ€rnvapnens avskaffande och FN:s mĂ„l om allmĂ€n och fullstĂ€ndig nedrustning, alla alternativa politiska koncept som gemensam sĂ€kerhet, mĂ€nsklig sĂ€kerhet, ett starkt FN osv. De kommer inte att kunna fungera som medlare, och ingen NATO-medlem kan göra annat Ă€n lĂ€pparnas bekĂ€nnelse till sĂ„dana Ă€dla mĂ„l. Nato Ă€r inte en liberal institution som frĂ€mjar alternativ, det Ă€r en juggernaut som utplĂ„nar dem.
 • Finland och Sverige lovar nu ocksĂ„ sin framtid till militaristiskt tĂ€nkande, till ett “fredsparadigm” som genomsyras av vapen, rustningar, offensivitet (lĂ„ngdistans + stor destruktiv kapacitet), offensiv avskrĂ€ckning och stĂ€ndiga provokationer: Nato Ă€r den mest militaristiska organisationen i mĂ€nsklighetens historia. Dess ledare, Förenta staterna, har varit i krig 225 av 243 Ă„r sedan 1776 och har, enligt Brown University’s Cost of War Project, dödat 900 000 mĂ€nniskor direkt och 3,6 indirekt sedan 2001, huvudsakligen i Mellanöstern. Varje idĂ© om icke-vĂ„ld, FN-stadgans bestĂ€mmelse om att skapa fred med fredliga medel (artikel 1 i stadgan som Ă€r central i Natos eget fördrag frĂ„n 1949!) Ă€r ute ur fönstret.
 • Genom att gĂ„ med i Nato kommer de tvĂ„ lĂ€nderna slutligen att tvingas stĂ€lla sig pĂ„ det större vĂ€sts sida i den framtida förĂ€ndringen av vĂ€rldsordningen, dĂ€r Kina, Mellanöstern, Afrika och Sydamerika samt enorma icke-vĂ€stliga regionala sammanslutningar kommer att bli starkare.
  USA:s prioritet nummer ett Ă€r Kina. Som Natomedlemmar kommer Sverige och Finland inte att kunna gĂ„ pĂ„ tvĂ„ ben i framtiden, ett vĂ€stligt och ett icke-vĂ€stligt, och de kommer att gĂ„ ned och falla med vĂ€st – det amerikanska imperiet och Nato i synnerhet.
  Tragiskt nog mÄste man dra slutsatsen att Sverige och Finland saknar den intellektuella kraften att se den större bilden i tid och rum. Nato har sedan 1949 haft tid pÄ sig att bevisa att man kan skapa fred. Vi vet nu att det inte kan det.
Interesting too?  Öppet brev till SVT och "Aktuellt" om "ubĂ„ten"

Att gÄ med i Nato Àr dÀrför en stor gÄva till militarismen och framtida krigföring i stÀllet för till den vÀlbehövliga och fullt möjliga freden med mÀnsklig sÀkerhet.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

 1. Ophavet bag denne udvikling er ligeglad med mennesker og liv. For dem er det en forretning der giver 40:1, uanset krigens udfald, uanset hvor mange dĂžde, uanset til hvilken side. 40:1 – det er hĂžjere end Las Vegas !
  *
  Bank og finansverden er den sikre vinder. Hver gang.
  *
  Katastroferne fĂ„r altid et navn, sĂ„ offentligheden har noget at gnave pĂ„ – ligesom benene kastes for hundene. “terror”, “sygdom/sundhed/helbred-katastrofe”, “krig og nazisme i midteuropa”, “energi/fĂždevare/vand-katastrofer”, “klima/globalopvarmning” …
  *
  …. den kan der gnaves videre pĂ„ ….
  *
  MĂ„ske er lĂžsningen pĂ„ ĂždelĂŠggende krige og kriser, at se pĂ„ en stĂžrre sammenhĂŠng, og hvordan alle de “lĂžse ender” peger tilbage pĂ„ det bank/finansielle system der har udviklet sig til det nuvĂŠrende stadium …. (?) ….
  *
  Hvis det Ăžkonomiske system virkelig gennemgik afgĂžrende ĂŠndringer, skulle det ikke undre at krigene og katastroferne ogsĂ„ forsvandt … vi har da fĂ„et den indrĂžmmelse sammesteds fra at disse katastrofer er menneskeskabt … prĂžv lige at hĂžr det igen … menneskeskabt … hvadenten dette er sandt er det en tilstĂ„elsessag af de stĂžrste forbrydelser man kan begĂ„ mod menneskeheden … og for de tilfĂŠlde at noget hĂŠvdes at vĂŠre menneskeskabt op mod noget sĂ„ stort som “klima/global opvarmning” er det udtryk for en global psykose der flipper mellem gallopperende storhedsvanvid og bundrekordsĂŠttende mindrevĂŠrdskomplekser … hvad har dette med krigen i Ukraine at gĂžre ? Alt !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Det officielle Danmarks Radio mener at Øberg er forhenvÊrende, banal og dum

Next Story

🔗 Share Blog from 2021 till today

Latest from NATO

%d bloggers like this: