//

Krigen og konflikten: Ukraine som krimi

International politik er ofte lidt som en krimi med et plot. Du skal undervejs tro at A har begået en forbrydelse, men den overraskende udgang på det hele er at B, som du mindst af alt havde mistanke til, viser sig at være dramaets hovedperson.

N√•r det hele er opl√łst ser man den tolkning hvor alt falder p√• plads. Forfatteren havde kun lige antydet den i en bis√¶tning for at vildlede og skabe en overraskende slutning.

Ukraine er en sådan krimi! Plottet, du skal tro på, er jo at Putin som lyn fra en klar himmel både i Georgien i 2008 og på Krim og i Donbas 2014 og nu Ukraine 2022 angreb uskyldige mennesker.

Portrættet af ham og Rusland er jo skurkens. Han er pludselig blevet syg i hovedet, paranoisk, korrupt, diktator à la Hitler, lever i en fantasiverden. Han er farlig fordi han har et formidabelt militær for sin appetit på ikke bare Ukraine men sidenhen de baltiske lande, Sverige Рbegyndende med Gotland (!) Рog så Finland.

Hvad den forhenv√¶rende KGB-mand end siger, s√• er det propaganda og l√łgn for han har styr p√• alt som siges og skrives i Ruslands medier. De er jo statskontrollerede mens vores er frie, sandf√¶rdige medier.

Rusland og Putin er altså dramaets hovedperson, den skyldige som til slut vil få sin retfærdig straf.

‚ÄĘ

Bedst som vi tror at vi v√©d d√©t, endevender detektiven – s√•dan lidt √† la Kommis√¶r Morse med sin whisky, lyttende til klassisk musik – hele forl√łbet og det sl√•r ham pludseligt, at der er noget, der ikke stemmer. Hans s√¶tter sig fluks ind i sin bordeauxr√łde Jaguar og ops√łger gamle og nye vidner. Lidt som den gode forsker sp√łrger han sig selv: Hvad nu hvis‚Ķ? Hvad taler for og imod min nye tolkning af plottet?

Interesting too?  DR m√• kunne g√łre det bedre eller mener de selv at dette er professionelt?

Til slut freml√¶gger detektiven med menneskekundskab og t√¶ft for politik endelig sin overraskende tolkning, de nye beviser og sammenh√¶nge. Han l√łfter de vildledende r√łgsl√łr og forklarer:

For omkring 30 √•r siden lovede Vestens vigtigste ledere Sovjetunionens sidste pr√¶sident, Gorbatjov, at NATO ikke ville blive udvidet √©n tomme mod √łst; s√•dan fik man forenet Tyskland i NATO. I 1994 bl√¶ste Clinton – triumfalistisk – p√• disse l√łfter og begyndte ekspansionen med NATO-kontorer i Kiev og Tblisi. I 1999 bombede NATO Kosovo ud af Serbien i strid med b√•de sin egen traktat og FNs. Omkring 2000 bad Putin om at f√• Rusland optaget i NATO men fik nej. 2007 talte han i M√ľnchen om at han ikke kunne acceptere fortsat ekspansion. 2008 besluttede NATO som svar at Ukraine skulle blive NATO-medlem – med vel 10% af befolkningen d√©r for. Og udviklede ‚ÄĚMissilskjoldet,‚ÄĚ som Rusland opfattede som st√¶rkt destabiliserende.

I 2014 gennemf√łrte og finansierede USA en regimeforandring i Kiev og fik indsat en vestvenlig ledelse; den fik tr√¶ning og v√•ben fra Vest. Efter kuppet inds√• Putin at Ruslands store Sortehavsfl√•de kunne komme til at ligge i et NATO-EU-land og annekterede Krim. Rusland st√łttede ogs√• pro-russiske separatister i Donbas, der k√¶mpede mod Kievs styrker.

I 2021 krævede Putin forhandlinger med NATO om en ny sikkerhedsordning i Europa, der skulle stoppe hvad han så som en stadigt voksende trussel imod sit land.
‚Ä®NATO lyttede ikke til Ruslands bekymring og behandlede det som det aldrig selv skulle acceptere at blive behandlet. Den gav sig ud for at v√¶re en uskyldig, rent defensiv alliance med 12 gange h√łjere milit√¶rudgifter end Rusland og at den blot tog nye lande ind fordi de s√• gerne ville.

Interesting too?  Svenska f√∂rsvarsmaktens desinformation

Hvad detektiven egentlige sagde var dette enkle: Alle kiggede p√• denne folkeretsstridige og uacceptable krig, men jeg unders√łgte den underliggende konflikt, som USA/NATO skabte. Jeg tog det lange tidsperspektiv, s√• p√• √•rsag og virkning og fulgte den banale id√©, at der skal to til b√•de at konflikte og kriges.

‚Ėļ Bragt som klumme i Arbejderen den 30. maj 2022

Jeg er altid glad for den p√•sk√łnnelse en lille √łkonomisk st√łtte er udtryk for. Tak!

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

3 Comments

  1. … og som alle krimier, st√•r der et produktionshold bag, som √łnsker at krimiserien k√łrer gennem uendelige afsnit i al evighed – da den udg√łr en lukseri√łs levevej for de f√• udvalgte ūüėČ

  2. Internationalt Myresamfund er repr√¶senteret i ca 200 lande, og selvom vort biomassebudget langt overskrider b√•de Nato¬īs og den samlede menneskeheds biomasse indtil flere gange, f√łler vi os stadig truet, is√¶r af almindelige husejere og ‚Äúuseless eaters‚ÄĚ over hele planten ‚Äď ligesom Nato g√łr.
    Internationalt Myresamfund overvejer at sende ca 200 ans√łgninger til Nato, s√• Nato kan overg√• sig selv med ca 400 medlemslande – et m√•l som vil kunne fordoble sikkerheden.
    Tanken kan give anledning til myrekryb, hvilket Internationalt Myresamfund ser på med alvor.

    Hilsen‚Ä®
    Internationalt Myresamfund / Antonius von Myhren

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Interview with Italian TV Channel: NATO’s domination project

Next Story

Betal h√łjere bensinpriser fordi “vi” vil at Ukraine vinder over Rusland

Latest from Ny kold krig

%d bloggers like this: